Blir det en ny Hitchcock-effekt i Edmonton?

Söndagen blev en synnerligen intensiv sportdag, som inleddes med amerikansk fotboll. Amerikanerna de inleder alltid en dag med NFL-fotboll med att grilla och ha det allmänt trevligt på parkeringen utanför arenan. Det kallas tailgating och det var många som gjorde det i den 27-gradiga värmen utanför Raymond James Stadium i går här i Tampa.

Foto: Maja Suslin

Själv fick jag inleda mitt första besök på arenan med att köpa en t-shirt i hemmalagets färger så man smälte in.

San Fransisco 49ers kom på besök och av två dåliga lag var de klart sämst. Tampa Bay Buccaneers vann med 27-9. Anfallsspelet var bedrövligt, med bara en handfull bra spel. Det som var bäst var Buccaneers försvar. De stod emot 49ers som bara var en yard från endzon i tredje quartern. Det ihop med en touchdown strax efter avgjorde inför 50 436 åskådare. Men som alltid med amerikansk proffsidrott, även när det är dåliga matcher, har man haft några trevliga timmar. Helheten med publiken, musiken, vädret, maten och stämningen gör det ändå till en fest.

Efter matchen kastade jag mig på cykeln och tog mig knappa en och en halv mil till Amalie Arena. Där var det som vanligt slutsålt. 19 092 kom för att se Tampa Bay Lightning slå New Jersey Devils med 5-2 efter en strålande första period. Publiken fick också se stockholmaren Jesper Bratt göra sitt första mål för säsongen.

Solsken

Finsk höst

Mikko Rantanen, Colorado, i poängligans topp med 38. Och till det Nashvilles Pekka Rinne i topp på målvakternas räddningsprocent och insläppta mål med 94,2 respektive 1,68. Men det räcker inte med det. Efter Patrik Laine fem mål i lördags leder han också skytteligan med 19. Senast någon gjorde fem mål var så långt tillbaks som 2011. Då hette han Johan Franzén och spelade i Detroit. Laines vecka var hysterisk med elva mål och två hattrick, då han inledde med tre mål på Vancouver. Totalt har han nu gjort 16 mål i november, varav tre hattrick. Sedan 1 januari 2000 är 20-åringen redan nu i kapp bäste finske hattrickskytten Olli Jokinen. Båda har nu svarat för sju stycken. En viss Teemu Selänne kommer tvåa med sex.

Johnssons hattrick på 7.35

Andreas Johnsson har haft lite tufft att övertyga i Toronto. Kanske var hattricken i lördag vändningen. På 7.35 i första perioden smällde han in tre mål på Philadelphia. Senast en svensk gjorde hattrick i samma period var Filip Forsberg, Nashville, 22 februari 2017 mot Calgary. Andreas blev fjärde svensken med hattrick den här säsongen efter Forsberg och Gabriel Landeskog, samt Calle Järnkrok.

McDavid till 100

Det tog Connor McDavid 229 matcher att nå 100 mål. Det kom i tisdags i segermatchen (4-3 efter förlängning) mot San Jose. Han blev därmed också den förste att nå milstolpe under säsongen där han 22 år, sedan Paul Coffey.

Rakell till 100

Det tog Rickard Rakell 336 matcher att nå 100 mål. I fredags avgjorde han 14 sekunder in på förlängningen mot Edmonton med sitt 2-1-mål för Anaheim.

Uppkallad utan att få spela

Lawrence Pilut har gjort dundersuccé i AHL-laget Rochester. Han kallades upp till Buffalo i veckan, men det är inte lätt att ta en plats i NHL:s hetaste lag just nu. Buffalo har nio raka segrar och hade efter matcherna i lördags tagit flest poäng av alla lag i ligan. Pilut blev SHL:s bäste back förra säsongen och har i höst öst in poäng i AHL. 22 poäng på 16 matcher av en back är inget annat än sensationellt. Får han ingen plats i Buffalo heta laguppställning och fortsätter på samma sätt han startat i AHL kan mycket väl Patrik Juhlins svenska rekord från 1996-97 raderas ut. Här är de bästa svenska poängplockarna i AHL per säsong:

  1. Patrik Juhlin, Philadelphia Phantoms, 1996-97, 91 poäng
  2. Niklas Andersson, Halifaxs Citadels, 1992-93, 82
  3. Mikael Samuelsson, Kentucky Thoroughblades, 2000-01, 78
  4. Pär Djoos, Binghampton Rangers, 1992-93, 69
  5. Robert Burakovsky, Prince Edward Island Senators, 1993-94, 67
  6. Nils Ekman, Hartford Wolf Pack, 2002-03, 66
  7. Robert Nilsson, Bridgeport Soundtigers och Wilkes-Barre/Scranton Penguins, 2006-07, 66
  8. Joakim Lindström, Syracuse Crunch, 2007-08, 60
  9. Gustav Nyquist, Grand Rapids Griffins, 2012-13, 60
  10. Loui Eriksson, Iowa Stars, 2005-06, 60

Hitchcock-effekten

Todd McLellan fick gå och in kallades defensivexperten Ken Hitchcock för att täta till ytterligare ett läckande försvar. Nu i Edmonton. En klubb Ken sagt han ville coach och får nu göra som 66-åring. Hur länge det blir är dock inte sagt. Men hans förmåga att lära ut försvarsspel är väl dokumenterat. Sportsnet sammanställde enligt följande:

Dallas: 1995-96 låg laget i mitten vad gällde skott mot egna målet. 1996-97 när Ken kom släppte laget till näst minst.

Philadelphia: 2001-02 var laget bland de 12 bästa vad gällde skott mot egna målet. 2002-03 efter Kens inträde, var klubben tvåa.

Columbus: 2005-06 var laget 28:a när det gällde att hindra motståndarnas skott, med 33,7 per match. 2006-07 kom Ken och täppte till till 28,6 och en plats på topp 10.

St. Louis: 2010-11 var redan näst bäst i ligan på att stoppa motståndarnas skott. Ken hittade 2011-12 ytterligare att slipa på och den säsongen var klubben etta.

Dallas: 2016-17 var laget topp 12. 2017-18 kom Ken och laget blev topp 4.

Var ska nu Edmonton hamna?

Här är Edmontons alla coacher de senaste tio åren:

2008-09 Craig MacTavish
2009-10 Pat Quinn
2010-12 Tom Renney
2012-13 Ralph Kruger
2013-15 Dallas Eakins
2014-15 Todd Nelson
2015-18 Todd McLellan
2018- Ken Hitchcock

Edmonton letar i Europa

Edmontons general manager Doug Armstrong säger att han kommer att leta också i Europa efter en långvarig coachlösning. Han har koll på att Rikard Grönborg lotsat Tre Kronor till två raka VM-guld. Efter fyra sparkade coacher redan den här säsongen kan rekordet senaste tioårsperioden, med sju 2011-12, slås den här säsongen. I så fall skulle Grönborgs chanser öka ännu mer då han ju flyttar till USA nästa höst.

Två shorthand under samma utvisning

J.T. Compher gjorde comeback i Colorados lag mot Arizona i fredags. Då gav han sitt lag en smakstart med både 1-0 och 2-0 i boxplay under samma utvisning. Det vara bara 35 sekunder mellan målen. Psykiskt tunga baljor kan man säga, för Arizona.

Foto: Linda Suslin Spiess

Alligatorvarning

Mike Yeo sparken

Inga coacher sparkades förra säsongen. Innan förra veckan hade redan två fått gå. Då brände det till med ytterligare två i början på veckan. Först Mike Yeo i St. Louis, som tills vidare ersattes av Craig Berube, som tidigare coachat Philadelphia.

McLellan sparken

Dagen efter Yeo var det Todd McLellans tur att få foten. 2016-17 hyllades han efter att återigen tagit Edmonton till slutspel. Men McLellan fick aldrig ordning på lagets försvar och har den här säsongen mer än någon gång tidigare tvingats lita till sin superstjärna Connor McDavid. Ny där, med uttalat uppdrag att täta försvaret, blev ständigt återkommande 66-årige Ken Hitchcock. Se också Hitchcock-effekten under Solsken här ovan.

Hagelin skadad

Carl Hagelin har haft en helt okej start i nya laget Los Angeles, med två assist på fem matcher. Men nu har han fått en underkroppsskada. Röntgen under måndagen, meddelar Kings.

”Bengan” fick hjärnskakning

Patric Hörnqvist kommer inte att spela i Pittsburgh på ett tag. Han fick hjärnskakning mot Boston i fredags.

Bergeron skadad

Bostons klippa Patrice Bergeron skadade överkroppen i början på veckan.

Flyers målvaktsbekymmer

Philadelphia är klart sämst vad gäller räddningsprocent med 87,7 den här säsongen. I match 23 tvingades laget använda sin femte målvakt i höst och visar på lagets jätteproblem. De som stått är Brian Elliott, Calvin Pickard, Michal Neuvirth, Alex Lyon och Anthony Stolarz.

Bitig fransman

Fransmannen Antoine Roussel är känd för sitt heta temperament. När han gick i närkamp med San Joses back Marc-Edourd Vlasic i fredags blev han så förbaskad att han bet kanadensaren i handen. För tilltaget fick han böta 5 000 dollar.

Dykaren Rantanen

Mikko Rantanen öser inte bara in poäng. Han dyker också. Nu har han gjort det så många gånger att han bötfällts. 2 000 dollar blev det efter en dykning mot Boston.

Djupaste svackan i karriären

35-årige Ilja Kovaltjuk har inte haft någon enkel återkomst i NHL. Efter förlusten mot Vancouver i lördags har han nu sju matcher i rad utan poäng. Det har aldrig hänt ryssen tidigare.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.