Pontus Åberg om starten i Anaheim: ”Det var allt eller inget”

Tampa. ”Det var allt eller inget” säger Pontus Åberg om sin egen satsning då han fick chansen Anaheim. Nu är han bäste målskytt i laget, som har vansinnigt svårt att göra mål. Då får man i stället lita till stark defensiv, som när laget i natt tog en mycket tung skalp borta mot formstarka topplaget Tampa med 3-1.

Anaheim är ett lag som har jätteproblem med målskyttet den här säsongen. Bara Arizona och Los Angeles har gjort färre mål.

Inte så konstigt heller att det inte blir många mål. Finns inget lag i hela NHL som skjuter så lite skott på mål som laget från södra Los Angeles och bara Ottawa släpper till fler skott mot egna målet än Anaheim. I powerplay är laget bara 25:a och i boxplay 17:e.

Precis som förra säsongen har laget drabbats av en rad skador på nyckelspelare. Corey Perry har till exempel inte spelat ännu. De båda toppbackarna Hampus Lindholm och Cam Fowler är borta just nu och både Ryan Getzlaf och Ryan Kesler har missat matcher. Faktum är att bara Rickard Rakell och tre spelare till har spelat lagets samtliga matcher.

Bra läge då för en målhungrig stockholmare att kliva in i laget?

Självklart.

Pontus Åberg kom in och gjorde mål direkt. Det har blivit sex stycken på 21 matcher. Det räcker för att dela ledningen i lagets skytteliga med Getzlaf och Adam Henrique. Till det har han nu fyra assist efter två nya i natt som bidrog till ryckte som gav laget en tung 3-1-seger borta mot Tampa. Vid 2-1 sköt Pontus från blålinjen i plexit bakom mål. Pucken studsade ner framför mål där Nick Ritchie slog in den på volley. Pontus och Marcus Pettersson låg sedan också bakom Carter Rowneys 3-1 bara 48 sekunder efter 2-1.

Pontus har nu tio poäng och är femma i interna poängligan där Rakell är tvåa efter Getzlaf. Han spelade den här gången i fjärde kedjan med de två sista målskyttarna och blev den formation som fixade segern. Anledningen till det var att offensivt gifte Pontus fick spela en mer undanskymd roll inledningsvis då Anaheim hade en väldigt defensiv matchplan. Strategin var att bromsa ner snabba Tampa och det lyckades laget perfekt med. Till det ska också sägas att Ryan Miller med sina 34 räddningar verkligen bidrog till segern.

– Har spelat bra defensivt senaste matcherna. Nu gör vi ändå tre mål i dag. Kommer inte ihåg när vi gjorde det senast, konstaterade Jakob Silfverberg, som bilade förstakedja med Getzlaf och Rakell, så som de spelade i en period i söndags mot Nashville.

– Samtidigt jobbar vi givetvis med att försöka göra mer mål. Men det var varit lite stolpe ut. Samtidigt har vi väl insett att det inte funkar och då har vi sagt att för att vinna matcher måste vi spela tajt defensivt.

Hur jobbigt är det när ni aldrig får spela med ordinarie lag?

– Det har varit extremt de tre senaste åren här, men man försöker bara att inte fokusera på hur laget skulle kunna vara. Gäller att försöka göra det så bra som möjligt med det man har. Det har nästan blivit en vana här nu.

 

Den 25-årige stockholmaren Pontus Åberg som började spela hockey i FoC Farsta, fick sin skolning i Djurgården innan han efter en säsong i Färjestad stack över till Nashvilles organisation 2014. Tredje maj 2016 gjorde han sin NHL-debut i slutspelet. Men det var i slutspelet 2017 han slog igenom på allvar, med två mål och tre assist. Bland annat avgjorde han match 5 i semifinalen mot sitt nuvarande lag Anaheim då och såg till att Nashville fick en 3-2-ledning på vägen till finalen.

Efter Stanley Cup-finalen blev det 37 matcher i Nashville förra säsongen innan han trejdades till Edmonton i februari, där det blev 16 matcher. Men målen kom inte och inför den här säsongen var det dags för en ny flytt. Första oktober, alltså bara dagarna före premiären, trejdades han på nytt. Nu till Anaheim på västkusten.

Känns det som det var rätt läge för dig att komma in i Anaheim?

– Det var allt eller inget kändes det som. Jag hade inget att förlora efter att ha blivit nedskickad och satt på waivers två gånger, säger Pontus med pannan i veck.

– Jag försökte bara spela hockey och inte tänka på så mycket annat. Fick en bättre start än i fjol och det var ju roligare.

Jag vill inte alls förringa din prestation när du väl fick chansen här, men skadorna öppnade ju också för att du fick den.

– Exakt, men nu är väl de flesta tillbaka så man har väl visat att man ska vara i laguppställningen varje kväll. Det är lite skillnad från Sverige. Här är det ju mera business. Gör du inte jobbet finns det någon annan som kan göra det. Gäller komma till jobbet varje dag.

När du fick lämna Edmonton för San Diego Seagulls, vad tänkte du då?

– Försökte ändå bara njuta. Jag menar San Diego är ingen dålig stad att bo i heller. Fanns ju sämre städer att komma till. Jag fick två matcher där nera och spelade helt okej.

Pontus gjorde ett mål och bokfördes för en assist innan han kallades upp till Anaheim. Han berättar också om en annan positiv sak i San Diego, som bäddade för den fina NHL-comebacken:

– Deras coach (Dallas Eakin) hade ett bra snack med mig, som höll mig positiv. Det hjälpte till.

Anaheim är numera NHL:s svensklag. I en match för några veckor sedan ställde laget sju svenskar på isen. Nu är Hampus Lindholm, skadad och Isac Lundeström spelar i Seagulls. Men Pontus och ytterligare fyra är kvar – Rickard Rakell, Jakob Silfverberg, Marcus Pettersson och Jacob Larsson. Jacob bildade första backpar med Josh Manson i natt och spelade till slut över 20 minuter.

Hur var det att komma till ytterligare ett svensklag?

– Kul, man känner ju några sedan tidigare. Sedan är det några nya ansikten också. Isac är lite ung för att man ska känna honom. Man börjar bli gammal (skratt). Kul kunna snacka svenska och det är lättare att komma in i gruppen när man har folk man känner från förr. Samma sak i Nashville när man kom upp där och i Edmonton fanns det ju två.

Är det lättare snacka svenska med tanke på nyanserna, när det gör trögt hockeymässigt?

– Jag var själv här förra året. Då var nog det viktigare än i år. Nu har jag varit bra på att stänga av hockeyn när jag inte är i hallen. Skönt kunna göra det och fokusera på min dotter i stället. Det har hjälp mig väldigt mycket. Hon ger mig positiv energi utanför isen.

Hon är bara 2,5 år, men för 25-årige Pontus att reflektera på föräldraskapet:

– Hon är snart tonåring. Händer väldigt mycket nu. Hon börjar få sin egen vilja. Det märker man.

Pontus Åberg har fått spela i toppkedjan med Getzlaf och Rakell en dryg handfull matcher. Men också med Adam Henrique.

– Eftersom det gått tungt för laget har man testat för att få igång olika spelare. Oavsett vilka man spelar med är det bara ut och gnugga. Jag får tid i powerplay också, så hittills är det inget att klaga på.

Något han verkligen visade i natt. Trots spel i fjärdelinen var han hela tiden på hugget. Hade utöver de avgörande assisten också ett friläge med drygt tre minuter kvar.

Det var ju en tuff matchserie mot Anaheim när du var i Nashville. Några spelare du behövde ”tala ut med” när du kom hit?

– Haha. Nej, jag har aldrig varit en grisig spelare. Det är nog fler här som skulle behöva säga nåt till mig i sådana fall. Vi har tagit upp det några gånger, men det är ett och ett halvt år sedan nu. Det var en rolig serie. Märktes ju också senast vi möttes (i söndags). Det kan bli ganska grisigt mellan oss.

Det var extra för Anaheims spelare på ett annat vis i natt också. Spelarnas mammor är med på resan och fick till sin stora glädje nu se en av säsongens tyngsta segrar för laget.

Spelade det in att de satt på läktaren i kväll?

– De var ju i Nashville också och vi gjorde väl ingen höjdarmatch där, så vi sa att de har flugit hit från hela världen nu så det var klart vi ville göra en bättre match för dem. Självklart kul att få vinna för dem, betonar Jakob Silfverberg, vars mamma dock inte var med.

– De var i Kalifornien i tre veckor nyligen, så det blev lite dålig tajmning.

Inte heller Pontus Åbergs mamma Anette var på plats.

– Hon är i Kalifornien. Hon hjälper mig med min dotter. Hon är min nanny, så hon fick vara hemma och jobba istället, berättar Pontus

Vad betydde hon under din början av karriären?

– Hon gjorde allt för att jag skulle kunna spela hockey. Hade hon inte tillräckligt med pengar för att köpa nya klubbor, sålde hon något av sitt eget. Hon skjutsade så mycket hon kunde. Hon har alltid funnits där. Nu är det kul ha henne här, även om det var ett tag sedan man bodde med sin mamma.

– Ibland är hon som en tränare också. Det brukar jag säga till henne också. Hon tror hon vet lite mer än vad hon gör ibland. Men det är kul det också. Man kan få lite feedback. Hon kan sport överhuvudtaget. Hon spelade handboll när hon var ung och är uppväxt med idrott.

Mammaresan för Anaheim avslutas med match mot Florida i Sunrise natten till torsdag svensk tid.

Tre glada mammor på förmiddagens värmning i Amalie Arena. Från vänster Catrine Pettersson (mamma till Marcus), Petra Lindholm (Hampus) och Annika Rakell (Rickard). De var ännu gladare några timmar senare när de stolta tog emot sina söner efter segern mot Tampa Bay Lightning.


Övrigt i natt:

Oscar Klefbom vet när han ska slå till. Första målet kom i natt. Ett synnerligen viktigt sådant, då det var matchens enda när Edmonton vann med 1-0 i förlängningen hemma mot Dallas.

Victor Rask gjorde också sitt första mål för säsongen. han spelade sin fjärde match efter återkomsten efter fingerskadan. Hans 1-0 banade vägen för Carolinas 2-1-seger i Montreal.

Vegas är verkligen på hugget nu. I Chicago körde de över Jeremy Collitons lag med hela 8-3. William Karlsson gjorde ett av målen, i powerplay. Problemen med Chicagos målskytte visade sig då två av de tre målen gjorde av backar. Tillika svenska. Gustav Forslings 1-3 var hans första för säsongen. Till slut fastställde Erik Gustafsson slutresultatet med sin fjärde fullträff i höst.

Buffalo vann sin tionde raka seger inför ögonen på assisterande förbundskaptenen Johan Garpenlöv. Nu med 3-2 mot San Jose hemma och på torsdag kommer laget hit till Tampa. Buffalo leder sensationellt Atlantic Division en poäng före Tampa. Jeff Skinner avgjorde i förlängningen med sitt 19:e mål för säsongen.

Colorado tog en tung seger borta mot Nashville med 3-2. Carl Söderberg spelade fram Tyson Jost till avgörande fullträffen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.