Nylander blir en injektion i Toronto men det var Bäckströms vecka

Okej, kanske inget solsken, men julesken i alla fall. Så här såg Curtis Hixon-parken, där det brukar vara Watch Partyn när Tampa spelar slutspel, i lördags på 1 december.

Solsken

Injektionen Nylander för Toronto

På söndagskvällen landade William Nylander i Toronto. Han har hållit igång med AIK:s juniorer i Ritorp mitt emot Friends i Solna under den längsta kontraktskonflikten för en restricted free agent sedan lönetaket infördes. Åtta minuter före deadline i lördags kom William och Toronto överens om ett sexårskontrakt värt i snitt 6,9 miljoner dollar per år. Han lär dock få ut över tio miljoner den här säsongen för att hans kontrakt inte ska belasta lönetaket för mycket kommande säsong då både Auston Matthews och Mitch Marner ska ha sina, betydligt dyrare, nya långa kontrakt. Klart att Nylander blir en härlig injektion i topplaget Toronto, som blivit mycket stabilare i år. Men det kan ta ett tag att komma upp i varv. AIK:s juniorer är en sak. NHL en helt annan. Men när han gör det har Toronto John Tavares och Marner som ett radarpar, där verkligen Marner slagit igenom i höst. Matthews har lyckats bra även utan William. Hur bra ska det då inte bli när de återförenas igen?

Nicklas Bäckströms vecka

De svenska ungtupparna imponerar i NHL, men ändå är det Nicklas Bäckström som är bäste svensk i ligan. Han underströk det ytterligare den här veckan där han inledde med tre assist i tisdags då Barry Trotz, den Stanley Cup-vinnande coachen med Washington, återkom med sitt nya lag New York Islanders. Det betydde att han gick förbi Petr Bondra till andraplatsen genom tiderna i klubben, efter Alexander Ovetjkin. Och i fredags visade han att han inte bara är en av ligans bästa framspelare. Med sitt andra hattrick är han nu i klar ledning i svenska poängligan med tio mål och 23 assist. Hattricket mot New Jersey betydde samtidigt att Bäckis ledde laget till sjunde raka segern.

Klefbom dubbel avgörare

Oscar Klefbom har kämpat med sitt målskytte den här säsongen. Först i 24:e matchen kom första. Ett viktigt sådant. Han avgjorde med matchens enda fullträff i förlängningen mot Dallas. I matchen efter kom mål #2. Också det ett avgörande till 3-2 mot Los Angeles.

Meste matchvinnaren

Flest matchvinnande mål sedan förra säsongen: 1) Brayden Point, Tampa, 15, 2) Nathan McKinnon, Colorado, 14, 3) Sean Monahan, Calgary, 12, 4) Patrik Laine, Winnipeg, 11 och Brad Marchand, Boston 11

Elias konstpass

Elias Petterssons pass in till Brock Boesers 1-0 mot Vegas i torsdags var rena konstverket. Först läste han spelet och bröt Vegas uppspel i egen försvarszon. Han tog pucken, fintade en back men fälldes med en tripping. Han åkte på magen på väg bakom förlängda mållinjen, men hade fortfarande koll på pucken. Han kom upp på knä och skickade pucken bakom sin rygg in framför mål där Boeser bara hade att skicka den i nät. Årets rookie har nu 13 mål, nio assist och 22 poäng på 23 matcher och ligger sexa svenskarnas poängliga. Har ni inte sett det eller vill se det igen? Här är det: https://www.youtube.com/watch?v=VAkZcHtPhk4

Varmt mottagande av Erik

Som vanligt när gamla hjältar återkommer fick Erik Karlsson ett storstilat mottagande när han för förta gången återvände till Ottawa, nu i San Joses tröja. Joe Thornton stannade upp övriga spelare i spelargången vid inmarschen till värmningen före matchen. Erik gick före honom, så han fick åka själv därute en stund, ungefär som debutanter får göra. Både Erik och hans gamla fans uppskattade det. Men spelmässigt går det trögt. Efter fyra matcher i rad nu utan poäng, fick han i alla fall en assist när San Jose slog Montreal i natt.

Glada mammor

Anaheim bjöd med spelarmammorna till Nashville, Tampa och Sunrise. Sönerna bjöd tillbaka för allt mammorna gjort vid starten av deras karriärer och vann de två matcherna här i Florida. Träffade Rickard Rackell och Hampus Lindholms mammor, Petra och Annika, efter matchen i Tampa där målsnåla Anaheim vann med 3-1 efter en fantastisk match av målvakten Ryan Miller. Pontus Åberg var bäste svensk med två assist. Läs mer om hans första succétid i Anaheim här: https://dagensnhl.com/2018/11/28/pontus-aberg-om-starten-i-anaheim-det-var-allt-eller-inget/

Marcus Petterssons mamma Catrine var också nöjd, då Marcus hade en assist både mot Tampa och i 3-2-segern mot Florida. Även om mammaresan slutade i södra Florida var Annika Rakell extra nöjd efter fredagens match i Raleigh, där Anaheim vann med 2-1 i förlängningen över Carolina. Rickard assisterade till båda målen. Petra gladdes över att Hampus åter spelade och bidrog även han med en assist på Ryan Getzlafs avgörande mål. Åbergs sköt det andra.

Petra Lindholm med sonen Hampus, samt Rickard Rakell med mamma Annika.

Värsta comebacken på 19 år

Anaheim låg under med 1-5 i Washington i går. Sen började upphämtningen. Inför tredje perioden gjorde Rickard Rakell 3-5. 7.16 in på tredje sköt Pontus Åberg 4-5, assisterad av Hampus Lindholm. 9.01 gjorde Hampus 5-5 och när klockan stod på 14.55 spelade Ryan Getzlaf fram Åberg till hans andra mål i matchen och avgörande 6-5. Bara 19 gånger i hela NHL-historien har lag kommit tillbaka efter ett fyramålsunderläge. Senast ett lag gjorde det var tredje mars 1999 och då var det Colorado. Segern var Anaheims fjärde raka och bröt Washingtons segersvit på sju raka.

Marleau – ett fenomen

39-åringen från Aneroid i Kanada spelade sin 1 600:e match i måndags. Han blev den elfte spelaren genom tiderna att nå dit. Den exklusiva klubben består nu av Gordie Howe, Mark Messier, Jaromir Jagr, Ron Francis, Mark Recchi, Chris Chelios, Dave Andreychuk, Scott Stevens, Larry Murphy, Ray Bourque och Patrick Marleau. Men inte bara det. Senast Marleau missade en NHL-match var fjärde april 2009. Sedan dess har han spelat 731. Alla i en följd. Han har alltså spelat alla 82 matcherna under åtta säsonger. Han spelade också alla lockoutsäsongen 2012-13 då det bara blev 48 matcher. Och han har spelat samtliga 27 i Toronto den här säsongen. När han gjorde mål på San Jose i veckan har han därmed också gjort mål på ligans alla 31 lag. Ett fenomen som sagt.

Målrekord i Vegas som vaknat

8-3 på Chicago. Det var första gången nya Vegas gjort åtta mål i en match. William Karlsson gjorde ett av dem och hade en bra vecka med tre mål i ett lag som vaknat till. Han gjorde ett till, med en man mindre, mot Vancouver och avgjorde till 4-3. Hans åttonde för säsongen. Han gjorde nionde mot Edmonton i lördags. Vegas hade fem raka segrar efter 7-2-smällen mot Calgary, med 24-10 i målskillnad tills Edmonton vann med 2-1.

Hitchcock-effekten kom

Ken Hitchcocks resultat i de tre senaste matcherna som inhoppande coach i Edmonton är tre segrar. Visserligen bara sex gjorda mål, men bara tre insläppta. Märkts att Hitchcock är tillbaks i båset igen.

Comeback Kid

Auston Matthews har gjort comeback efter skada vid fyra tillfällen hittills i sin NHL-karriär. Vi alla tillfällena har han gjort det med att göra mål. Senast blev det två stycken mot San Jose i onsdags.

Tillbaks på Long Island

Fyrfaldiga Stanley Cup-mästarna New York Islanders var i lördags tillbaks i sin klassiska arena ute på Long Island, Nassau Coliseum där Stefan Persson och Anders Kallur 24:e maj 1980 blev första svenskarna att lyfta Stanley Cup-bucklan. Det var första matchen tillbaks där efter flytten till Brooklyn 2015. Det blev seger också, 3-2 mot Columbus.

32 NHL-lag på tisdag

Vid mötet i Sea Island, Georgia, kommer Seattle att röstas in som det 32:a laget i NHL.

Foto: Linda Suslin Spiess

Alligatorvarning

Filip Forsberg skadad

Nashville har drabbats av ytterligare en skada på en av de tongivande spelarna. Filip Forsberg har en skada på överkroppen, som kommer att hålla honom borta från spel resten av året. 4-6 veckor talar klubben om innan han är tillbaka.

Då gick Erik

Erik Karlsson återkom för första gången till Ottawa i lördags, sedan han lämnade klubben för San Jose i somras (se ovan). Dödless på frågor om återvändandet vände han på klacken utan att säga ett ord när reportrar tog upp det vid en träff i veckan som gick. Andra kommentatorer har också tagit upp hur stor del lagkaptenen Karlsson hade i de problem Ottawa hade förra säsongen. En detalj som lyfts fram är Eriks, i egenskap av lagkapten, önskan att laget inte skulle träna så mycket.

Fulsmäll på Steen

Först proppade Alexander Steen Nathan McKinnon på öppen is, snodde pucken och åkte in i anfallszon. Det gillande inte Colorado-backen Erik Johnson, som hann ifatt Alexander och körde över svensken med en armbåge i huvudet. Steen fick utgå för resten av matchen. Här är Johnsons fulsmäll på Steen: https://www.youtube.com/watch?v=kiLZLaxESLc

Kovaltjuk också

Los Angeles har haft otur med skador på viktiga spelare och ligger råsist i NHL. Nu är också Ilja Kovaltjuk skadad. Blir borta upp till fyra veckor med en fotledsskada.

Ron Hextall fick sparken

Inte sedan 2013 har en general manager fått sparken under en säsong. Men i måndags fick Ron Hextall lämna sitt jobb i Philadelphia. Chuck Fletcher, förre GM:en i Minnesota är favorit att ta över. Men också Ron Francis, Chris Pronger, Scott Mellanby och Garth Snow är aktuella. Fyra misstag lyfts fram som det som ledde till beslutet: Hextalls trejd av Brayden Schenn för Jori Lehterä, att han inte lyckades lösa målvaktsproblemet och fått fram en klar etta (klubben har använt fem målvakter hittills i höst), att han anställde Dave Hakstol som coach för att lösa defensiven, vilket han inte gjort. Till sist var Hextalls stora misstag att han inte sparkade Hakstol.

Coacher som ska se upp

Fyra coacher har redan sparkats den här säsongen. De här kan också få gå: Bob Boughner. Florida, som misslyckats helt med ett lag som alla ansåg skulle ta sig till slutspel. Randy Carlyle, Anaheim, har brottats med skadeproblem i år igen, men lagets oförmåga att göra mål kan sparka ut dem från slutspelssnacket. Bruce Boudreau, Minnesota, leder visserligen ett topplag, men hans usla historia i slutspel kan göra att klubbledningen ser sig om efter en bättre slutspelscoach när den tiden närmar sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.