Elias L millimetrar från hattrick och Elias P lurade Rinne på straff

Tampa. Elias Lindholm var millimetrar från att göra hattrick för Calgary en härlig svensknatt i NHL, där inte mindre än tre svenskar utsågs till matchens bästa spelare. Men comebackande William Nylander hade en tung kväll.

Det var kvällen när William Nylander gjorde comeback i NHL. Men steget från Ritorp med AIK:s juniorer till Scotiabank Arena i Toronto och NHL visade sig vara väldigt stort. Nylander inledde med Auston Matthew och Patrick Marleau i förstakedjan, men fick inte mycket gjort. Han såg seg ut i skridskoåkningen och hade bara fått morgonvärmningen tillsammans med laget. Men någonstans måste han ju börja och publiken gav honom i alla fall ett hjärtligt mottagande efter att ha stått över två månader av serien efter oenigheten om nya kontraktet med Toronto.

Nu blev det bara 12.29 i speltid mot Detroit och sista knappa kvarten av matchen fick Nylander ingen istid alls. Något som dock coachen Mike Babcock förklarade inte hade något med William att göra. Han ville helt enkelt vinna matchen, med det hjälpte inte att bänka Nylander. Detroit vann med 5-4 i förlängningen där Dylan Larkin avgjorde.

Det var andra svenskar som tog huvudrollen när William Nylander inte åstadkom någonting som fastnade i statistikrapporten. Jonathan Ericsson gjorde 1-1 och Gustav Nyquist 3-1 när Detroit gick fram till 4-1. Då kom Toronto tillbaka och det var Andreas Johnsson, som svarade för 4-4 ur ingen vinkel alls, som tog lagen till förlängningen. Johnsson hade också en assist och i Detroit svarade både Nyquist och Niklas Kronwall för var sin assist. För veteranen Kronwall var det 900:e matchen i NHL. Han hann också med att ge Matthews en boarding i andra perioden, som fick amerikanen att bli liggande i sarghörnet. Publiken höll andan ett tag, men Auston reste sig efter ett tag efter närkontakten med Järfälla-killen.

Elias Lindholm var millimetrar från att göra hattrick mot Minnesota. Calgary vann ändå sin fjärde raka matchen, nu med 2-0. Elias sköt båda, men hans första nätkänning för kvällen utmanades för offside. Det visade sig att det var lite vit is mellan pucken och offensiva blålinjen strax innan, så målet dömdes bort. I samspel med Johnny Gaudreau, vilket underbart radarpar det där är, lyckades ändå Elias göra matchens enda mål. Han har gjort 15 nu, men blev bara matchens andra stjärna efter målvakten Mike Smith som höll nollan.

En annan Elias gjorde också mål. Elias Pettersson vet nu också hur det är att göra mål på straff i NHL. Han var igenom men klubbades brutalt ner av Mattias Ekholm bakifrån och tilldömdes straff. Ensam med förra säsongens bäste målvakt i NHL Pekka Rinne var 20-åringen iskall. Han drog fram och tillbaka och lyckades till slut få in pucken under Rinnes högra benskydd. Alexander Edler hade gett Vancouver ledningen med 1-0, Elias straffmål betydde 4-1 innan Loui Eriksson satte 5-1 när Nashville till slut fick stryk med 5-2. Elias blev matchens första stjärna.

Colorado slog Florida med 5-2 på bortais efter en strålande match av Carl Söderberg. Två av målen signerades skåningen, varav ett med en man mindre på isen. Han har gjort elva nu den här säsongen. Efter hans två mål fixade världens bästa kedja resten. Nathan McKinnon passade Patrik Nemeth som sköt när Mikko Rantanen styrde in sitt tolfte mål. Gabriel Landeskog spelade fram till Colorados fjärde mål och satte själv det femte i tom bur. Landeskog har nu gjort 17. Men det var Söderberg som blev matchens första stjärna.

Tredje svensken att bli matchens bästa spelare var André Burakovsky. Han avgjorde bortamatchen i Phoenix för Washington med sitt 3-2-mål mot Arizona. Att sedan Nicklas Bäckström spelade fram Alexander Ovetjkins 4-2 i tom bur underströk bara segern.

Det var inga svenskpoäng alls mellan Pittsburgh och New York Islanders, men Sidney Crosbys uppvisning måste ändå lyftas fram. Pittsburgh vann med 6-2 och Phil Kessel gjorde två mål. Båda efter superba framspelningar diagonalt nära mål från Crosbys känsliga handleder. Kessel hade också två assist och Crosby satte själv 6-2-målet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.