Dags att leta efter nya superlativ för Elias Pettersson igen

”Vi hade en sådan där smäll vi också för ett tag sedan. 1-7 i Arizona” säger Anton Strålman och försöker trösta Colorados back Patrik Nemeth efter lagets 1-7-smäll i den förmodade seriefinalen här i Tampa i lördags.

Solsken

Elias Pettersson

Dags leta superlativ igen för 20-årige Elias Pettersson. I söndagens match mot St. Louis, som Vancouver vann med 6-1, svarade Elias för ett mål, hans 15:e, samt fyra assist. Tre av dem till Brock Boeser, som gjorde hattrick. Fem poäng totalt alltså och därmed ett skutt upp på fjärde plats i svenskarnas poängliga med 30 efter 15 mål och lika många assist. Bara trion Gabriel Landeskog, Elias Lindholm och Nicklas Bäckström är nu före honom. Alla på 34 poäng. Men då har Elias P spelat några matcher färre, annars hade han säkert varit med i 34-klubben också. Här kan ni läsa mer om Elias Lindholms och Elias Petterssons händelserika vecka: https://dagensnhl.com/2018/12/07/elias-l-millimetrar-fran-hattrick-och-elias-p-lurade-rinne-pa-straff/

Seriefinal igen, då gjorde Tampa 7-1

Tampa och Colorado möttes i lördags. Colorado gick vid seger upp i topp på Western Conference. Tampa var redan där i Eastern Conference. Tampa och Colorado hade gjort mest respektive näst mest mål i ligan inför matchen. Kan det bli mer seriefinal än så? Då smällde Steven Stamkos in två snabba, assisterade till ytterligare två och Tampa körde över Colorado med 7-1 efter säsongens bästa laginsats hittills. Nikita Kutjerov hade bara en assist, trots att han strax innan hade tio matcher i rad med totalt 23 poäng. Det visar på en kolossal bredd i Tampa just nu.

Välkommen Seattle!

Seattle blev som väntat invalt som 32:a laget för den nätta summan av 650 miljoner dollar. I juni 2021 ska klubben ha sin draft där man får välja spelare från 30 av NHL-lagen. Nya Vegas slipper släppa spelare till nya laget. Seattle kommer självklart att spela i Pacific Division. Arizona får släppa sin plats och flyttar samtidigt till Central. Därmed kommer alla divisionerna att ha åtta lag från och med säsongen 2021-22.

Bästa namnförslaget

En rad mer eller mindre fantasifulla namn har nämnts på det nya NHL-laget. Det bästa har dock kolumnisten Mike Downer med tanke på att en känd cafékedja startades i Seattle: Starpucks.

Bengans snabba hattrick

Pang, pang, pang, sa det och så hade Patric Hörnqvist smällt in ett hattrick på 2.47 i tredje perioden och avgjort till 6-3 mot Colorado. Snabbaste hattricket i Pittsburghs historia. Bara 20 spelare genom tiderna har gjort det snabbare i NHL Men det är inte snabbast den här säsongen. Tampas Brayden Point gjorde sitt på 1.31 15 november och Hörnqvists är inte ens snabbaste av en svensk. Mika Zibanejad, då i Ottawa, smällde in tre stycken mål på 2.38 27 februari 2016. Här är de snabbaste hattricken: https://records.nhl.com/records/skater-records/fastest-goals/fastest-3-goals-one-skater?sf95909891=1

Hattrick i tre länder, då blev pastorn rik

Patrik Laine gjorde ju fem mål i en match för ett tag sedan. Det förändrade Chris Haleys liv. Den kanadensiske pastorn hade spelat på matchen och vann en miljon dollar i sitt lands valuta. Det är drygt sju miljoner svenska kronor. Laine utsågs till bäste spelaren i NHL i november efter att ha gjort hattrick i Finland (mot Florida i Helsingfors), Kanada (i Vancouver och USA (i St. Louis). Ett svårslaget rekord.

Calgarys vansinniga vändning

Vilken vansinnig match och säsongens vändning. Först gjorde Cam Atkinson 4-1 till Columbus en bit in på andra perioden, på väg mot sitt hattrick. Då svarade Calgary med att göra fem raka mål på 12.40 och vända till 6-4. Columbus gjorde ytterligare två mål, men Calgary tre och vann med 9-6. Elias Lindholm hade ett mål och en assist under den där femmålsperioden. Men Johnny Gaudreau och Sean Monahan var de stora segerherrarna med 2+2 båda två. Här kan ni läsa mer om Elias Lindholms och Elias Petterssons händelserika vecka: https://dagensnhl.com/2018/12/07/elias-l-millimetrar-fran-hattrick-och-elias-p-lurade-rinne-pa-straff/

Kronwall kan än

Niklas Kronwall inte bara gjorde sitt första mål för säsongen i lördags mot New York Islanders. Anders Lee fick också uppleva hur det är att bli Kronwalled. Islanders-forwarden kom vid sargen och plötsligt dök det upp något rött. Sedan blev allt svart.

Tortorella i luvjacka

Columbus coach John Tortorella var krasslig i veckan. Han frös och bröt drygt 100 år av klädkod i NHL. Plötsligt var det inte en kontorskille i kostym, som coachade bakom Columbus bänk. Det var en idrottscoach iförd lagets snygga luvjacka. Såg fantastiskt trevligt ut. Har alltid haft svårt för fel kläder vid fel tillfällen. Kostym är för kontor. Sportkläder, typ luvjacka eller den typen av jackor coacherna har vid utematcherna, är till för dessa tillfällen.

Foto: Linda Suslin Spiess

Alligatorvarning

Smällen på Wilson

Är du tuff, kaxig och framför allt ful på isen kommer det alltid förr eller senare en spelare som är ännu värre och du åker på en propp. Tom Wilson i Washington har delat ut en hel del av dessa genom åren. I veckan mötte han Vegas tuffing Ryan Reaves, som utdelade en sen smäll från blindside. Wilson tappade hjälmen och fick en hjärnskakning efter smällen mot isen. Nu får Wilson känna på hur det är att vara utsatt för den typ av spel han själv brukar spela. Oskar Sundqvist fick ju erfara hur det är att möta den Wilson redan i september.

Signerade foton

Historien slutar dock inte där (se ovan). Efter Ryan Reaves smäll på Tom Wilson signerade han några foton av smällen. När Vegas klubbledning fick veta det agerade de snabbt och såg till att bilderna med Reaves autografer förstördes. Reavses kommentar till reportrar efter smällen var: ”Han sprang på lejonet i djungeln”.

Nylanders händelserika comeback

Efter att inte ha tränat med Toronto på drygt två månader skulle det ske. Då gick bussen sönder, så det blev ett frustrerande ensamt ispass till för William Nylander. Han fick bara ett pass med laget innan comebacken mot Detroit (4-5) i torsdags. Dagen efter kom nästa smäll. Då krockade Nylander sin röda Volvo med Kaspari Kapanen i passagerarsätet. Mot Boston i lördags gick det lite bättre på isen, även om det blev en ny förlust för Toronto.

Duchene skadad

Matt Duchene har spelat sitt livs hockey den här hösten och varit oerhört viktig för Ottawa. Efter 22 poäng i november och totalt 34 på de första 28 matcherna är han nu skadad. Antingen ljumsken eller högra benet handlar det om. Stort avbräck för Ottawa.

Och Rakell fotskadad

Skadedrabbade Anaheim åkte på en ny smäll i slutet på veckan. Rickard Rakell skadade foten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.