Nylander bjöd in Tampa och sedan blev det Vasilevskijs match

John Tavares var besviken att Toronto trots stort skottövertag inte kunde göra fler än ett mål. Men han hyllade samtidigt Tampas målvakt Andrej Vasilevskij.

Tampa. William Nylanders hittills tuffaste test efter comebacken blev ett svidande nederlag borta mot NHL:s bästa lag Tampa Bay Lightning. Inför hans mamma Camilla och övriga spelares mammor stal Tampas comebackande ryske målvakt Andrej Vasilevskij 4-1-segern efter otroliga 48 räddningar.

Efter en första insats mot Detroit, som började i förstakedjan med Austin Matthews och Patrick Marleau och slutade på bänken, såg det klart bättre ut mot Boston. Men först mot Carolina i tisdags lossande det för William Nylander. Att starten skulle vara tuff var ju inte så konstigt. Matcherna mot Detroit och Boston får ses som Williams försäsong. Att redan i match 3 för säsongen bidra med två assist när Toronto vann mot Carolina var mycket bra.

Riktiga testet kom dock först i natt då Toronto ställdes mot ligans just nu outstanding lag – Tampa. Florida-laget hade inför matchen sex poäng ner till nästa bästa lag – Toronto.

Toronto fick en smakstart efter en jättebjudning av Nikita Kutjerov i egen zon, som Kasperi Kapanen tog vara på. Då hade han redan skjutit i insidan på Andrej ”Vasy” Vasilevskijs ena stolpe. När Toronto fick powerplay strax efter och skulle sätta 2-0, var det Nylander som bjöd tillbaka. Han tog fart i egen zon för att ta in pucken i anfallszon. Men där märktes att lite av tajmningen fortfarande saknas. Anthony Cirelli läste Williams dragning, bröt och åkte upp och kvitterade med en man mindre på isen.

Efter de inledande misstagen kom matchens bästa period spelmässigt, där båda lagen fick spelet att bölja fram och tillbaka. Toronto hade vassaste chanserna, men Vasilevskij, som inte spelat sedan 10 november gjorde ett par akrobatiska räddningar i sin comeback. När Tampa fick powerplay i andra perioden spelade Victor Hedman ut till höger där Kutjerov sköt. Det såg ut som att Frederik Andersen räddade. Men reprisbilderna visade att han hade haft plocken innanför mållinjen och Tampa ledde denna giganternas kamp med 2-1.

När så Alex Killorn åkte ut strax efter bombarderades ryssen i Tampas mål fullständigt med puckar. Hemmaförsvaret var inte alls med, för många av skotten kom från nära håll. Men det spelade ingen roll. Vasilevskij tog allt och när sedan Tampa på 34 sekunder i periodens sista minut gjorde två snabba var matchen över. Toronto vann skotten i andra perioden med 23-12, men Tampa gjorde 3-0. Det såg likadant ut i tredje, där Toronto vann skotten med osannolika 16-2 utan att få hål på Vasy.

Toronto var bästa laget, men Tampa vann sin åttonde raka seger tack vare sin målvakt. Efter 48 räddningar var det säsongens enklaste val att utse matchens lirare nummer 1.

John Tavares fick frågan om Vasilevskijs spel var det mest atletiska han sett någon gång.

– I alla fall den här säsongen, svarade John utan omsvep.

William Nylanders match var väl ytterligare ett steg i rätt riktning. Han hade ett powerplay där hans diagonalpass rakt igenom zonen skar som en het kniv i smör, vilket visar att han snart kommer att bidra med mängder av målgivande pass. Han hade tre skott på mål och fem skott totalt, samt femte mesta speltid bland forwards i Toronto.

– Det börjar komma igång. Har börjat komma in i spelet. Det är skönt, sa William efter förmiddagens uppvärmning

Nylander har inte ens varit i Nordamerika i två veckor ännu sedan han väntade ut kontraktsförhandlingarna om en förlängning med Toronto. Han tillbringade mestadels av den tiden i Stockholm, där han körde på is tillsammans med AIK:s juniorer i Ritorp.

Vad var tuffast när du kom tillbaka med dygnsomställning och allt?

– Spelet i tajta områden med närkamper och så där de är starkare och större. Men det vänjer man sig vid snabbt känner jag. Det känns bara bättre och bättre, svarar William, som fanns på isen redan på Torontos förmiddagsvärmning här i Tampa, trots att den var frivillig.

– Jag vill passa på att köra så mycket som möjligt, menade William, påhejad av sin och alla de andra spelarnas mammor, som satt i sina söners spelartröjor på läktaren och kollade.

Att tempot från AIK-juniorerna skiljer sig avsevärt mot NHL-spelares är självklart. Så vad valde du att prioritera när du körde med dem hemma i Sverige?

– Det blev mer åkning och vi körde mycket fem mot fem. Så det här med konditionen i matcherna var inte lika farligt tycker jag när jag kom tillbaka, som det brukar vara i början på säsongen.

Varför valde du Sverige för att vänta ut kontraktsförhandlingarna när du bott i Toronto sedan 2014?

– Jag känner ju dem i laget här, annars känner jag inte så många. Skönt att vara hemma med familjen och de dagar jag inte tränade med juniorerna kunde jag köra stenhårt med farsan. Sen också skönt att åka till Schweiz och Österrike och träna där ingen kände igen en. Jag kunde slappna av där.

Men du fick vara i fred i Ritorp?

– Jag var där i två månader utan att någon visste om det. Sedan kom de och skulle filma damerna och då såg någon att jag klev ut med juniorerna, berättar William och skrattar om HockeyNews avslöjande.

Vad betyder det att ni har mammorna med er här?

– Det är jättekul, det är ju första gången. Mamma har ju inte fått se den här delen, så det är kul för henne att se vad pappa fick åka runt och göra och nu jag också.

Vad har ni gjort tillsammans än så länge?

– De kom igår. Då käkade vi middag, så vi har inte hunnit göra så mycket. Vi har en ledig dag i morgon, då kan vi göra mer i Fort Lauderdale.

Toronto fortsätter, som brukligt är då lag som kommer långt ifrån gästar Florida, ner till södra delen av staten där match mot Panthers väntar på lördag.

Vad betydde din mamma Camilla Nylander Altelius när din karriär var i sin linda?

– Det är hon som varit där hela tiden. Under tiden på pappa spelade i NHL var det ju hon som tog oss till alla träningar. Både mig och brorsan. Hon försökte vara på alla matcher också. Hon har betytt hur mycket som helst för att ta hand om oss. Hon var en stor del i att man var på träningarna i tid och man fick mat när man kom hem. Hon har varit hur viktig som helst genom hela karriären.

Williams pappa är, om det nu inte skulle vara någon som känner till det, Michael Nylander. NHL-spelare med 679 poäng på 920 matcher i sju olika klubbar. Bland annat spelade Michael 35 matcher i Tampa 1999. 1992 och 2006 vann han VM-guld med Tre Kronor.

Brorsan, som William referera till är ju Alexander, den tredje i den Nylanderska familjen som spelat i NHL. Han återfinns nu i Buffalo farmarlag, men har spelat sju matcher i Buffalo också.

Mammorna tyckte initiativet var jättetrevligt att få åka med sina söner, men flera spelare vittnade om inte så nöjda pappor.

– Min pappa var helt förstörd. Han lever för det, berättade Frederik Andersen för Toronto Star och den danske målvakten fortsatte berätta hur stolt han var över sin mamma Charlotte:

– Hon gillar inte att flyga, så att först flyga nio timmar från Danmark till Toronto och sedan ytterligare tre hit, det betyder mycket för mig.

– Min far var bitter. Först trodde han att jag drev med honom, fortsatte Nazem Kadri.

Det är första gången i Torontos historia mammorna till spelarna bjudits med på det här viset.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.