Ovetjkin med dubbla hattrick, men glöm inte Bäckströms betydelse

Lämnade ett aningen kyligt Tampa, allt är ju relativt, och drog söderut några dagar för att glassa på Miami Beach. Rätt juste vy när man ligger och funderar på julhysterin i Sverige. Trevlig Lucia, i alla fall, några dagar för sent.

Solsken

Ovetjkins dubbla hattrick

Regerande skyttekungen i NHL Alexander Ovetjkin är glödhet just nu. Först hattrick mot Detroit i tisdags och så ett nytt hattrick mot Carolina i 6-5-segern i fredags. Totalt har han nu gjort 22 hattrick i NHL och snacket här i Nordamerika handlar väldigt mycket om att han möjligen är den bästa målskytten som spelat i ligan. Och som om det inte skulle räcka. Han avslutade veckan med att avgöra matchen mot Buffalo i lördags på straff. Med 29 mål på 32 matcher leder han nu också skytteligan med fem mål före tvåan Jeff Skinner, Buffalo. Ovetjkin har förresten gjort poäng i 14 raka matcher nu.

Bäckis åtta genom tiderna

William Nylander sa häromdagen att Nicklas Bäckström är den mest underskattade spelaren i NHL. I dessa tider då det talas om Alexander Ovetjkins storhet som målskytt, ska verkligen inte Bäckis glömmas bort. Det är ju Nicklas som passat till en stor del av Alexanders mål. När Overtjkin gjorde hattrick mot Detroit, hade Bäckis fyra assist. Det var hans tolfte match med fyra assist. Bara sju spelare genom tiderna i NHL har fler fyrassistsmatcher. Senaste 25 åren har bara en spelare haft lika många matcher med fyra ass och det är Mario Lemieux. Smaka på den… I svenskarnas poängliga delar Bäckis ledningen med Gabriel Landeskog, båda på 40 före Eliasarna Lindholm och Pettersson. Lindholm tangerade förresten sitt personliga målrekord redan i natt, med ett vasst mål i boxplay mot St. Louis.

Elias som Trottier men bättre än McDavid

Senast före Elias Pettersson en rookie hade två fempoängsmatcher innan slutet av december var 1975. Då hette han Bryan Trottier och vann fyra Stanley Cup med New York Islanders. Vid en jämförelse av Elias och Connor McDavids första 29 matcher i NHL, är svensken klart överlägsen. Han är poängmässigt den bästa rookien på ett kvartssekel i NHL, sedan Alexej Jasjin öste in poäng Ottawa.

Winnipeg fick stopp på Tampa

Bäst i ligan, men efter åtta raka segrar kom så förlusten för Tampa. Efter imponerande 6-3 mot ett tamt New York Rangers blev det också 4-1 mot Toronto. Men Winnipeg lyckades vända 2-3 till seger med 5-4 i förlängningen i natt efter mål av Mark Scheifele. Tampa är ändå totalt överlägsna poängmässigt med sina 52. Just Winnipeg är tvåa på 46, samma som Calgary.

Vansinnig comeback av Vasy

Andrej Vasilevskij fick en fraktur på foten på en träning och kunde inte spela på en månad. Men när han gjorde comeback i Tampas mål i torsdagens toppmatch mot Toronto hemma, var det en outstanding uppvisning av Vasy. Tampa vann med 4-1 efter att Toronto vunnit skotten med 49-21 och stundtals pepprat den combackande ryska målvakten med puckar. Men Andrej tog allt utom ett tidigt skott i matchen. Några räddningar, bland annat den då han med foten drog ut en puck från mållinjen, var kandidater till Årets räddning. Totalt stoppade han 48 skott och räddade bokstavligt talat två poäng till sitt lag.

Toews till 700

Chicagos lagkapten Jonathan Toews nådde 700 poäng i veckan som gick. Han är den 16:e spelaren i NHL:s historia som når den milstolpen för en och samma klubb. Ytterligare två har gjort det i höst, nämligen Joe Pavelski för San Jose och Claude Giroux för Philadelphia.

William Nylander skriver autografer i Tampa. I bakgrunden spelarnas mammor.

Hockeyfruarna fick köra barnen

Toronto hade förra veckan sin första mammaresa till Raleigh i Carolina, Tampa och Sunrise i södra Florida. Anna Johnson, gift med Jonas och pappa till Andreas berättade om att det ofta var hon som fick skjutsa Andreas till träning, då maken ju var upptagen med sin hockeykarriär. Även William Nylander gav samma bild av sin mamma Camilla Nylander Altenius betydelse, då han ju också hade en hockeyspelande pappa. Fredagen ägnades åt en båttur med mammor och hockeyspelande söner utanför Floridas sydöstra kust. Men efter segern mot Carolina blev det två förluster i Florida.

Johnsons fråga till pappa Palat

Glömde bort ett oväntat journalistbesök efter matchen förra lördagen i Amalie Arena. Tampa hade kört över Colorado med 7-1. Ondrej Palat hade gjort sina två första mål för säsongen och i skocken av reportrar runt honom efter matchen smög plötsligt Tyler Johnson upp. Efter några frågor från de vanliga reportrarna kom Tylers: ”Hur känns det att göra mål som pappa?” Palat fann sig snabbt och svarade allvarligt: ”Väldigt bra. Jag satte ett litet A på klubban för min flickas namn”, sa tjecken. Dottern som föddes för en månad sedan heter Adelka. Johnsons svar till sin tjeckiska kompis: ”Åh, du är så söt”.

Foto: Linda Suslin Spiess

Alligatorvarning

Inte St. Louis säsong

Inte mycket går St. Louis väg den här säsongen. När de sköt en puck i mål via domaren mot Florida i tisdags, räknades det givetvis inte som mål. Domaren är en död punkt i spelet och puckar på dem i mål räknas aldrig.

Skadade svenskar

Oscar Klefbom, viktig back i Edmonton, blir borta upp mot sex veckor och i New York Rangers kan den synnerligen viktiga doldisen Jesper Fast inte spela på upp mot en månad på grund av skada. Även Stanley Cup-mästarbacken Christian Djoos blir borta ett antal veckor efter att ha tvingats till en operation, meddelar Washington.

Berglund avstängd

Patrik Berglund får inte heller spela. Men han är inte skadad utan avstängd. Av sin egen klubb. Efter att ha missat en samling med laget fick han det beskedet i lördags. Då hade Patrik missat två matcher på grund av sjukdom, meddelar Buffalo.

Stanley Cup inte stort i Danmark

Nej, att som förste dansk vinna Stanley Cup räckte inte för att Lars Eller skulle nomineras som en av de tre till Årets sportnavn hemma i Danmark.

Chicagos formsvacka är bråddjup

Blackhawks har bara vunnit två av sina 16 senaste matcher. Den senaste kom i onsdags mot Pittsburgh. Marcus Krüger var en av Chicagos bästa då med ett mål och en assist. Men i natt åkte laget på en small med 7-3 mot San Jose när både Melker Karlsson och Marcus Sörensen blev målskyttar. Inför Pittsburghs-matchen hade Chicago bara varit i ledningen i 45 sekunder sedan 18 november.

Vädret stoppade träningen

New York Rangers skulle ha tränat utomhus i Central Park i lördags. Den otroligt populära träningen för fansen, blev dock inställd beroende på dåligt väder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.