Jultomtarna Connor McDavid och Victor Hedman

God Jul från Tampa. Så här i solskenet, även om det bara var knappt 20 plusgrader, firade vi dagen före julafton. Tampa Bay Lightning, som spelar i byggnaden som skymtas i bakgrunden, gav sina fans en fin julklapp med turnén i västra Kanada som gav sju av åtta möjliga poäng och numera en ledning i NHL med åtta poäng före närmaste lag.

Solsken

Gabriel Landeskog

Colorados svenske lagkapten Gabriel Landeskog är stekhet som målskytt nu. Hans 24:e mål i lördagens förlust mot Arizona tog upp honom på tredje plats i skytteligan efter Alexander Ovetjkin, Washington (29 mål) och Jeff Skinner, Buffalo (26). Hans 23:e kom i onsdags och var matchavgörande 2-1 på volley mot Montreal. Sin bästa säsong målmässigt hittills hade Gabriel 2013-14 då han landade på 26 fullträffar. Nu med bara 37 spelade matcher är han nästan där redan.

Carter Harts debut

Carter Hart fick göra sin NHL-debut i Philadelphias mål som 20-åring och han vann direkt med 3-2 mot Detroit. Det blev den perfekta starten för nye coachen Scott Gordon i hans första match. Hart fortsatte med en ny toppinsats och 31 räddningar när Nashville besegrades med 2-1 i matchen efter, men mot Columbus tog det stopp. Stryk med 4-3 för Philadelphias sjätte målvakt den här säsongen.

Vilken comeback

Bostons Patrice Bergeron missade 16 matcher på grund av en skada, men var tillbaks i lördags mot Nashville. Boston vann med 5-2 och Bergeron bidrog direkt med två mål och två assist. Hans superkedja med Brad Marchand och David Pasternak bidrog med ytterligare 1+2 och 1+2, alltså tio poäng ihop.

Rasmus den fjärde snabbaste

Rasmus Dahlin gjorde sitt fjärde mål i lördags, hans första på hemmaplan, när Buffalo slog Anaheim med 3-0. Därmed nådde han 20 poäng i sin 37:e NHL-match. Bara tre 18-åriga backar har varit snabbare, nämligen Phil Housley, som gjorde det på 28 matcher 1982, Ray Bourque på 30 matcher 1979 och Aaron Ekblad på 34 2014. I matchen mot Anaheim gjorde Linus Ullmark för övrigt en ny toppinsats med sin andra nolla efter 40 räddningar.

Måljulklappar

Två svenskar fick julklappar i form av NHL-mål redan dagen före dopparedan. Först Tim Heed i San Jose, som gjorde sitt första för säsongen, och så klippte Christoffer Ehn in sitt premiärmål i Detroit. Därmed har 68 svenskar gjort mål i NHL den här säsongen. Därmed är faktiskt Torontos William Nylander hittills den ende ordinarie svenske forwarden som inte gjort mål den här säsongen. Men det kommer. Säkert. Isac Lundeström, just nu JVM-aktuell, har heller inte nätat liksom Jacob Nilsson. Den senare debuterade i NHL som 25-åring i Chicago mot Florida natten till måndagen. Han spelade med Tingsryd i division 1 för tre år sedan.

Ehlers märkliga hattrick

Nikolaj Ehlers gjorde sitt fjärde hattrick i veckan och det blev ett märkligt sådant när Winnipeg vann med 5-3 mot San Jose. Vid hans första till 2-2 var San Joses målvakt Martin Jones på väg i position efter en utflykt bakom målet. Vid Ehlers 4-3 var Jones långt utanför målet och vid 5-3 var dansken på väg mot tomt mål när Joe Pavelski fällde honom. Winnipeg fick målet trots att pucken aldrig gick i nät. Ett av Ehlers lättaste hattrick i karriären, utan tvekan.

Tillbaka i spel

Både Pittsburghs Patric Hörnqvist och Dallas John Klingberg kom tillbaka till spel förra veckan efter kortare tiders frånvaro på grund av skador.

Trotz-effekten

2017-18 hade New York Islanders 17-12-3 på de första 32 matcherna. 2018-19 hade laget 16-12-4 på lika många matcher, men med en väsentlig skillnad. För ett år sedan hade laget släppt in 110 mål. I år bara 89. En 21 måls förbättring som kallas Barry Trotz-effekten.

Plötsligt dök McDavid upp

Grabbarna i SWAT 638 Falcons pojklag tränade som vanligt på uterinken McCauleys Rink i Edmonton. Men det skulle bli en högst ovanlig träning, de aldrig kommer att glömma. För plötsligt klev Oilers superstjärna Connor McDavid in på isen med skridskor och en hockeyklubba. Han spelade lite med dem, snackade, skrev autografer och delade ut dataspelet NHL19 till dem. Och det var ändå ett par dagar före jultomten kom. Här kan ni se hur det gick till: https://www.bardown.com/mcdavid-surprised-a-youth-hockey-team-at-practice-and-sent-the-kids-home-with-gifts-1.1229044

Hedman som Jultomten

Svenska hockeyspelare kan också vara snälla. Som Victor Hedman till exempel. Alla som var med på hans hockeyskola i somras fick en fin julklapp i år. Biljetter till U18-VM-matchen mellan Sverige och USA i Fjällräven Center i Ö-vik 18 april från Tampa-backen.

Foto: Linda Suslin Spiess

Alligatorvarning

Berglund-affären

Vad var det egentligen som hände i Buffalo? Patrik Berglund har väl aldrig varit känd som en bråkstake, men klubben bröt i alla fall kontraktet med den 30-årige svensken, där han fortfarande hade 12 579 032 dollar kvar att tjäna på sitt kontrakt som sträckte sig fram till 2022, enligt USAToday. Den bakgrund vi känner till är att Patrik spelade senast hemma mot Philadelphia 8 december. Därefter var han petad i två matcher, trots att coachen Phil Housley sa att han var sjuk. Patrik uteblev sedan från en träning och fanns inte med på flyget till Buffalos bortamatch mot Washington 15 december. Nu blir det inget mer spel i Buffalo och det återstår att se var VM-hjälten från 2011, då det blev en sensationell VM-final mot Finland, kommer att återuppta sin hockeykarriär. Vi ska också komma ihåg att så sent som vid OS i Sotji 2014 var Patrik Tre Kronors förstecenter.

Erik fick två matchers avstängning

Erik Karlssons höga tackling på Los Angeles Austin Wagner i lördags renderade svensken i två matchers avstängning. Han missar lön motsvarande ungefär 633 000 svenska kronor när han inte fick spela mot Arizona (stryk 4-3 efter straffar) och mot Anaheim 27 december.

Hakstol den femte

Efter fyra raka förluster och elva torskar på de senaste 15 matcherna för Philadelphia, fick coachen Dave Hakstol sparken. Han blev den femte coachen den här säsongen som fick gå. Scott Gordon, farmarlagets coach, har tagit över tills vidare.

Ny hjärnskakning

Chicagos målvakt Corey Crawford har drabbats av en ny hjärnskakning. 23 december i fjol åkte han på en, som stoppade honom från spel resten av den säsongen plus de fem första matcherna den här. Förra söndagen var det dags igen. Frågan är hur länge Crawford blir borta den här gången, för hårt prövade bottenlaget i Central Division, som snart är sämst i hela ligan.

Ovetjkins svit sprack

14 matcher i rad, bland annat med två hattrick efter varandra, gjorde Alexander Ovetjkin poäng. Men mot Pittsburgh i onsdags tog det stopp. Sidney Crosby med 1+1 tände till när Pittsburgh vann med 2-1.

Brian Burke

Hockeytyckaren med backslicket ni vet, Brian Burke har berättat vad han tyckte om Gabriel Landeskog inför draften 2011. ”Han var en nordamerikansk spelare som råkade bli född i Sverige. Det var inget svenskt med hans spel.” Och det var menat som en komplimang.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.