NHL 2018: Svenska kockar, Flyers nya maskot men ingen julhockey

I en periodpaus i årets sista match här i Tampa fick Victor Hedman och Anton Strålman tävla i att laga en cheeseburgare. Victor, med kepsen bakochfram, ville ha lite bett i smaken på sin. Det tilltalade domaren så segern gick till Ö-viksbacken.

Solsken

Ny maskot årets virala historia

Här är årets största stories på nätet från NHL: https://www.nhl.com/news/best-viral-nhl-moments-of-2018/c-303247492

Nikita Kutjerov

Inte ens att han efter ett strålande avslut på 2018 gick upp i topp på NHL:s poängliga fick Nikita Kutjerov att jubla och se i alla fall lite glad ut. Men den trumpne ryssen gör i alla fall fansen lyckliga här i Tampa. Han avslutade veckan före jul med fem poäng, fortsatte i mellandagarna med fyra mot Philadelphia och sedan två mot Montreal. Han leder nu poängligan på 63 poäng (18+45), Två före tvåan Mikko Rantanen från Colorado.

Tampas lagkapten Steven Stamkos har efter en trevande start kommit igång rejält. Målmässigt var december hans bästa månad i karriären och då har han ju också en match kvar. Tampa avslutar året med match mot Anaheim i dag Nyårsaftonen.

Steven Stamkos

December 2018 har målmässigt varit Steven Stamkos bästa månad i karriären. 14 mål är nytt personligt rekord, men också klubbrekord för en månad. Martin St. Louis och Nikita Kutjerov hade det gamla med 13 fullträffar från januari 2004 respektive oktober 2017.

Giroux bjöd på julgodis

Vilken julpralin vi bjöds på i torsdags när Philadelphia kom på besök. Gästerna låg under med 1-2, då Claude Giroux bröt fram mot mål. Först slog han pucken mellan sina egna ben, samtidigt lyfte han mycket effektfullt undan Norris-kandidaten Ryan McDonaghs klubba innan han skar in och rundade Vezina-kandidaten Andrej Vasilevskij. Ett underbart hockeymål av en fantastisk lirare. Har ni missat målet? Kolla då här: https://www.youtube.com/watch?v=bPpOzeVm5oA

Matchvinnaren Elias

Elias Pettersson leder rookisarnas poängliga med förkrossande 14 poäng. Gary Bettman kan lika gärna posta Calder Trophy till honom direkt. Elias har bidragit med 39 poäng (19+20) hittills för Vancouver. 19 mål på sina första 35 NHL-matcher är bästa de senaste 30 åren, så när som på två spelare. Eric Lindros gjorde 24 1992 och Alexander Ovetjkin 22 2005. Det är de jämförelserna man får dra till med när det gäller Elias, som också avgjort överlägset flest matcher för sitt lag. Sex gånger, senast mot Edmonton i torsdags, har Elias avgjort. Därmed har han redan tangerat Pavel Bures rookie-rekord i klubben. Bo Horvat och Brock Boeser har näst flest avgörande mål med två var. I rookieligan är Tampas Anthony Cirelli närmast Elias med tre GWG. Rasmus Dahlin har seglat upp till tredje plats i nykomlingarnas poängliga, 19 poäng efter sin landsman.

Markström månadens målvakt

Jacob Markström har haft en kanonmånad och är faktiskt NHL:s bäste målvakt i december med 94,3 i räddningsprocent på sina nio matcher där det blivit åtta segrar och en förlust för Vancouvers svenske keeper. Robin Lehner har också spelat strålande med att hålla nollan mot Toronto i lördags, där han fick 36 skott på sig. Det var Lehners andra nolla den här säsongen. I matchen innan fick han hoppa in när New York Islanders låg under med 3-1. Lehner spikade igen och var en stor del i vändningen till 6-3 mot Ottawa. I de fyra senaste matcherna har Lehner räddat 101 av 103 skott.

Barzals statement

Intresset för John Tavares första möte med klubben där han spelade sina första nio NHL-år New York Islanders var rekordstort i lördags. Vad gör då ett heltänt Islanders? Jo, laget visade att stjärnan inte saknas. Matthew Barzal, lagets nya stjärna, sköt ett hattrick på 7.44 i andra perioden när Islanders skrällvann med 4-0 i Toronto. Det var första gången en Islanders-spelare gjorde hattrick på Toronto sedan Mike Bossy 20 mars 1986. Här är Barzals tre mål i följd: https://www.youtube.com/watch?v=MuntzpT-pjg

Larkins poängsvit

Detroits poängkung Dylan Larkin har den just nu längsta levande poängsviten i NHL med 13 matcher i rad med mål eller assist. Han jagar längsta sviten i klubben sedan Henrik Zetterberg hade 17 i rad 2008-09.

Vilken comeback

Erik Karlsson var tillbaks igen i San Jose i lördags, efter sina två matchers avstängning. Och vilken comeback det blev. Ett mål och tre assist i sin femte NHL-match med fyra poäng. Vald till matchens första stjärna givetvis när San Jose körde över Edmonton med 7-4. Melker Karlsson blev för övrigt tvåmålsskytt, liksom Logan Couture och en viss Connor McDavid i Edmonton.

Arvidsson tillbaka

Viktor Arvidsson spelade sin första match sedan 10 november mot Dallas i torsdags. Hans energi behövs sannerligen i Nashville, som ju också saknar Filip Forsberg och har tappat rejält med poäng på slutet. Laget har sex raka förluster nu.

Fredrik Olausson var först

Brent Burns spelade sin 1 000:e NHL-match i torsdags. Hans 3-2 till San Jose avgjorde mot Anaheim. Därmed blev Burns blott den tredje backen att avgöra i sin 1 000:e match. Chris Philips gjorde det senast 2012, men Fredrik Olausson var först. 11 december 2002 avgjorde han för Anaheim. Melker Karlsson och Marcus Sörensen för San Jose och Jakob Silfverberg för Anaheim gjorde också mål i torsdags. Men de har ju en bit kvar till 1 000 matcher.

30 lag igång

För andra av tre gånger den här säsongen spelade 30 lag i lördags. Bara Columbus hade ledigt.

Foto: Linda Suslin Spiess

Alligatorvarning

”De spelar som hästskit”

2015 vann Jamie Benn NHL:s poängliga och hans radarpartner Tyler Seguin var femma i skytteligan. De är fortfarande i toppen internt i Dallas (33 på Seguin och 30 på Benn), men de leder knappast laget till segrar. Inte ens med Alexander Radulov som tredjelänk. Nu har klubbens ledning tröttnat på stjärnduon, som de inte tycker gör tillräckligt. Jim Lites, vd i klubben sa ordagrant så här till The Atletics: “They are fucking horse-shit, I don’t know how else to put it”. På sen svenska spelar de alltså som hästskit. Lites fortsatte: ”Det är stjärnorna som drar fram den här ligan. Men våra får det helt enkelt inte gjort. Det är pinsamt och ingen skriver det. Skriv det.” Lagets coach Jim Montgomery har också sagt att han skäms över laget och var de ligger i tabellen. Seguin svarade så här: ”Har inte pratat med (Lites) sedan slutet av förra säsongen. Visste inte hur han kände. Men helt klart måste både jag och Jamie bli bättre. Det är vi medvetna om.” Spelarfacket NHLPA kallade på söndagen uttalandet från Lites för omdömeslöst och förolämpande.

Här kan ni läsa artikeln i The Atletics: https://theathletic.com/738047/2018/12/28/stars-ownership-benn-and-seguin-holding-team-back/

Omoderna NHL

Gordie Howe, med tolv mål och tolv assist, är den spelare som gjort flest poäng i juldagsmatcher. Men sedan 1971 får inte hockeyälskarna se det spel de älskar på Juldagen. Visst behöver spelarna ledigt, men man måste samtidigt ifrågasätta hur seriösa NHL är när man slår igen ligan för en kommersiell högtid. Hockeyn som den minsta av proffssporterna har sannerligen inte råd att ge bort en helg när folk har tid att också konsumera sport till betydligt större NBA, som nu fick husera fritt med fantastisk sportunderhållning i tisdags. NHL:s beslut känns oerhört omodernt.

Världsmästarna till AHL

Spelar ingen roll att båda har var sitt VM-guld hemma i prisskåpet. Både Lias Andersson och Joel Eriksson Ek skickades ner till New York Rangers respektive Minnesotas farmarlag i veckan. Från den positiva sidan kan man säga att talangerna i alla fall får mer istid där.

Tungt backtapp i Minnesota

Minnesotas viktiga back Matt Dumba har tvingats operera bröstmuskeln och blir borta i minst tre månader. Allvarligt avbräck för laget.

Målvaktsskador i Kanada

Carey Price fanns inte med på Montreals traditionella mellandagstripp till Florida. En skada på underkroppen spökar. Också Toronto har skadeproblem på målvakten. Frederik Andersen har problem med en ljumske och i Ottawa har ju Craig Anderson åkt på en hjärnskakning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.