Höstens lag land för land med Kanadas vassa skottekedja

Under en nyårsdag fylld av toppmatcher med först Bostons vändning till seger med 4-2 i Winter Classic utomhus mot Chicago i South Bend, och sedan den amerikanska collegefotbollens största Bowl-match Rose Bowl, där Ohio State slog Washington med 28-23, hann jag fundera en del över NHL-hösten. Den har ju varit fantastisk med Tampa, som just nu världens bästa hockeylag och trenden med mycket mål från starten, som visserligen har mattats, men vi har ändå sett betydligt fler mål än vanligt.

Vilka spelare har utmärkts sig då? Elias Pettersson har ju tagit stor plats, liksom David Pastrnak. Två exempel på de unga stjärnorna som stormar fram i ligan just nu. McDavid och MacKinnon förstås och Ovetjkin och Crosby.

Men mer då? Jag bestämde mig för att plocka ut en femma plus en målvakt från de olika hockeyländerna.

Så här blev det även om Tyskland och Danmark bara fick en målvakt och en kedja.

Sverige

Jacob Markström, Vancouver

Victor Hedman, Tampa och Erik Karlsson, San Jose

Gabriel Landeskog, Colorado – Nicklas Bäckström, Washington – Elias Pettersson. Vancouver

Kommentar: Markström har bidragit stort till Vancouvers skrällhöst. Bästa målvakt i hela ligan i december. Hedman stabil i bästa laget. Karlsson upp och ner. Men topparna, de vet vi är höga. Kedjan känns given även om givetvis Filip Forsberg var nära. Bäckström är Sveriges bästa spelare, Landeskog öster in mål i världens bästa kedja och Elias är den bästa rookie Sverige haft hittills. Elias Lindholms succé i Calgary gav honom också nästan en plats.

Kanada

Carter Hutton, Buffalo

Morgan Reilly, Toronto och Mark Giordano, Calgary

Nathan MacKinnon, Colorado – Sidney Crosby, Pittsburgh – Connor McDavid, Edmonton

Kommentar: Hutton har stor del i Buffalos uppryckning. Backarna gör tillsammans med Ryan McDonagh upp om Norris Trophy i år. Crosby alltid bäst när det gäller, MacKinnon fortsätter fjolårsuccén i världens bästa kedja och McDavid bär sitt lag på sina axlar. Trist man inte fick se den här kedjan i OS i vintras.

USA

John Gibson, Anaheim

Ryan McDonagh, Tampa och John Carlson, Washington

Johnny Gaudreau, Calgary – Jack Eichel, Buffalo – Auston Matthews, Toronto

Kommentar: Gibson oerhört viktig i ett lag som nästan inte gör några mål alls. McDonagh vet hur man omvandlar blåmärken till poäng och Carlson är ligans näst bäste back vad gäller assist. Kedjan personifierar supertalang och i Gaudreaus fall också lekfullhet.

Ryssland

Andrej Vasilevskij, Tampa

Ivan Provorov, Philadelphia och Dimitrij Orlov, Washington

Alexander Ovetjkin, Washington – Jevgenij Malkin, Pittsburgh – Nikita Kutjerov, Tampa

Kommentar: Vasilevskij har åter överraskat världen med nya sätt att stoppa puckar. Vinner viktiga matcher när utespelarna väljer att ta ledigt. Backarna är fortfarande talangfulla, men redan viktiga för sina lag. Kedjan är i klass med, eller kanske till och med strået vassare än Kanadas. Kanske tur vi inte fick se och möta den här i OS.

Sebastian Aho får symbolisera den finska succén i NHL i höst.

Finland

Pekka Rinne, Nashville

Rasmus Ristolainen, Buffalo och Miro Heiskanen, Dallas

Sebastian Aho, Carolina – Mikko Rantanen, Colorado – Patrik Laine, Winnipeg

Kommentar: Fjolårets bästa målvakt i NHL är fortfarande en klippa i sitt lag. Backarna är mer talanger ännu är stjärnor, även om Ristolainen drar ett tyngre ansvar än Rasmus Dahlin. Än så länge i alla fall. Kedjan har också massor med talang där Rantanen varit i ledningen av poängligan större delen av hösten. Laine var trögstartad med när han exploderar, då fladdrar målnätet. Aho är Carolinas klart mest lysande stjärna.

Tjeckien

David Rittich, Calgary

Michal Kempny, Washington och Radko Gudas, Philadelphia

Jakub Voracek, Philadelphia – David Krejci, Boston – David Pastrnak, Boston

Kommentar: Rittich har storspelat när han väl fick chansen. Backarna är inga klippor, men gedigna i NHL, även om Gudas fysiska spel kan gå över gränsen i bland. Pastrnak har vuxit ut till en av ligans vassaste spelare. Krejci mycket stabil andrecenter bakom Patrice Bergeron och Voracek det perfekta komplementet till Claude Giroux.

Slovakien

Jaroslav Halak, Boston

Erik Cernak, Tampa och Zdeno Chara, Boston

Tomas Tatar, Montreal – Marko Dano, Colorado – Richard Panik, Arizona

Kommentar: Halak har fått blomma sedan han kom till Boston. Cernak har överraskat med tufft spel och tagit en plats i världen bästa lag. Chara är Chara, fast inte lika mycket längre. Tatar lyfte rejält när han kom till Montreal. Panik är stabil och Dano har bara spelat åtta matcher. Kom med för att han är Slovakiens ende center i NHL.

Tyskland

Thomas Greiss, New York Islanders

Dominik Kahun, Chicago – Leon Draisaitl, Edmonton – Tobias Rieder, Edmonton

Kommentar: Greiss bra komplement till Robin Lehner. Draisaitl funkar fortfarande bäst ihop med McDavid, men vem gör i n t e det? Kahun har överraskat som rookie i ett lag på dekis. Rieder är med för att han spelat fler matcher än Tom Kühnhackl.

Danmark

Frederik Andersen, Toronto

Nikolaj Ehlers, Winnipeg – Frans Nielsen, Detroit – Mikkel Bödker, Ottawa

Kommentar: Andersen är en av ligans bästa målvakter. Numera också i ett topplag. Ehlers är tredje bästa målskytt i Winnipeg, vilket säger en hel del. Nielsen fortsätter vara en av NHL:s mest underskattade spelare och Bödker har fått en större roll i bottengänget Ottawa.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.