Elias hattrick – månadens rookie, All Star och första hattrick

Elias Pettersson hade all anledning att vara nöjd med sitt hattrick under onsdagen: månadens rookie, All Star och första hattrick.

Tampa. Elias Petterssons onsdag slår det mesta. Först utsedd till decembers bästa rookie. Sedan uttagen till All Star-helgen, som en av tre svenskar. På kvällen satte han pricken över i:et med sitt första hattrick i NHL, samt avgjorde när Vancouver bortaslog Ottawa med 4-3 i förlängningen. Snacka om hattrick i dubbel bemärkelse.

Visserligen fick Sveriges juniorer respass i JVM-kvarten mot Schweiz, men en annan ung svensk supertalang visade senare i natt vem som är säsongens rookie i NHL i en match som blev en duell med en annan svensk nykomling i ligan.

Vancouver mötte Ottawa borta. Marcus Högberg fick förtroendet att göra sin tredje start i Ottawas kasse och som han spelade. Vancouver sköt 45 skott på honom och Marcus tog 41 av dem.

Schweizaren Sven Baertschi gjorde som landets juniorer och blev den förste i den här matchen att göra mål på en svensk målvakt. Alexander Edler assisterade.

Ottawa kvitterade innan Elias show satte igång. Han sköt 2-1 i slutet av andra perioden. Återigen stod Edler för assisten tillsammans med Brock Boeser.

I tredje perioden gjorde Elias 3-1 i powerplay. Även den här gången noterades Edler för en assist. Ottawa kom dock tillbaka och 50 sekunder från slutet kvitterade Mark Stone och tog matchen till förlängning.

Men Elias show var inte över. 1.38 in på förlängningen fullbordade han sitt första NHL-hattrick och avgjorde matchen. Han leder Vancouvers skytteliga med 22 mål och är överlägset den som avgör flest matcher i laget. Det här var sjunde matchvinnande målet för 20-åringen från Ånge. I svenska skytteligan är det nu bara Gabriel Landeskog med 24 som gjort fler mål än Vancouvers nykomling.

Elias nådde 42 poäng i sin 37:e match. Bara spelare som Alexander Ovetjkin, Sidney Crosby, Jevgenij Malkin och Connor McDavid har de senaste åren nått 40 poängsnivån innan deras 40:e match i ligan. Det visar bara återigen vilken exeptionell talang detta är, den bästa rookien från Sverige genom tiderna i NHL.

Elias blev den blott sjunde rookien genom tiderna som avgjorde i samma match han gjorde sitt första hattrick. De övriga är Patrik Laine 2016, Michael Grabner 2011, Jordan Staal 2007, Alexander Ovetjkin 2006, Erik Cole 2001och Ken Hodge Jr. 1991.

Svenskduellen i Ottawa vanns således av Elias, även om Marcus Högberg gjorde en kanoninsats. Elias utsågs givetvis till matchens första stjärna, Alexander Edler till den andra efter sina tre assist och Högberg till den tredje.

Elias Pettersson inledde onsdagen med att utses till NHL:s förste stjärna bland rookies under december. I oktober fick han också den titeln. I november stack Rasmus Dahlin emellan och tog titeln. I bedrövelsen efter Juniorkronornas uttåg ur JVM ska vi komma ihåg vilka talanger svensk hockey ändå har.

Före matchen blev det också klart att Elias tillsammans med Henrik Lundqvist, New York Rangers och Erik Karlsson, San Jose, är klara för All Star i slutet av månaden. Det är där han är nu Elias Pettersson. Bland de svenska superstjärnorna och redan en All Star.

Ottawa och Vancouver var före matchen inblandade i en trejd som skickade vårens VM-hjälte Anders Nilsson österut till Kanadas huvudstad. När hans gamla lag Vancouver kom till stan fick han uppleva den märkliga situationen att han satt som reserv för Ottawa, mot laget där han inledde året och veckan. Målvakten Mike McKenna och forwarden Tom Pyatt fick flytta västerut och forwarden Darren Archibald fick göra Anders sällskap till hans sjätte NHL-klubb.

Även om Lundqvist återigen är en All Star, hade han enligt egen utsago sin sämsta kväll hemma mot Pittsburgh på onsdagen. Gästerna vann med 7-2 och Henke släppte in sex mål på 18 skott och sa efter matchen: ”Det var förmodligen min sämsta match.”

En som däremot hade en strålande kväll var Elias Lindholm. Med ett mål och två assist bidrog han till Calgarys 5-3-seger mot Detroit borta. Poäng som också tog Elias förbi Gabriel Landeskog till ledning i svenska poängligan med 47 mot Gabbes 45.

Här är de spelare som NHL presenterade till All Star på onsdagen:

Atlantic Division

F    Jack Eichel, BUF (2nd)

F    Nikita Kucherov, TBL (3rd)

F    Auston Matthews, TOR (3rd)

F    David Pastrnak, BOS (1st)

F    Steven Stamkos, TBL (6th)

F    John Tavares, TOR (6th)

D    Thomas Chabot, OTT (1st)

D    Keith Yandle, FLA (3rd)

G    Jimmy Howard, DET (2nd)

G    Carey Price, MTL (7th)

Central Division 

F    Patrick Kane, CHI (8th)

F    Nathan MacKinnon, COL (3rd)

F    Ryan O’Reilly, STL (2nd)

F    Mikko Rantanen, COL (1st)

F    Mark Scheifele, WPG (1st)

F    Blake Wheeler, WPG (2nd)

D    Miro Heiskanen, DAL (1st)

D    Roman Josi, NSH (2nd)

G    Devan Dubnyk, MIN (3rd)

G    Pekka Rinne, NSH (3rd)

Metropolitan Division 

F    Sebastian Aho, CAR (1st)

F    Cam Atkinson, CBJ (2nd)

F    Mathew Barzal, NYI (1st)

F    Sidney Crosby, PIT (4th)

F    Claude Giroux, PHI (6th)

F    Taylor Hall, NJD (3rd)

D    John Carlson, WSH (1st)

D    Seth Jones, CBJ (2nd)

G    Braden Holtby, WSH (4th)

G    Henrik Lundqvist, NYR (5th)

Pacific Division

F    Johnny Gaudreau, CGY (5th)

F    Clayton Keller, ARI (1st)

F    Connor McDavid, EDM (3rd)

F    Joe Pavelski, SJS (3rd)

F    Elias Pettersson, VAN (1st)

D    Brent Burns, SJS (6th)

D    Drew Doughty, LAK (5th)

D    Erik Karlsson, SJS (6th)

G    Marc-Andre Fleury, VGK (4th)

G    John Gibson, ANA (2nd)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.