Elias Petterssons sköna miljoner efter hattricket

Det finns platser i Florida där det blir blir bra bilder bara man lyfter upp nallen och knäpper. Som här. Ligger drygt en timmes körning söder om Tampa och sådana platser hinner man med att besöka när Lightning spelar i Kalifornien.

Elias hattrick gav sköna slantar

Elias Petterssons fantastiska inledning på 2019 i onsdags har ni väl knappast missat. Hattricket med Månadens rookie, All Star-uttagningen och hans egna tre mål inklusive det matchavgörande mot Ottawa. Ni kan läsa mer om det här: https://dagensnhl.com/2019/01/03/elias-hattrick-manadens-rookie-all-star-och-forsta-hattrick/

Elias tjänade också en hel del på hattricket i form av olika bonusar som föll ut utöver de drygt 8,3 miljoner svenska kronor hans kontrakt ger honom i lön för rookiesäsongen. Uttagningen till All Star gav ytterligare drygt 1,9 miljoner. Lika mycket fick han för att han nådde nivån 20 mål. Totalt kan han nå en årslön första säsongen på 33,9 miljoner kronor om han når alla sina bonusnivåer. Och varför skulle han inte göra det?

Bara fem snabbare än Kutjerov

Tampas ryss Nikita Kutjerov magasinerade sin vansinniga form från 2018. 6-2-segern över Los Angeles i torsdags betydde en ny fyrapoängsmatch (1+4) från Nikita. Målet var hans 400:e NHL-poäng. Därmed drygade han ut ledningen i poängligan och hade efter halva säsongen gjort 69 poäng. Faktum är att bara fem spelare tidigare i NHL-historien gjort lika många eller fler poäng på sina första 41 matcher för säsongen. Det är spelare som Mario Lemieux, Jaromir Jagr, Ron Francis, Wayne Gretzky och Sergej Fedorov. Inga dåliga namn, där för övrigt både Mario och Jaromir gjort det två gånger. Det var Kutjerovs tolfte match i rad med poäng, men den sviten bröts i lördags då San Jose slog Tampa med 5-2. Därmed bröts också lagets svit på 16 raka med poäng. Senaste nollpoängaren kom 27 november.

Winter Classic – Vilken Höjdare

Boston vände och vann utematchen, som traditionellt inleder det nya året, med 4-2 över Chicago på Notre Dame Stadium i South Bent. 76 126 var näst mest åskådare i NHL:s historia. Men när det gäller spelkvalitet är det frågan om inte matchen var den bästa på uteis. En plusgrad, molnigt och varken snö eller vind gjorde förhållandena idealiska. Sex svenskar fick vara med om upplevelsen, Jacob Forsbacka-Karlsson och Joakim Nordström i Boston, samt Marcus Krüger och backarna Carl Dahlström, Gustav Forsling och Erik Gustafsson i Chicago. Erik var bäste svensk och han gör en kanonsäsong i ett Chicago som kommit tillbaka efter en mycket svag start.

Nya utematcher 2019-20

Dallas blir värd för Winter Classic på Cotton Bowl Stadium nästa säsong. Vilka motståndarna blir är ännu inte klart. På Mosaic Stadium i Regina, Saskatchewan är det dock klart att Calgary och Winnipeg drabbar samman. Det blir även en utematch i St Louis och en på Falcon Stadium i Colorado Springs. Motståndare där får vi vänta på ett tag.

Comeback som gör en matt

Pittsburghs målvakt Matt Murray har varit strålande sedan han kom tillbaks efter sin skada. 4-0-segern mot Winnipeg i fredags var hans andra nolla i hans senaste fem matcher. Det var också Pittsburghs åttonde raka seger. Men sviten bröts i natt, då Chicago vände och vann med 5-3, trots att Patric Hörnqvist inledde målskyttet. Murray stod dock inte.

Rekord-Oliver

Arizonas back och lagkapten Oliver Ekman Larsson kan nu också titulera sig rekordinnehavare vad gäller antal poäng av en back i klubbens historia. Hans 312:e poäng är det ingen annan som kan konkurrera med.

Snabba ryck till motståndarbåset

I onsdags möttes Ottawa och Vancouver. Anders Nilsson kom till Ottawa som Vancouver-spelare, men fick stanna efter en trejd tidigare på matchdagen. Så under matchen, som Vancouver vann med 4-3, fick Anders agera åskådare från Ottawas spelarbänk. Så kan det gå till i en proffsliga. I lördags debuterade Anders, då Minnesota vann med 4-3. Ottawas sjunde raka förlust. Natten till måndagen svensk tid kom åttonde raka, när Anders och Marcus Högberg delade på jobbet. Carolina vann ändå med 5-4.

Edmonton för Norell

Edmonton bytte till sig lite nya backar i måndags. Alex Petrovic från Florida, samt Brandon Manning och den 23-årige djurgårdaren Robin Norell, som nu spelar på lån i SHL. Båda från Chicagos organisation. Florida fick backen Chris Wideman och Chicago forwarden Drake Caggiula och backen Jason Garrison.

Sjusekundersmannen Marner

Inte sedan Charlie Conacher gjorde mål efter bara sju sekunder den 6 februari 1932 har en Toronto-spelare varit lika snabb. Inte förrän Mitch Marner slog till efter samma tid mot Minnesota i torsdags.

Subban får egen tv-show

Nashvilles modeintresserade och snacksalige back P.K. Subban får en egen tv-show hos NBC. Vi kommer att få en närmare inblick i P.K.:s liv vid sidan av isen. Här är en försmak: https://www.nbcsports.com/video/nashville-predators-pk-subban-stars-pk-project

Foto: Linda Suslin Spiess

Alligatorvarning

Pettersson tvingades bryta

I matchen efter dundersuccén mot Ottawa (se ovan) tvingades dock Elias Pettersson kliva av och han missade även Vancouvers match därefter i Toronto. Han hamnade på isen och fick en onaturlig vridning på ena knät vid en närkamp/brottningsmatch med Jesperi Kotkaniemi. Det var absolut inget ojuste, men ett bevis på den behandling supertalangen också får stå ut med.

Nordström bröt benet

Visserligen vann Boston utematchen mot Chicago, men drabbades av en ny skada. Joakim Nordström bröt vadbenet och blir borta ett antal veckor framöver.

Lundeström på väg hem

Isac Lundeström inledde säsongen med 15 matcher i Anaheim. Sedan skickades han ner till AHL och kunde komma loss till JVM. Där blev det som bekant respass redan i kvarten och enligt Norrbottens-Kuriren är nu Isac på väg hem till Luleå igen.

Läck väck för resten av säsongen

Eddie Läck har tvingats operera höften. Därmed är säsongen slut för 30-åringen från Norrtälje, som inte fått stå alls i NHL den här säsongen. I AHL-laget Binghamton blev det bara sex matcher.

Nej, det är inte Tomas Brolin som öppnat ett nytt ställe i Tampa. Vid första anblicken kunde man tro att det var hans andra restaurang med namnet Undici. Ni minns säkert hans restaurang som kombinerade svensk och italienska mat på Sturegatan i Stockholm från 2000 till 2008. Det här stället serverar inte ens mat. Det är en hårsalong i Tampa downtown och när jag gick in och frågade om det var Tomas Brolins ställe såg de uppriktigt sagt ut som levande frågetecken. Inte ens när jag förklarade och berättade om VM 1994 föll quartern ner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.