Erik Karlsson bäst sedan 1993 och Filip Forsberg med nytt konstmål

Förre Väsby-, Malmö- och Djurgårdstränaren, bland annat, Niklas Wikegård besökte Tampa med ett tv-team i tisdags för reportage om världens just nu bästa hockeylag och Victor Hedman.

Solsken

Erik Karlsson – back where he belongs

Var väl inte många som tvivlade på Erik Karlsson som Shark. Det tog ett tag, men senaste månaden har varit i vanlig Erik Karlsson-klass, det vill säga enastående. Även om assistsviten stannade vid 14 matcher när han ställdes mot sitt gamla lag Ottawa i lördags, är prestationen historisk. Bara fem backar totalt har assisterat till mål 14 matcher i rad. Före Erik Bobby Orr i Boston 1970-71 och Phil Housley i Winnipeg 1992-93. Brian Leetch i New York Rangers gjorde det i 15 raka matcher 1991-92 och Paul Coffey i Edmonton i 17 1985-86. Med 38 assist leder Erik den ligan bland svenskarna, fyra före Nicklas Bäckström, och det ger honom en niondeplats i hela NHL. Vad gäller poäng är hans 41 just nu bara överträffat av fyra andra backar.

Kutjerov bäst sedan Lemieux

Tampas ryss Nikita Kutjerov hade ett kort dipp mot San Jose förra helgen och mot New York Islanders i natt, men öste däremellan in poäng. Han leder NHL:s poängliga på 75 poäng. Så många på 45 matcher har ingen gjort sedan Mario Lemieux. Kanadensaren hade 79 poäng på 45 1997 i Pittsburgh. I de senaste 13 matcherna före söndagens, hade Kutjerov gjort två eller fler poäng i tio. Fortsätter Nikita i det här tempot kommer han att vinna Art Ross Trophy på 137 poäng efter 82 matcher. Aningen bättre än Kenta Nilssons svenska rekord på 131 från 1981.

Filip Forsbergs comeback

Nashville hade en svacka när toppforwarden Filip Forsberg var borta. I måndags var han tillbaka igen och redan i onsdags visade han med två mål, varav det andra avgjorde i förlängningen, hur viktig han är för laget. Nashville vann med 4-3 över Chicago efter nio svenskpoäng enligt följande: Forsberg 2, Mattias Ekholm 2 och Viktor Arvidsson 1 för Nashville, samt en poäng vardera för Marcus Krüger, Erik Gustafsson och Carl Dahlström i Chicago. Filip avslutade veckan med två mål till mot Carolina, varav det andra en delikatess från nära håll mellan sina egna ben. Forsberg har nu gjort 18 mål, men på söndagen räckte det inte då Sebastian Aho gjorde hattrick och Carolina vann med 6-3. Lucas Wallmark bidrog med sitt fjärde.

Subban tog ställning mot rasismen

I ett land där den underliggande rasismen numera inte bara tillåts sticka upp, utan också uppmuntras, är det alltid moralist upplyftande med sportstjärnor som tar ställning. Som Nashvilles P.K. Subban gjorde när han fick höra talas om hur 13-årige Ty Cornett blivit utsatt för rasistisk mobbning. Subban spelade då in en kort filmhälsning för att uppmuntra Ty. ”Du måste tro på dig själv och inte låta någon annan tala om för dig vad du kan och inte kan, speciellt om det är beroende av färgen på din hud”, sa bland annat P.K. till Ty. Här kan ni se Subbans videohälsning: https://www.nhl.com/news/nashville-predators-pk-subban-sends-uplifting-video-for-young-fan/c-303660992

Meste backen i Tampa

Tampas svenska storback Victor Hedman nådde en ny milstolpe i sin karriär i torsdags, då han mot Carolina blev klubbens meste back genom tiderna. Han gick då med 663 matcher förbi Pavel Kubina i antal matcher. ”Nu har jag alla rekord för backar. Utom det för matchvinnande mål” upplyste Victor mig om.

Bäste backen i Chicago

En annan svensk back det går strålande för just nu är Erik Gustafsson. Två assist igen i lördagens förlust för Chicago mot Vegas i förlängning. Men det var Eriks åttonde match i rad med poäng. Bara Erik Karlsson och Mattias Ekholm är just nu poängmässigt bättre av de svenska backarna.

Arvidsson vann Kusmark-duellen

Det bor 441 personer i den lilla västerbottniska orten Kusmark. Ändå har stället producerat två av spelarna i NHL just nu. I måndags möttes de. Viktor Arvidsson och Nashville vann duellen mot Pär Lindholm och Toronto med hela 4-0. Arvidsson hade för övrigt en hellyckad vecka.

Exakt lika mellan hockeykungarna

En annan duell i NHL är den ständigt pågående mellan Sidney Crosby och Alexander Ovetjkin. De båda giganterna debuterade samma dag 2005. När det i onsdags hade gått 4 844 dagar sedan dess stod båda märkligt nog på exakt lika många poäng – 1 169. Ovetjkin leder skytteligan mellan dem skyhögt med 639-431. Han har också spelat betydligt fler matcher, 1 047 mot Crosbys 906. Just nu är poängställningen mellan dem 1 172-1 171 till Ovetjkins fördel.

Tortorella först till 600 segrar

När Columbus slog Nashville med 4-3 i förlängningen i torsdags vann John Tortorella duellen mot Peter Laviolette om vilken amerikansk coach som skulle nå 600 segrar först.

Henke flåsar Joel i nacken

AIK:aren Christoffer Bodin meddelar intressanta fakta om bröderna Lundqvist. Henrik (bilden) är faktiskt bara en poäng efter sin tvillingbror Joel vad gäller poäng i NHL. Joel skrapade ihop 26 som forward i Dallas. Henke har 25 som målvakt i New York Rangers.

Annorlunda antiloppresent till Burns

San Joses skäggprydde back Brent Burns gjorde nyligen sin 1 000:e match. När han hyllades för det av klubben fick han bland annat ett antiloppar till sin ranch i Texas, som redan har en ansenlig mängd djur.

Foto: Linda Suslin Spiess

Alligatorvarning

McKenna blev den sjunde målvakten

Philadelphias målvaktsbekymmer fortsätter. Mike McKenna blev i veckan den sjunde målvakten som startat för laget i lagets 43:e match. Det kan således bli fler. Rekordet med sju burväktare har nu laget ihop med Quebec 1989-90, St. Louis 2002-03 och Los Angeles 2007-08. En av de sju i Quebec hette Scott Gordon. Numera är han tillförordnad coach för Philadelphia.

Blir Bobrovskij den åttonde?

Efter 0-3 i Tampa i tisdags plockades Sergej Bobrovskij av isen. Uppenbarligen agerade ryssen i besvikelse efter det på ett sådant sätt att Columbus lagledning tvingades sätta ner foten. Bobrovskij uppmanades på väg hem från Tampa att hålla sig borta från laget. På söndagen var han dock tillbaka i målet när Columbus slog New York Rangers med 7-5. Det har länge varit ett samtalsämne vart Sergej tar vägen efter den här säsongen, då kontraktet går ut. Kanske försvinner han redan innan dess. Philadelphia kanske behöver en åttonde keeper…

Stopp för Lehners svit

Robin Lehner är NHL:s bäste målvakt med räddningsprocenten 92,6 av de som spelat 20 matcher eller fler. Han hade en svit på åtta raka segrar, men i lördags sprack den då lokalkonkurrenten Rangers kom och vann första matchen i Brooklyn sedan Islanders flyttade dit 2015. Rangers vann med 2-1 och Mats Zuccarello avgjorde.

Nytt förlustrekord i Kalifornien

Okej, Rickard Rakell gjorde äntligen mål igen (blott hans sjätte för säsongen), men Anaheim förlorade ändå till slut. Precis som vanligt. I natt vann Winnipeg med 4-3 i förlängningen och det vara Anahiems elfte raka förlust.

Inte Tarasenkos säsong

Vladimir Tarasenko har haft 73, 74, 75 och 66 poäng de fyra senaste säsongerna efter 37, 40, 39 och 33 mål. Men hittills har det bara blivit 14 fullträffar den här säsongen, efter två så sent som i lördags. Hans måltorka är en förklaringarna till St. Louis kräftgång. Utvecklingen har fått Tarasenko att spela på chans, visar corsistatistiken. Men han har inte flytet med sig. Trots att han hittills har näst flest skott per match den här säsongen, har han den lägsta utdelningen i hela karriären. Det har satt igång spekulationerna om ryssen kommer att trejdas. Vi får se var han avslutar säsongen.

Fler det går trögt för

William Nylander har bara gjort ett mål på 16 matcher sedan han gjorde comeback i Toronto efter kontraktsdespyten. Men han är inte ensam i laget. Auston Matthews har bara hittat rätt en gång de senaste nio, Patrick Marleau ingen gång senaste nio och Nazim Kadri är än värre, bara ett mål på senaste 17 matcherna. Ni kan läsa i Dagens citat här vid sidan vad coachen Mike Babcock tyckte Nylander skulle göra.

Mucka inte med store Marcus

Marcus Pettersson hade 18 utvisningsminuter på 16 matcher ett år i Skellefteås juniorlag, men har annars inte gjort sig känd som en tuff eller ful spelare. Nu i NHL är det bara sex spelare som fightats oftare än den långa 22-åringen. Senast i lördags utbytte han nävkontakt med Matt Luff i LA. Tre fighter hittills är i nivå med kända hockeypugulister som Radko Gudas, Ryan Reaves och Tom Wilson.

Berglund i Västerås igen

Patrik Berglund är tillbaks i Sverige och i Västerås. Vi vet ännu inte vad som egentligen hände i Ottawa. Inte heller var Patrik avslutar den här säsongen. Lär knappast bli i allsvenskan med Västerås dock.

Fri sprit till ryssen

I ett försök att få Artemi Panarin kvar i Columbus har nu det lokala spritbolag High Bank gått ut med reklam där de lovar ryssen fri sprit resten av hans liv om har stannar i klubben. Ja, vad säger man…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.