Elias tillbaka med mål direkt men veckans man var Patrik Berglund

Solsken

Inga piratutklädda Victor Hedman och Erik Karlsson i år när Gasparilla, den stora piratparaden, sparkade i gång årets pirat-firande i Tampa med barnens parad i lördags (bilden ovan). Den stora festen, den är först kommande lördag. När Tampa slog San Jose i lördags var inte ens Erik med på isen. Läs mer om det under Alligatorvarning. Matchen var Tampas sista innan deras obligatoriska ledighet. Hedman har varit i slutspelsform de senaste matcherna. Han gjorde bland annat ett kanonmål på San Jose. Men han såg fram emot ledigheten. Han stannar i Florida, men lämnar Tampa för att bara koppla av och rehaba, berättade han efter matchen. ”Det behövs, man är ju inte 21 längre och det känns”, konstaterade han. Speciellt resorna är tröttande och Tampa har spelat 17 av sina 24 bortamatcher i en annan tidszon. Bara en sådan match återstår nu, mot St. Louis. Även om inte polarna Erik och Victor möttes på isen hann de hänga ett tag med varandra i fredagskväll.

Patrik mådde dåligt och struntade i miljonerna

I en artikel i VLT talade i veckan Patrik Berglund ut om vad som hände när han trejdades från St. Louis till Buffalo. Tryggheten i St. Louis betydde mycket och han började må dåligt efter flytten. Så dåligt att det påverkade hockeyn. Till slut kom klubben och han överens om att bryta kontraktet. Nu är Patrik hemma i Västerås igen och försöker bara bli frisk igen. Om han kommer att spela hockey igen får framtiden utvisa. Ändå skönt att se en spelare på så hög nivå sätta hälsan före alla de miljoner och karriärsteg han lämnade bakom sig. Patrik Berglund har 326 poäng på 717 NHL-matcher och 26 på 60 slutspelsmatcher. 31-åringen har OS-silver från 2014, VM-silver från 2011 och –brons från 2009. Men han har aldrig spelat i elitserien eller SHL. Här kan ni läsa intervjun: https://www.vlt.se/logga-in/patrik-berglund-bryter-tystnaden-efter-nhl-uppbrottet-darfor-nobbade-han-110-miljoner-jag-madde-skit

Carl Söderbergs hattrick

Det tog ett tag. Men som 33-åring, hans sjätte säsong i NHL och i sin 446:e match, sköt Carl Söderberg i måndags sitt första hattrick. Skåningens tre mål, varav 4-3 var matchvinnande, betydde 6-3 mot Toronto. En välkommen seger då Colorado förlorat nio av de senaste tio matcherna innan den. Carl gjorde ytterligare ett mål i veckan och har nu 16. Redan tangerat rekord med första hela säsongen då han spelade i Boston 2013-14.

Racingbesök hos Landeskog

På tal om Colorado, så fick lagkaptenen Gabriel Landeskog besök av förre formel 1-föraren Marcus Ericsson inför matchen mot Los Angeles. Marcus var i stan för att hans Indycarteam Arrow Scmidt Peterson hade förlagt sin premiärvisning av årets bilar och förare till Denver. Gabbe och Mackan, som själv spelat hockey och är mycket hockeyintresserad, bytte tröjor med varandra. Marcus fick även vara med i båset under matchvärmningen inför matchen mot Kings. Sedan gick Colorado ut och körde över LA med 7-1 efter 6-0 i mittperioden. Gabbe gjorde sitt 29:e mål för säsongen och assisterade också till ett. Carl Söderberg hade 1+1.

Viktor Arvidssons hattrick

Nashvilles Viktor Arvidsson har varit stekhet sedan comebacken efter den brutna tummen 27 december. Dagen efter Söderbergs (se ovan) hattrick klippte Viktor in tre puckar mot mästarna Washington i 7-2-segern. Det var Nashvilles femte hattrick den här säsongen. Alla från fem olika spelare. Arvidsson gjorde också mål mot Winnipeg och har nu 10+2 efter comebacken. ”Han spelar på samma sätt varje kväll. Han stannar aldrig. Han tävlar från start till mål.” Coach Peter Lavilolettes ord om Arvidsson.

Comeback med mål direkt

Elias Pettersson var på söndagen tillbaka i Vancouver och gjorde givetvis mål igen. Mål och assist blev det när Detroit besegrades med 3-2. Elias var glad att vara tillbaka på isen. Speciellt viktigt då familjen från Sverige just nu är på besök. Målet var hans 23:e och totalt har han nu 43 poäng. Bara fyra spelare har sedan 1993 gjort fler poäng i sina 39 första NHL-matcher, nämligen Alexander Ovetjkin med 47, Sidney Crosby med 45 och duon Peter Forsberg och Jevgenij Malkin, båda med 44. Bara att vänja sig. Det är i den skaran Elias Pettersson numera är.

Dahlin skuggar Pettersson

Trots att Elias Pettersson missade fem matcher på grund av sin knäskada, leder han rookisarnas poängliga med 18 (!) poäng. Bakom har dock den andra svenska superrookien Rasmus Dahlin smugit upp som näst bäst. Dahlin hade fem matcher i rad med poäng fram till Elias lag Vancouver slog Buffalo med 4-3. Dahlin har 26 poäng nu tillsammans med Colin White, Ottawa, bakom rookisarnas poängkung från Ånge. Sexa är Andreas Johnsson, som dock tyvärr fick bryta Torontos match mot Arizona efter en hjärnskakning.

Henke sexa nu

3-2-segern för New York Rangers borta i Boston satt extra skönt. Mika Zibanejad var strålande med två mål, men även Henrik Lundqvist drog som vanligt sitt strå till stacken. Segern var hans 446, vilket betydde att han numera är ensam sexa bland alla målvakter genom tiderna i NHL. De som vunnit fler matcher är: 1) Martin Brodeur, 691, 2) Patrick Roy, 551, 3) Ed Belfour, 484, 4) Roberto Luongo, 480, 5) Curtis Joseph, 454.

Markering mot rasismen

Elva månader eftar att Stanley Cup-mästaren Devante Smith-Pelly utsattes för rasistiska tillmälen i Chicago var Washington tillbaks där på söndagen. Då markerade Washingtons coach Todd Rierden med att satt in Smith-Pelly i startkedjan ihop med Nicklas Bäckström och Alexander Ovetjkin. Att sedan Chicago vann matchen med 8-5 efter hattrick från Jonathan Toews, det är en helt annan historia.

Trotz återkomst

Barry Trotz är en av de mest sympatiska NHL-coacherna. När han i fredags återkom till Washington, som han ledde till Stanley Cup-segern i juni, hyllades han stort (se Dagens citat till höger). Han lämnade också matchen som vinnare efter 2-0 och visade vilket underverk han gjort med New York Islanders. Segern betydde att laget gick upp på första plats i Metropolitan Division. Läs mer om matchen och hyllningarna här: https://www.washingtonpost.com/sports/capitals/barry-trotzs-dc-return-is-all-heart-which-sums-up-his-four-years-as-caps-coach/2019/01/18/b2dab30c-1b52-11e9-9ebf-c5fed1b7a081_story.html?noredirect=on&utm_term=.56c9fd99418e

Zuccarello till Edmonton

Vi går in i en intensiv månad innan trejdstoppet och redan börjar luften fyllas av rykten. Ett är att New York Rangers norska stjärna Mats Zuccarello kan vara på väg till Edmonton som jagar en slutspelsplats. Connor McDavid och Zuccs långa klubba, det kanske kan vara nåt det.

Numren i Tampa på The Athletic

Till tusen med minst mål

Stanley Cup-mästaren i Washington Brooks Orpik blev spelaren i historien med minst antal mål till 1 000 matcher. Bara 17 gånger har han fått nätet att rassla, veteranbacken hos mästarna.

Onödigt vetande om Malkins handskar

Jevgenij Malkin spelar med en CCM-handske och en från Bauer. Nu vet ni det också.

Foto: Linda Suslin Spiess

Alligatorvarning

Erik Karlsson skadad

Erik Karlsson skadade sig mot Pittsburgh i tisdags, men spelade ändå 25.48 i matchen efter mot Arizona. På värmningen inför Tampa i lördags sa kroppen stopp och Erik återvände till omklädningsrummet utan att spela matchen. San Jose har gått ut med att det är en underkroppsskada och enligt rapporterna haltade Erik efter matchen mot Arizona.

Pontus och Victor till svenskbygderna

Pontus Åberg var petad en handfull matcher i Anahiem, som förlorade tolv raka matcher. Victor Rask har inte gjort någon jättesuccé i Carolina sedan han kom tillbaka efter köksolyckan där han skar sig illa i handen. Plötsligt i veckan trejdades båda till Minnesota. Rask mot schweiziska storstjärnan Nino Niederreither. En märklig trejd. Men både Pontus och Victor utmärkte sig direkt för sina nya arbetsgivare. När Minnesota slog Columbus i lördags assisterade svenskarna Zach Parise till avgörande 2-0-målet. Niderreither var ännu värre i natt. Carolina slog Edmonton med 7-4 och schweizaren gjorde två mål i sin andra match i nya klubben.

Fleurys fuling

Vegas låg under med 2-1 mot Winnipeg. Då kallades målvakten Marc-Andre Fleury ut för att Vegas med en utespelare extra skulle ta sista chansen till kvittering. Innan rutinerade Fleury åkte och satte sig skrapade han ihop snö med sin klubba till en liten vall i sitt målområde. Domarna såg det dock. Åkte och sparkade omkring snön igen och sedan till båset för att ge Fleury en bassning. Franskkanadensaren skämdes och gömde ansiktet i plocken, samtidigt som hans lagkamrater fick sig ett gott skratt. Winnipeg gjorde två till på slutet och vann med 4-1.

Första från Crosby

Fleury och Sidney Crosby är nära vänner sedan alla år ihop i Pittsburgh. Trots olika lag en och en hlav säsong kom Crosbys första mål på sin kompis först i lördags. Fleurys Vegas vann dock matchen med 7-3.

Zamboni-krasch i Edmonton

Det ser man inte ofta, men när isen skulle göras klar för Edmonton-Calgary i lördags, stannade plötsligt en av ismaskinerna. Den fick baxas med handkraft av isen. Här kan ni se de ovanliga bilderna: https://www.sportsnet.ca/hockey/nhl/oilers-zamboni-breaks-ice-crew-pushes-off-ice/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.