Kendall Coyne Schoefield skulle spöa alla i SHL

Äntligen hockey igen efter All Star-uppehållet och Tampas ledighet. Anton Strålman och medspelarna i Tampa inleder nu sin viktigaste säsongsavslutning i karriären. Som gigantiska favoriter ska de visa att de håller att spela vinnande hockey långt in i juni. För regerande mästaren Nicklas Bäckström och hans Washington handlar det om att vända säsongens värsta djupdykning formmässigt med sju raka förluster.
Foto: Maja Suslin

Solsken

Petterssons nya konstpass

Först ett pass bakom ryggen till Brock Boeser. Sedan fick Elias Pettersson tillbaks pucken och frispelade då med ett direktpass Sven Baertschi, som sköt 2-1 till Vancouver mot Carolina. Hela sekvensen är hockeygodis och om ni inte sett det, kolla här: https://www.youtube.com/watch?v=AniR3XaWH9U

Äntligen William!

Toronto körde över Stanley Cup-mästarna med 6-3 i onsdags efter tre assist från William Nylanders klubba. Han var strålande i matchen, bara en knapp vecka efter att jag sett honom åka och hänga med huvudet här i Tampa. Då gjorde han inte det viktiga jobbet som coachen Mike Bobcock alltid kräver. Det resulterade i att William hamnade i fjärdekedjan. En petning som uppenbarligen tog rätt. Återstår att se om William magasinerat formen till omstarten av ligan efter All Star och Torontos ledighet. De spelar inte igen förrän på fredag i Detroit.

Mika åkte till Tumba

När de flesta NHL-spelarna söker efter sol under den obligatoriska ledigheten, stack New York Rangers-centern Mika Zibanejad hem till Sverige. Han besökte Ishuset i Tumba och tränade med ungdomar och passade på att se Djurgården på Hovet. Här kan ni läsa mer om vad världsmästaren Mika gjorde i Tumba: http://www.hockeysverige.se/2019/01/24/mika-zibanejad-oppnar-for-vm/

Landeskog och Lundqvist svenska All Stars

För hemmastjärnan Erik Karlsson och Vancouvers superrookie Elias Pettersson blev väl inte All Star i San Jose någon jättesuccé. Men för de andra två svenskarna gick det strålande. Henrik Lundqvist klev in sist i målvaktstävlingen efter att Andrej Vasilevskij imponerat med att ta åtta straffar i rad. Då tog Henke, med viss tur som han själv också erkände efteråt, tolv i rad och vann. I matcherna var Gabriel Landeskog mest framgångsrik. I semifinalen mot Pacific Division gjorde han hattrick när Centrals segersiffror skrevs till 10-4. I finalen höll Henke nollan i den inledande halvleken. Metropolitan och Henke vann med 10-5 och fick dela på en miljon dollar. Landeskog svarade för två mål och en assist i finalen. Men All Star-matchernas kung var Sidney Crosby. På härligt lekhumör gjorde han fyra mål och tre assist och fick en bil i pris som MVP. Innan semifinalen charmade han alla med att ge en puck till ett litet fan klädd i Alexander Ovetjkins tröja. Ovetjkin var inte med. Han tackade nej.

Snabbskrinnarinnan

Kendall Coyne Schofield vann OS-guld med USA förra året, men prestationen i fredags fick en hel hockeyvärld att häpna. Hon var inbjuden att tävla med NHL:s All Stars i snabbskrinnartävlingen. Hennes överstegsåkningen i första kurvan kunde inte ens Connor McDavid, som nu vann tävlingen för tredje året i rad, mäta sig med. Kendalls uppvisning visar hur långt amerikansk damhockey kommit. Jag sticker ut hakan och hävdar att om hon skulle möta de snabbaste i SHL på NHL-rink skulle hon slå dem. Måste ha känts härligt för henne att efteråt åka förbi båset med alla stjärnorna och ta emot den välförtjänta hyllningen. Här är åket igen. Kolla fötterna: https://www.youtube.com/watch?v=58qOiRANbxo

Lika med Fedorov

Med sitt 37:e mål för säsongen tangerade Alexander Ovetjkin poängrekordet för en ryss i NHL. Både han och Sergej Fedorov står nu på 1 179 poäng. Ovetjkin klarade det på 1 053 matcher. Fedorov behövde 1 248 och noterade totalt 483 mål och 696 assist. Ovetjkin har 644 mål och 535 assist. Redan på fredag mot Calgary hemma kan Ovetjkin bli den ryss som gjort flest NHL-poäng.

Foto: Linda Suslin Spiess

Alligatorvarning

Edmontons GM fick foten

Efter en ny säsong där Edmonton har problem att ens ta sig till slutspel fick till slut den hårt kritiserade general managern Peter Chiarelli sparken. Han har under sin tid ”slarvat” bort flera viktiga draftval, som Taylor Hall och Jordan Eberle, och spelare klubben trejdat till sig har misslyckats. Sjuårskontraktet med Milan Lucic visade sig snart inte heller vara någon jättehit. Förlängningen med målvakten Miko Koskinen, som inför säsongen plockades från KHL efter blott fyra matchers NHL-rutin, blev en av de avgörande skälen till att han fick gå. Förlängningen kom bara dagar innan beskedet om att Chiarelli fått sparken. Waynes bror Keith Gretzky kommer att ta över tills vidare.

Ovetjkins märkliga smäll

Alexander Ovetjkin drygade ut sin ledning i skytteligan med sitt 37:e mål för Washington mot Toronto. Men ryssen åkte också på en märklig smäll, som tvingade honom att kliva av matchen för att gå igenom en koll om han fått hjärnskakning. Han krockade med lagkamraten T.J. Oshie. Se den märkliga smällen här: https://www.sportsnet.ca/hockey/nhl/ovechkin-forced-leave-head-head-collision-oshie/

Baksmälla efter cupen

Washingtons försvar är just nu som ett såll. Ett såll med stora hål. De regerande Stanley Cup-mästarna har drabbats av den baksmälla mästarlag brukar visa upp och har nu sju raka förluster innan NHL startar upp igen efter All Star-uppehållet. 2-4-7-2-8-7-6 är inte någon vinnande rad i ett lotteri, utan antalet insläppta mål under de här sju förlustmatcherna. Totalt 36 mål bakåt på sju matcher, varav de sista tre åtta, sju, sex i och för sig visar en förbättring, men ändå är uruselt.

En Anaheim-skada till

Ondrej Kase är den senaste i raden av Anaheim-spelare som skadat sig. Kase ska opereras nästa vecka och blir borta resten av säsongen. Hans elva mål på 30 matcher är ändå näst bäst i det minst sagt skadeskjutna laget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.