NHL-ledarnas nya svarta ingen supersuccé

Oj, vad det hände mycket förra veckan. Nedan är det ett axplock av händelser från NHL, både solskenshistorier och sådant som här i Florida bäst kan benämnas med rubriken alligatorvarning. Tampa presenterade sina nya tredjetröjor. Svart har varit klubbens färg större delen av dess historia. De vann ju Stanley Cup 2004 i svart. De senaste svarta tröjorna de hade för ett par säsonger sedan var rasande snygga, som de blå de har nu, fast svarta. Med en hel del vita inslag alltså. De nya svarta var väl ingen supersuccé, för de är verkligen svarta. Inte mycket vitt alls. Numret på ryggen är svårt att se på läktaren, men märkligt nog betydligt lättare i tv. Det finns gråa inslag också, på ärmarna till exempel. Jag har väldigt svårt för grått på hockeydräkter. Det ska vara distinkta färger, tycker jag. Grått blir aldrig det. Inte ens om man kallar det silver

Svenska rookieligan

NHL:s rookieligan skulle kunna kallas svenska rookieligan just nu. För tre svenskar toppar den. Något som aldrig hänt tidigare. Elias Pettersson (50 poäng 25+25 på 45 matcher) leder före den andra svenska superrookien den här säsongen Rasmus Dahlin (30 6+24 på 54). Och på tredje plats Andreas Johnsson (28 efter 14+14 på 48). Svensk hockey gör i alla fall något rätt som hela tiden vaskar fram och förädlar dessa hockeytalanger.

Rookieettan Elias.

Rookietvåan Rasmus.

Rookietrean Andreas.

Det ska var en svensk back

Hur ska man skapa ett bra powerplay i NHL? Börja med en svensk back så är du en bra bit på väg. De tre bästa powerplayuppställningarna i ligan har alla det gemensamt att en svensk back spelar ihop med fyra forwards. Här är de tre bästa: Tampa – Yanni Gourde, Victor Hedman, Nikita Kutjerov, Brayden Point och Steven Stamkos. Chicago – Alex DeBrincat, Erik Gustafsson, Patrick Kane, Dylan Strome och Jonathan Toews. Dallas – Jamie Benn, Johan Klingberg, Alexander Radulov, Tyler Seguin och Jason Spezza.

Mika fortsatt het

Mika Zibanejeds hetta har inte avtagit. Han är redan klart bäst i New York Rangers. Hans 54 poäng hittills är personligt rekord och nu har han också inlett en attack på toppen i svenska poängligan, där han just nu är trea. Så här ser den ut:

  1. Elias Lindholm, Calgary 55 24 37 61
  2. Gabriel Landeskog, Colorado, 55 29 28 57
  3. Mika Zibanejad, New York Rangers, 55 23 31 54
  4. Nicklas Bäckström, Washington, 54 13 40 53
  5. Elias Pettersson, Vancouver, 25 25 50

Mika har 6+4 på de senaste sex matcherna och 11+8 på de senaste tolv. I natt slog han till med 1-0 redan efter 28 sekunder när Rangers tog en tung seger mot Toronto med 4-1.

Ekman Larsson förbi Numminen

Arizonas lagkapten Oliver Ekman Larsson har varit bäste back poängmässigt ett tag i klubben. I veckan som gick tog han också hand om den titeln vad gällde mål när man med sitt 109:e gick förbi Teppo Numminen.

Ovetjkin bäste ryss

Med assisten mot Vancouver gick Alexander Ovetjkin förbi Sergej Fedorov som den poängbäst ryssen genom tiderna i NHL. Ovetjkin har nu 1 183 poäng mot Fedorovs 1 179.

Snygg present från Pasternak

Patrice Bergeron spelade sin 1 000:e match i Boston i tisdags. Förutom ett mål tidigare på Robin Lehner i New York Islanders bur, spelade David Pastrnak, helt solo med det öppna målet i slutet av matchen, bakåt till Patrice som fick göra sitt andra i stället. Snygg gest av tjecken. Men han fick ju sin fostran i SSK också. Här kan ni se Pastrnaks fina bjudning: https://www.nhl.com/news/pastrnak-tees-up-bergeron-for-empty-net-goal-in-1000th-game/c-304525256

Flyers rekordmålvakt

Philadelphias ivriga letande efter en målvakt verkar till slut har resulterat. Carter Hart har varit en sensation sedan han kom upp i NHL. Han har vunnit 16 av de tio matcher han spelat och segern i lördags mot Anaheim var hans åttonde i rad. Det är den bästa sviten av en rookiemålvakt sedan Jocelyn Thibault 1995. Hart anses nu vara det största hotet mot att Elias Pettersson ska vinna Calder Trophy.

Panthers rekordkeeper

Robert Luongo nådde ett par stor milstolpar i helgen när Florida slog Washington borta i förlängningen i lördags och förlorade mot Tampa hemma i natt. Han fick hoppa in i sista perioden mot Tampa, men det betydde att han gick om Patrick Roys i antal spelade matcher. Med 1 030 är Luongo nu tvåa efter Martin Brodeur på 1 266. Vad gäller antal startar var lördagens start Luongos 1 000:e. Där är han trea efter Brodeurs 1 251 och Roys 1 003. Snart är Luongo tvåa där också.

Matthews också på plats

Först William Nylander. Och nu har också Austin Matthews skrivit på sitt nya kontrakt där Torontos framtid byggs. Halvmexikanen från Phoenix fick totalt 58,17 miljoner dollar för fem år. Det är ett snitt på 11,6 miljoner per år, men han kommer att få ut 15,7 miljoner vardera de två första säsongerna. Därefter 10,45 och 7,95 de två sista. Snittet är det näst högsta i ligan efter Connor McDavid. Bedömmare här i Nordamerika menar väl allmänt att näste man att förlänga med Toronto, Mitch Marner, är förlorare i sammanhanget. Han kommer inte att få så mycket som han skulle ha kunnat få efter Matthews deal.

Foto: Linda Suslin Spiess

Alligatorvarning

Edlers otäcka smäll

Alexander Edlers klubba fastande i Jakub Voraceks skridsko och svensken fick en överraskande vridning av kroppen, som resulterade i att han föll med ansiktet rakt i isen. Den svenske veteranbacken, som nu är inne på sin 13:e säsong i NHL och Vancouver, låg kvar flera minuter på den blodiga isen. Elias Pettersson och Jacob Markström bildade mur så att publiken inte skulle kunna filma den utslagne landsmannen på isen. Till slut kördes Edler ut på bår. Märkligt nog klarade han sig från någon fraktur, men en hjärnskakning och några stygn, det blev det. Osäkert när han är tillbaka i spel igen.

Het Gunnarsson skadad

St. Louis är ett av de hetaste lagen just nu med sex raka segrar. En av de hetaste spelarna i det heta laget heter Carl Gunnarsson. Han gjorde tre mål och fyra assist på åtta matcher, men mot Tampa i torsdags var han skadad i överkroppen. Inte heller i de två raka segrarna mot Nashville i lördags och söndags fanns han med. Den fina formen och en chans på slutspel igen har gjort att det ser ut som att Gunnarsson inte kommer att trejdas innan stoppet. Han kontrakt går ut i sommar.

Mikko missar Minnesotas avslutning

Mikko Koivu är skadad och lagkaptenen missar resten av säsongen. Ett tungt besked för Minnesota, som just nu har en av Wild Card-platserna i väst och med tanke på att också Pontus Åberg är skadad vid tillfället.

Straffades och fick hjärnskakning

Stanley Cup-mästaren Tom Wilson har slagit till igen. Som han brukar slå till. Den här gången slutade det med att en blodig Ian Cole i Colorado fick åka av isen. Nu konstateras att han fått hjärnskakning av ”straffet” från Wilson och blir borta från spel på obestämd tid. Wilson flög på Cole efter att han tacklat Washingtons ryske stjärna Jevgenij Kuznetsov fult. Rättsväsendet i matchen, det vill säga domarna, gav Cole matchstraff. Men Wilson lever kvar i en annan tid där man sket i lagar och regler. Där delade man ut straff som man själv ville och helst med egna nävarna. Märkligt att den primitiva rättssynen fortfarande finns kvar.

Tungt, tungt för Ducks nu

Inte kul spela i Anaheim just nu. Efter 3-9, 1-6, 1-4 och 0-4 på matcherna hittills i februari körde Philadelphia över ankorna med 4-0 redan i första perioden i lördags för att vinna med 6-2. Det var sjunde raka förlusten. Laget har rasat i tabellen och är sämst i väst just nu. Dagen efter fick också coachen Randy Carlyle sparken, något alla här i USA och Kanada bara väntat skulle ske. General managern Bob Murray tar över tills vidare. Carlyle var sjätte coachen som fick sparken den här säsongen efter Dave Hakstol, Philadelphia (som pryade med Tre Kronor i Stockholm förra veckan), Todd MacLellan, Edmonton, Joel Quenneville, Chicago, John Stevens, Los Angeles och Mike Yeo, St. Louis.

”Late Bloomer” Pääjärvi

Magnus Pääjärvi hade sin andra match med fler än en poäng det senaste kalenderåret mot Toronto i onsdags. Innan de två pinnarna mot Florida 12:e mars i fjol hade han bara två multipoängsmatcher på de första åtta åren i NHL.

Melnyk jämförs med Trump

Ottawas kontroversielle ägare Eugene Melnyk gick i veckan ut och berättade om de storstilade planerna han har för sitt lag. Laget är fortfarande i uppbyggnadsfasen efter att storstjärnan Erik Karlsson trejdats till San Jose, men mellan 2021 och 2025 lovar Melnyk att laget ska utnyttja allt utrymme under lönetaket. Nu använder Ottawa bara 91,2 procent. Han sa också att Senators kommer att bidra med över 100 miljoner dollar till staden Ottawa. Allt utfästelser som fått kommentatorer att jämföra Melnyk med Donald Trump, som ju har en alldeles egen definition på vad sanning är. Melnyks utspel tas inte på allvar och ses bara som någon slags PR. Man undrar för vad?

Versteeg ingen poängmaskin i Växjö

Kris Versteeg, var en viktig rollspelare när Chicago vann Stanley Cup både 2010 och 2015. Efter kontraktsbråk i KHL avslutar han nu säsongen i SHL med svenska mästarna Växjö. Men den som tror det kommer en ärrade NHL-veteran och vräker in puckar i mål, ska nog hejda sig. 32-årige Versteeg har gjort 737 matcher för sju olika NHL-lag, men har alltid varit en rollspelare. Gäller för Sam Hallam att hitta rätt roll åt honom. Minns några andra namnkunniga spelare på senare år som inte gjort supersuccé i SHL, som Code Franson i Brynäs eller Colby Armstrong i just Växjö. Versteeg har spelat för Chicago x 2, Toronto, Philadelphia, Florida, Carolina, Los Angeles och Calgary.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.