Winnipeg, Nashville och Gustav Nyquist vinnare efter trejdstoppet

Tampa. Columbus var den stora aktören, men Winnipeg och Nashville vinnarna, när trejdfönstret stängde på måndagseftermiddagen lokal tid. Lagen har förstärkt för en rejäl satsning på Stanley Cup i år. Flera svenskar har fått nya bra chanser, där Gustav Nyquists flytt till San Jose ser mest intressant ut, men också Marcus Johansson till Boston.

Coachen John Tortorella och general managern Jarmo Kekäläinen satsar hårt. De går för Stanley Cup redan i år. På annat sätt kan inte förstärkningen med fyra nya spelare summeras. Det började med Matt Duchene från Ottawa. En omdiskuterad spelare där, men som gjort en bra säsong i ett uselt lag. Nu får han chansen att tillsammans med Artemi Panarin, som blev kvar, visa alla vilken talangfull spelare han är.

Från Ottawa plockades också Ryan Dzingel, en spelare som ska ta en plats i topp sex i Columbus och breddar forwardstruppen betydligt. Från New York Rangers plockades muskler och fysisk backspel in i form av Adam McQuaid och Keith Kincaid ska förstärka målvaktsspelet vid sidan av Sergej Bobrovskij.

Kekäläinen är medveten om att superstjärnorna Panarin och Bobrovskij försvinner efter den här säsongen. Det är nu som gäller för Blue Jackets i Ohio. Den som får betala för omstruktureringen kan bli Alexander Wennberg, som hade en strålande säsong 2016-17 då han gjorde 13 mål och 46 assist. De båda senaste säsongerna har skador spökat för Nacka-killen, som halkat neråt i hierarkin i laget och frågan är vad som händer med honom nu.

Enligt rykten här i Nordamerika ska också Columbus ha gått för ett storfångst också. Det lär ha varit samtal mellan Columbus och New York om Henrik Lundqvist. Så suget är klubben på Stanley Cup att de ville ge Henke chansen att vinna sin cup också.

En rad svenskar fick byta klubb och det är intressant att se att Mark Stone till Vegas betalades med två svenskar, Oscar Lindberg och Erik Brännström. Vegas sa att de skulle satsa långsiktigt när de kom in i ligan förra säsongen, därför kändes trejden först kortsiktig. Men strax efter att Stone blev klar gick klubben också ut med att de gett Stone ett åttaårigt kontrakt värt drygt nio miljoner dollar per år. Så gärna ville man ha Stone, som gjort 28 mål den här säsongen i ett av ligans sämsta lag.

De ville honom så gärna att de släppte Erik Brännström, som de plockade som 15:e i draften. 19-åringen har ännu inte speat i NHL, men i Ottawa kan han tillsammans med Thomas Chabot bli de klubben bygger sitt framtida försvar kring. Brännström har 7+21 på 41 matcher i AHL den här säsongen och han gjorde fyra mål på fem matcher i senaste JVM. En bra affär för både Vegas och Ottawa och för Oscar Lindberg. Den dubble världsmästaren lyckades aldrig i Vegas, men i åderlåtna Ottawa kommer han att få en helt annan roll.

Trejdvinnare nummer 1 bland svenskarna är ändå Gustav Nyquist. han kom in i Detroit när det fortfarande fanns en vinnarkultur i klubben. Nu har den försvunnit och han får en ny chans i ett lag med vinnarkänsla just nu. San Jose är ett av favoritlagen från väst att ta sig till Stanley Cup-final. Där får nu Gustav en rejäl chans att vinna det han aldrig fick i Detroit. Kul också att San Jose blivit en riktig svenskklubb nu, med fem blågula spelare. Till det ska sägas att Ulf Dahléns grabb Jonathan också hamnade där i en trejd rakt av mot Linus Karlsson, som därmed hamnade i Vancouver.

Marcus Johansson fick också byta upp sig, från ett New Jersey i kräftgång efter fjolårets succé, till ett Boston, som alltid starkt. Det spekuleras i att Marcus nu kommer att få chansen i en andrakedja med Kjeci och DeBrusk. Frågan är bara vad Marcus kommer att säga till Brad Marchand när han kliver in i sitt nya omklädningsrum. Ni minns säkert Marchands fula armbåge i Johanssons huvud för ett år sedan. Det höll Marcus borta från spela under en lång tid, men Marchand fick bara fem matchers avstängning. Nu ska de dela schampo i omklädningsrummet.

Ytterligare en svensk som plötsligt hamnar i ett lag med chans på en Stanley Cup-final är Pär Lindholm. Skellefteå-spelaren bytte en utmanare Toronto mot en annan Winnipeg. Lindholm hamnade i fjärdekedjan i Toronto med all forwardstalang. Frågan är om han kan ta kliv i Winnipeg eller om det blir fjärdelinan där också. I slutändan är det väl bara att se vilket av hans lag den här säsongen som tar sig längst.

Många tycker att Winnipeg var en av de stora vinnarna efter trejdstoppet. Dels fick laget Kevin Hayes från New York Rangers, som många vill se vid sidan av Patrik Laine. Kanske Heyes är den som på allvar för igång finländarens målskytte igen. Winnipeg fick också in Matt Hendricks och Lindholm, två mycket dugliga NHL-spelare.

En annan vinnare är Nashville. Dels för trejden för några veckor sedan där de fick storlek i form av Brian Boyle från New Jersey. Nu tillfördes ytterligare fysik med Wayne Simmonds. Den senare en spelare det spekulerats kring vad gäller Tampa. Han hade definitivt gjort nytta här, då Tampas snabba spelare är ganska små. Till det fick också Nashville liraren Mikael Granlund från Minnesota i utbyte mot förre HV 71-spelaren Kevin Fiala.

Här är de viktigaste trejderna:

Matt Duchene, Ottawa till Columbus

Keith Kincaid, New Jersey till Columbus

Ryan Dzingel, Ottawa till Columbus

Adam McQuaid, New York Rangers till Columbus

Julis Bergman, Ottawa till Columbus, men vidare till New York Rangers i McQuaid-affären

Marcus Johansson, New Jersey till Boston

Pär Lindholm, Toronto till Winnipeg

Carl Hagelin, Los Angeles till Washington

Gustav Nyquist, Detroit till San Jose

Oscar Lindberg, Vegas till Ottawa

Erik Brännström, Vegas till Ottawa

Oscar Fantenberg, Los Angeles till Calgary

Jonathan Dahlén, Vancouver till San Jose

Linus Karlsson, San Jose till Vancouver

Mats Zuccarello, New York Rangers till Dallas

Kevin Hayes, New York Rangers till Winnipeg

Mikael Granlund, Minnesota till Nashville

Kevin Fiala, Nashville till Minnesota

Mark Stone, Ottawa till Vegas

Wayne Simmonds, Philadelphia till Nashville

Derick Brassard, Florida till Colorado

Jonathan Davidsson, Columbus till Ottawa

Ben Lovejoy, New Jersey till Dallas

Anthony Duclair, Columbus till Ottawa

Brandon Matour, Anaheim till Buffalo

Michael del Zotto, Anaheim till St. Louis

Ryan Hartman, Nashville till Philadelphia

Matt Hendricks, Minnesota till Winnipeg

Erik Gudbrandson, Vancouver till Pittsburgh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.