Zuccarellos succédebut slutade med en bruten arm

Foto: Maja Suslin

Kompisarna i New York Rangers har vittnat om hur mycket de kommer att sakna Mats Zuccarello. Tampas Victor Hedman kan dock vara glad att inte stöta på sin förre Modo-polare lika ofta sedan han nu flyttat till Dallas.

Solsken

Zuccarello-succé slutade med armbrott

Norrmannens Mats Zuccarello fick lämna New York efter nästan åtta säsonger. Debuten för Dallas på söndagen inleddes på succévis då han bara efter 11.35 assisterade Radek Faksa till 1-0 i Chicago. 1.44 in på andra perioden sköt han sitt första mål i Dallas-tröjan till 3-0. Men när han skulle visa sin offervilja för sina nya lagkamraterna, med att blocka ett skott, träffade pucken så illa på höger underarm att han tvingades bryta matchen. Det befarades att han brutit armen och kan bli borta så länge som fyra veckor. Han flögs till sitt nya hem i Dallas där det eventuellt blir operation. Snacka om debut som snabbt gick från topp till botten för en mycket populär spelare. Men inte bara Zuccarello försvann. Även lagkaptenen Jamie Benn tvingades bryta matchen i första perioden.

Kutjerov till 100 på 62 matcher

Går ju inte att undvika Nikita Kutjerov. Han startade upp veckan bra med att först bli utsedd till bäste spelare veckan innan. Han tackade för det med att smälla in två mål och tre assist på Columbus på måndagskvällen. Det var femte raka matcher med mer än en poäng. Ryssen var poänglös mot Philadelphia, men fick Radko Gudas avstängd två matcher. Mot Buffalo kom poäng 100 när han serverades av Tyler Johnson och gjorde mål. Rasmus Dahlins täckning inte räckte den gången. Det är fjärde säsongen i rad Nikita gör minst 30 mål. Ryssens prestation understryks när man betänker att det var 22 år sedan någon nådde så många poäng på 62 matcher. Då hette han Mario Lemieux.

Tampa Bay Lightning på Stanley Cup-spåret

45 segrar på 60 matcher är tangerat rekord med Montreal från slutet av 1970-talet i NHL:s historia. Fortsätter Tampa i samma takt kommer laget att vinna 62 matcher, som hittills bara Detroit 1995-96 lyckats med i ligan. Tampa övertog förstaplatsen i ligan 29 november och har därefter bara dragit ifrån. Bara tre lag har tidigare varit i ledningen från match 26 till slutet av serien och det är Dallas 1998-99, samt Detroit 2001-02 och 2007-08. Vid alla tre tillfällena vann lagen Stanley Cup.

Vasys nolla

Andrej Vasilevskij höll nollan i nästan nio raka perioder mot Dallas, Montreal och Columbus. Totalt 184 minuter och fyra sekunder innan nollan sprack med blott 1.45 kvar i mötet med Columbus.

Kanes assist- och poängsvit

Poäng i 20 raka matcher betyder att Patrick Kane har de två längsta sviterna av en amerikan genom tiderna. Han gick förbi Phil Kessel 2008-09 och Ed Olczyk 1989-90, båda på 18. 2015-16 nådde han 26 matcher (16+24). Hans assistsvit sprack mot Detroit, då han i gengäld gjorde två mål, varav det sista matchvinnande. Den sviten på 17 är han delad trea på i ligan efter Wayne Gretzky med 23 1990-91 och Adam Oates 18 1992-93. Han delar 17 matcher med Gretzky modell 1989-90 och Gretzky 1983-84, samt Paul Coffey 1985-86.

Silfverberg kvar men Hagelin flyttade

Jakob Silfverberg var en av de spelare det ryktades en hel del om innan trejdstoppet. Men han blir kvar i Anaheim. I fem år till, enligt nya kontraktet. Carl Hagelin fick däremot flytta från Kalifornien. Efter 22 matcher i Los Angeles trejdades han till Washington. Han inledde säsongen i Pittsburgh, där han hann med 16 matcher.

Binnington på Pelles nivå

1982-83 vann Pelle Lindbergh nio raka matcher sin rookiesäsong med Philadelphia. Nu har St. Louis sensationskeeper Jordan Binnington tangerat Pelles prestation. Leder den ligan gör Ross Brooks, som vann tolv raka med Boston 1973-74. Binningtons svit bröts mot Dallas i torsdags. I samma match bröts också St. Louis elva matcher långa segersvit.

Lanie gör mål igen

Efter 15 matcher utan ett enda mål av Patrik Laine, skyttekungen som skulle ta över efter Alexander Ovetjkin, kom det äntligen i fredags. Men Winnipeg-stjärnan gjorde inte bara ett mål. han klippte in två för att visa att han var tillbaks som målskytt igen.

Bästa målsnittet på 13 år

Tio, tolv mål per match var ingen sällsynthet i början på säsongen. ”Det där lugnar ner sig”, konstaterade experterna. Faktum är att målsnittet har sjunkit, men bara en aning från första månaden. Med en fjärdedel kvar av seriespelet ligger snittet nu på 6,1/match. Bästa sedan 2005-06 då det var 6,2.

15 mål och nio i första perioden

8-7 till Chicago mot Ottawa förra måndagen är ett exempel på att det fortfarande rasar in mål. Anders Nilsson blev utplockad efter 13.22 i första perioden, som slutade 5-4 till hemmalaget. Gustav Forsling gjorde sitt tredje för säsongen och Alex DeBrincat gjorde hattrick. Men båda lagens försvarsspel var det inte mycket att hurra för.

19 upp i taket

En av ligans mest populära spelare, både bland fans och med- och motspelare – Shane Doan – fick sitt nummer 19 pensionerat i en ceremoni i Phoenix på söndagen. Hans sista klubb, där han spelade 20 av sina 21 säsonger i NHL hedrade honom när han debutklubb Winnipeg kom på besök. Doan slutade 2017 och var de sista 13 säsongerna lagkapten. På 1 595 matcher för de båda NHL-lagen gjorde han exakt 1 000 poäng. 2003 och 2007 vann han VM-guld för Kanada och 2004 var han med i World Cup-laget som vann.

Martin St. Louis till Columbus

2004 vann John Tortorella Stanley Cup som coach för Tampa. I laget var Martin St. Louis en av förgrundsfigurerna. Nu spelar inte St. Louis längre, men Tortorella har inte glömt Martin. Nu har han plockat in honom i Columbus för att vara konsult vad gäller lagets powerplay.

Det strålar om Anton

Vet ni förresten vad Anton Strålmans efternamn blir på Eliteprospects översättning till engelska? Radiation Man förstås.

Paris Hiltons hockeykarriär

Ingemar Stenmark förra veckan. Den här veckan dyker Paris Hilton upp på den här listan. Hon finns också med Eliteprospects enorma databas. Hon står uppsatt som forward för Canterbury School 1998-99, men det finns ingen statistik för henne. En bild finns dock på henne här: https://www.eliteprospects.com/player/588085/paris-hilton

Foto: Linda Suslin Spiess

Alligatorvarning

”Han sket ner byxorna”

John Tortorella är känd för att alltid säga sanningar. Ibland ibland det bli för mycket, som när Artemi Panarin inte spelade i veckan som gick. Han var magsjuk. John berättade utförligt om den stackarnas ryssens åkommor. ”Han sket ner byxorna, han spydde, han gjorde allt.” Tortorella hade ett syfte med att vara så utförlig. Konspiratoriska reportrar undrade nämligen om Panarin inte spelade för att det var en trejd på gång. John ville få slut på allt det skitsnacket. Han fick det med annat skitsnack. Så här lät det: https://www.reddit.com/r/hockey/comments/ashhdz/john_tortorella_says_panarin_is_out_because_he_s/

McDavid hårt avstängd

En del påstår att superstjärnorna aldrig stängs av i NHL. Men Connor McDavid fick två matchers avstängning för huvudtacklingen på New York Islanders Nick Leddy. Tufft dömt, om man betänker vad som i övrigt föregår i ligan ibland. Därmed förlorade Edmonton-stjärnan motsvarande 1,25 miljoner kronor i lön för de två matcherna.

Tuffa backtapp i Pittsburgh

Utematchen inför nästan 70 000 i Philadelphia blev svår för Pittsburgh. Inte bara tappade laget ledningen och förlorade i förlängningen. Stora delar av matchen spelade de med bara fyra backar sedan deras bästa försvarsspelare Kris Letang gått sönder. Även Brian Dumoulin fick bryta matchen efter en tuff tackling in i sargen av Wayne Simmonds. Letangs frånvaro kan bli allvarlig för ett Pittsburgh som slåss om en slutspelsplats i öst.

Usel trejd för Rangers

New York Rangers general manager Jeff Gordon får nu tuff kritik för trejden av Mats Zuccarello till Dallas. Rangers fick i gengäld ett draftval i andra omgången i årets draft och en i tredje omgången nästa år.

Ingen Rask succé

Det fortsätter gå trögt för Victor Rask som trejdades från Carolina till Minnesota. Två poäng på tio matcher innan han blev skadad igen, det imponerar föga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.