Oscar Lindberg om första tiden i Ottawa och eventuellt VM-spel

Tampa Bay Lightning har fått sina klubben för slutspurten in mot slutspelet. 50:e segern för säsongen kom mot Ottawa i lördags. 50 segrar på 66 matcher är snabbast sedan Detroit 1995-96. Fyra backar, Victor Hedman, Ryan McDonagh, Erik Cernak och Michail Sergatjev gjorde mål på Ottawa, kanske med de nya klubborna. Det var i alla fall första gången i Tampas historia med fyra backmål.

Solsken

45 mål tio säsonger

Alexander Ovetjkin blev den första i NHL-historien med tio säsonger där han skjutit 45 mål eller fler. Han glider mot ytterligare en skytteligatiteln, där man bara undrar hur många mål det blir innan säsongen är slut. Ovetjkin har vunnit skytteligan sju gånger, varav de senaste fem åren i rad.

Dubbla fyramålsskyttar

Brad Richardson sköt fyra mål för Arizona i torsdags mot Vancouver. Blake Wheeler ville inte vara sämre. I natt mot Columbus avgjorde han matchen till Winnipeg med tre mål på knappt tolv minuter i tredje perioden från 2-2 till 5-2. Han hade också gjort ett tidigare i matchen.

Fleury på väg mot rekordet

Marc-Andre Fleury är minst lika bra som förra säsongen i Vegas. I natt höll han säsongens åttonde nolla, hans andra raka, när Vegas slog Vancouver med 3-0. 2014-15 höll Fleury nollan i tio matcher, då han spelade i Pittsburgh. Ska han slå det i år? Han leder också vad gäller antal segrar, där han tagit 32 hittills.

Crawford tillbaka I

Marc Crawford är tillbaks som headcoach igen. Nu i Ottawa, som i veckan sparkade Guy Boucher. Marc coachade Quebec, Colorado, Vancouver, Los Angeles och Dallas mellan 1994 och 2011. Därefter blev det fyra säsonger i Schweiz innan han återvände till Nordamerika och då som assisterande coach i Ottawa. Han var även förbundskapten för Kanadas OS-lag i Nagano 1998. Han är tillsatt till vidare. Sannolikt blir det säsongen ut.

Crawford tillbaka II

Chicagos målvakt Corey Crawford var tillbaks efter att inte spelat sedan 16 december, då han återigen fick en hjärnskakning. Han tog 29 av 32 skott och hans lag slog Anaheim.

Bostons form

Obesegrad under februari. Den tuffaste värdemätaren kom sista dagen i månaden, då Tampa besökte Boston. Laget klarade det också och vann med 4-1. Därmed bröts Tampas svit på tio raka segrar. Det var för övrigt 14 raka med poäng också. Under februari vann Boston sju matcher vid full tid och sex i förlängning eller via straffar och då ska man komma ihåg att David Pastrnak varit skadad ett bar tag nu. Är bara att konstatera av alla svenskarna som fick byta klubb när trejdfönstret stängde förra måndagen, så var Marcus Johansson en av vinnarna, som fick lämna New Jersey för detta Boston.

Vilka vann på sena trejderna?

Nashville, Winnipeg och även Vegas nämns som vinnare sedan trejdfönstret stängde förra måndagen. Intressant att se är att det satsades hårt från lagen i väst. Tampa har satt ribban i öst och Western Conference inser att det behöver satsas för att ta sig an dominanten i öst. Här kan ni läsa mer utvärderingar av sista trejderna: https://es.pn/2SogAZL

Bara att byta omklädningsrum

Derick Brassard reste till Denver med sitt Florida, bytte om för måndagens förmiddagsvärmning och åkte ut på isen. Efter en stund vinkade de till sig honom och sa att han skulle kliva av och byta omklädningsrum. Brassard hade blivit trejdad till Colorado. Han fick samla ihop sina grejer och gå in i ett annat omklädningsrum i samma arena. Några timmars senare åkte han ut på isen igen. Då i Colorados tröja mot laget han kommit dit med. Så kan det gå till sista dagen trejdfönstret var öppet. Det var Brassard andra trejd den här säsongen, då han efter 40 matcher i Pittsburgh skickades till Florida för tio. Han började bra i Denver, med 3-2-målet på sitt gamla lag, som ett tag såg ut att bli matchvinnande. Panthers kom dock tillbaka och vann i förlängningen.

”Spelade ingen roll vad jag gjorde”

Oscar Lindberg fick en ny chans att visa vad han kan i NHL då han trejdades från Vegas till Ottawa. Jag pratade kort med honom efter matchen här i Tampa i lördags, om första tiden i ett sargat Ottawa, tiden i Vegas och hur han ställer sig till VM-spel i år igen. Oscar har ju redan två VM-guld. Här kan ni höra Oscars egna ord:

Här är din nya klubb Oscar

2017 var Ottawa en övertidsförlust från att spela Stanley Cup-final. Efter det har det hänt mer än det brukar göra i andra NHL-klubbar på 20 år. Här är ett tweet och en fantastiskt bra summering av allt som hänt i Oscar Lindbergs nya klubb: https://twitter.com/ryanclassic/status/1101579240250564608

777

Keith Yandles antal matcher i rad. Floridabackens svit är den femte längsta genom tiderna. Den 777:e kom i tisdags då formstarka (sex raka segrar nu) Arizona vann efter straffar.

Sjöberg i taket

31 år efter sin död fick Lars-Erik Sjöberg sitt tröjnummer 4 pensionerat och upphängt i taket i Winnipeg. Grejen är den att Lars-Erik bara spelade en säsong för NHL-laget Jets. Han var en av de bästa backarna i WHA-ligan och även lagkapten under många, bland annat hans sista då laget bytt till NHL-ligan. Nu hänger alltså Lars-Eriks nummer i Winnipeg. Inget fel med det. Det är sannerligen den elegante Sjöberg värd, Men Thomas Steens nummer 25 hedras i Phoenix. Detta trots att han spelade hela sin NHL-karriär, 14 år, i Winnipeg. Thomas lämande NHL när laget flyttade till Phoenix och det var där Thomas nummer hedrades. Kanske snart dags att flytta Steens #25 till Winnipeg.

Torts tog telefonen

Vid pressträffar med coacherna brukar vi reportrar lägga våra telefoner på inspelning, och givetvis med ringsignalen avstängd, på det podium där coacherna står. I veckan låg en telefon där och blinkade intensivt. Till slut tog Columbus coach John Tortorella upp telefonen och svarade. Det var mamman till en reporter som ringde. John, på sitt allra bästa humör, talade artigt om vem han var och att sonen inte kunde svara. Han berättade också för den förmodat chockade mamman att han hellre fortsatte prata med henne än sonen. Så här gick det till: https://www.youtube.com/watch?v=DwyiW3g7KMs

En dag att minnas

25 februari kommer aldrig Mikael Granlunds familj att glömma. Minnesota-forwarden blev trejdad till Stanley Cup-utmanaren Nashville, hans flickvän åkte in på BB för att föda och dagen efter fyllde han själv 27 år. Granlund debuterade ihop med Calle Järnkrok och Kyle Turris och förväntas dra upp målskyttet bakom förstakedjan med Ryan Johansen, Filip Forsberg och Viktor Arvidsson. Han assisterade till Mattias Ekholms åttonde mål, men det räckte inte. Winnipeg vann med 5-3.

Holyfield gick på knock

Fyrafaldige tungviktsvärldsmästaren i boxning Evander Holyfield är senaste tillskottet i Carolinas uppmärksammade segerfirandet ihop med fansen hemma i Raleigh. Efter matchen mot St. Louis med 5-2 kom Holyfield in på isen och knockade efter en kort låtsasmatch i boxning mot Jordan Martinook, som knockades och fick släpas av isen. Här kan ni se Holyfield rycka in i Carolinas segerfirande: https://www.youtube.com/watch?v=DwyiW3g7KMs

Kane eller Kutjerov?

En amerikan eller en ryss. Det är mellan dem det står vem som ska bli årets MVP och få Hart Trophy. Patrick Kane har gjort 94 poäng och är en stor bidragande orsak till Chicagos comeback efter en usel start. Nikita Kutjerov leder poängligan på 106 poäng i ligans bästa lag Tampa. Bara en spelare har gjort mer poäng en säsong i Tampa än Kutj och det är Vincent Lecavalier, som 2006-07 gjorde 108. Men det slår ju Nikita lätt. Kutjerov och Kane blev utsedda till februaris spelare nummer 1 och 2. Ryssen är också den förste spelaren som når 75 assist sedan 2010-11. Då hette spelaren Henrik Sedin.

Foto: Linda Suslin Spiess

Alligatorvarning

Hatet mot Tavares

Det var inte snyggt att se New York Islanders fans när John Tavares kom tillbaks till Nassau Coliseum. Fansen uppskattade inte alls att han efter nio fantastiska år i klubben, flyttade hem till sin hemstad Toronto. Så fort han kom in på isen vid värmningen busades det, när han fick pucken under matchen likadant och det kastades till och med in plastormar på honom. Utanför arenan brändes Tavares-tröjor och en del hade bytt ut namnet Tavares mot Traitor, Judas och Tavar-Ass. När Tavares och hans nya lag Toronto fick han desto större stöd av publiken i hemmaarenan. Till och med Torontos borgmästare John Tory ryckte ut och gav hockeystjärnan sitt stöd. ”Låt dig inte nedslås av hatarna, du är hemma nu och vi är stolta över att ha dig här i Toronto” skrev han i ett tweet.

Skäller ut Islanders fans

Som spelare var Sean Avery en retsticka. Nu kommenterar den förre spelaren, som bland annat spelade i New York Rangers, Islanders agerande mot John Tavares. Här kan ni höra vad han sa, om ni tål svordomar: https://twitter.com/spittinchiclets/status/1101539322954686470

Wennberg petad

Alexander Wennberg blev aldrig trejdad i måndags, trots att han petats senaste matcherna. Till slut blev det fem matcher i rad som stockholmaren fick se Columbus matcher från sidan. I nattens match mot Winnipeg var han dock med igen. Återstår att se om det är permanent den här gången.

Arizonas alla skador

Sex tongivande spelare har varit skadade under säsongen för Arizona, som jagar en slutspelsplats. Nu sällar sig Derek Stepan till den listan också. Stepan har gjort 32 poäng, fyra i laget på det, samt 13 mål, vilket ger honom en intern tredjeplats. Nu fick han en skada i benet mot Vancouver i torsdags. Arizona är ett av de formstarkaste lagen just nu med sex raka vinster och är bara två poäng från en wild card-plats i väst.

Aj, aj Kane

Bostons store back Zdeno Chara tacklade San Joses Evander Kane tufft. Då tände Kane, hoppade på Chara och drog ner honom på isen. Det skulle han inte ha gjort. Det tände i sin tur slovaken som gav Kane en rejäl omgång.

666

Antalet NHL-matcher Brad Marchand spelat. En av de minst omtyckta spelarna i hela ligan avgjorde givetvis matchen med enda målet då Boston slog New Jersey med 1-0 i lördags

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.