Ryssarna regerar i NHL och kan ta unik trippel

Ett indiskt bröllop i en park utanför Tampa Bay Lightnings Amalie Arena i lördags. Visst är Tampa en hockeystad, fast det ligger i varma Florida. Men det kan hända det mest oväntade utanför en hockeyarena också.

Solsken

Hur långt når Kutjerov?

Nikita Kutjerov gjorde två mål i lördags när Tampa slog Detroit med 3-2. Med 2-0 gick den omåttligt populäre Kutj om Vincent Lecavalier vad gäller antal poäng under en säsong i Tampa. Vinc gjorde 108 2006-07. Han behövde 82 matcher på sig för att nå dit. Ryssen i dagens Tampa behövde bara 68 för att slå honom och nå 109. Victor Hedman, som var med och assisterande honom på rekordmålet, plockade upp pucken efteråt och gav till Nikita. Det betyder att Kutjerov således har 14 matcher kvar den här säsongen. Säg att han gör en poäng snitt, vilket är fullt möjligt. Då skulle ha vinna poängligan på 123 poäng. Eller orkar han till 126. Då skulle han slå Joe Thorntons bästa notering på 2000-talet med 125 2005-06. Eller är Jaromir Jagrs 127 från 1998-99 inom räckhåll? Här är Kutjerovs rekordmål: https://www.foxsports.com/florida/video/1455179843945

Ryssarna regerar i år

Kutj, Ovie och Vasy kan ta en unik rysk trippel den här säsongen. Nikita Kutjerov leder poängligan på 110 poäng. Alexander Ovetjkin stormar mot sin åttonde skytteligatitel då han nu har gjort 46 mål och Andrej Vasilevskij har bästa räddningsprocenten med 93,1. Vinner de i tur och ordning Art Ross Thropy, Maurice Rocket Richard Trophy och Vezina Trophy blir det första gången tre ryssar tar hem dem samma år.

Bostons svit

Det blev 19 matcher i rad med poäng för Boston, som låg risigt till i torsdags. men den sena vändningen hemma mot Florida med 3-3 1.37 kvar och 4-3 med bara sju sekunder kvar räddade sviten. Men ett vilt kämpande Pittsburgh, för att nå slutspel, blev i natt för svårt. Boston förlorade med 4-2. Första förlusten sedan 19:e januari då New York Rangers vann.

Formstarka mästare och Hagelin

Formstarkaste laget nu är regerande Stanley Cup-mästarna Washington. När laget slog Winnipeg i natt var det sjunde raka segern. Nicklas Bäckström inledde målskyttet när Washington vann med 3-1. Carl Hagelin gjorde sitt andra mål på en vecka. Han gjorde ett mål på 16 matcher i Pittsburgh och ett mål på 22 matcher i Los Angeles. Nu har han gjort två på sju matcher med mästarna. Ett bra byte för Carl, får man väl säga.

Grundström-succén

Carl Grundström fick lämna Toronto för Los Angeles innan trejdfönstret stängde. I Toronto fick han aldrig chansen i NHL, men debuten kom i LA i lördags. Det firade Carl med att göra mål direkt. Han sköt 2-2, fast Arizona vann med 4-2. Adrian Kempe gjorde förresten LA:s andra mål. Carl nöjde sig dock inte med det. I LA-derbyt mot Anaheim i natt sköt han sitt andra NHL-mål, vilket också blev det matchvinnande målet. Den här gången agerade Kempe framspelare.

Kronwall ett år till

Niklas Kronwall har spelat bättre hockey den här säsongen, än på länge. Mer hockey också. För hittills har han spelat 65 av Detroits 68 matcher. Kroppens känns bra, berättade han när han var här i Tampa i lördags. Men framtiden vill han inte prata om. Hans kontrakt efter 15 säsonger i Detroit, går ut i sommar. Från Detroithåll skvallras det dock om att klubben vill ha 38-åringen kvar ett år till. Niklas ledaregenskaper när det gäller att bygga det nya laget, värderas högt i bilstaden.

Cullen tvåa till 1 500

Matt Cullen är den äldsta spelaren i ligan den här säsongen. I tisdags mot Florida nådde Pittsburgh-veteranen milstolpen 1 500 matcher. Bara Chris Chelios med 1 651 matcher har spelat fler av de amerikanska spelarna som spelat i ligan.

Chicago och Philadelphia i Prag

Det är nu bekräftat att de båda lagen inleder säsongen 2019-20 i Prag. Philadelphias storstjärna Jakub Voracek får således en chans att spela NHL-hockey inför hemmapublik. Det får också hans svenska lagkamrater Robert Hägg och Oskar Lindblom. Erik Gustafsson, backen i Chicago som har en kanonsäsong bakom sig, är den ende svensken som är helt klar i det laget. Carl Dahlströms, Gustav Forslings och Marcus Krügers kontrakt går alla ut i sommar.

Fansen festade hårt i lördagskväll på Ferg’s. De firade 3-2 mot Detroit och att Tampa som första lag är klart för slutspel. Men det var också tack och farväl till fansens tillhåll före och efter matcher. Nu ska Ferg’s rivas och ryktet säger att det blir bostäder i stället.

En del av väggen på Ferg’s var klädd med gamla klubbskaft.

Basebollar, tennisbollar, golfbollar, amerikanska fotbollar och biljardbollar är bara några former av bollar som klädde ”Ball to the Wall” bakom Ferg’s inomhusbar.

Alligatorvarning

”Tänk om de inte vinner mer”

Tampa Bay Lightnings fans har laddat upp före hemmamatcher, de har firat segrar och de har vid några få tillfällen dränkt sina sorger på sportbaren rätt över gatan norr om Amalie Arena här i Tampa. Men i lördags var det slut. Ferg’s, som fansens favoritställe heter, hade öppet för sista gången. Hela området runt håller på att utvecklas, en av Lightnings ägare Jeff Viniks strategier kring sitt NHL-lag. Runt om Ferg’s har det länge varit byggarbetsplatser. Nu ska deras tomt också bebyggas av något annan än en sportbar. Ferg’s var en stor restaurang inomhus med två jättedukar för att se matcherna på, en hel vägg av olika sorters bollar och en bit av väggen dekorerad enbart med hockeyklubbskaft. Utanför fanns en kringbyggd stor gård med tre barer och med en scen antingen för en DJ eller ett liveband. Under slutspel vid Watch Partyn på Ferg’s kunde det trängas ett tusental fans där, som drack, åt, dansade, hade trevligt och givetvis kollade på hockey. Nu är det som sagt slut och kommentarerna var skiftande efter 3-2 mot Detroit. ”De tjänar bra med pengar här. Men det är klart marken är väl ännu mer värd” var det ett fans som sa och fortsatte: ”Trist bara att de inte kunde hålla ut hela säsongen, i år som det går så bra”. Darren, iklädd Kutjerovs tröja nummer 86 konstaterade: ”Tänk om de aldrig vinner mer nu”, som att stänga Ferg’s skulle vara en stor jinx för Tampa, samma helg laget blev klart för slutspel. Nu får fansen hitta ett nytt ställe, bland alla byggkranar, att ladda upp på. För säsongen kan bli riktigt, riktigt lång.

Ted Lindsay död

En av de riktigt stora spelarna och profilerna i NHL lämnade oss i måndags. Ted Lindsay blev synonymt med tufft kanadensiskt spel på 1940- och -50-talet när han vann fyra Stanley Cup med Detroit (1950, 1952, 1954 och 1955). Totalt spelade han 1 201 matcher, varav alla i Detroit, förutom de tre säsongerna 1957-60, då han spelade i Chicago. Efter Chicago slutade han, men gjorde comeback 1964 och spelade en sista säsong i Detroit. Lindsay var tuff också utanför banan. Han var en av de som låg bakom bildandet av spelarfacket NHLPA. Han var också den som började traditionen med att åka runt med Stanley Cup-bucklan efter en seger. Han gjorde det 1950 första gången, för att han ”ville dela segern med fansen”. Därefter blev det en självklarhet för alla. Han fick priset till säsongens bästa spelare, framröstat av spelarna själva, uppkallat efter sig. På äldre dagar fortsatte han gå till Detroits förra arena Joe Louis och träna där han kände sig mest hemma, tillsammans med spelarna. Han hade fortfarande sitt skåp i omklädningsrummet med de aktiva spelarna. I Detroit hyllades han givetvis med att hans siffra 7 målades i isen bakom målen. 7-10 mars fanns en dekal med ”Ted 7” i hörnen på alla arenorna runt om i NHL till minne av legendaren (se ovan). I tisdags, hölls också en tyst stund här i Amalie Arena. Så här sa Detroits förre lagkapten Nicklas Lidström på mediakuben i Little Ceasars Arena om Ted Lindsay: https://twitter.com/detroitredwings/status/1103834919426539520?s=12

Harry Howell död

New York Rangers meste spelare Harry Howell avled i lördags, 86 år gammal. Han spelade 1 160 NHL-matcher för Rangers 1952-69. Därefter blev det Oakland Seals, California Golden Seals och Los Angeles, innan han avslutade karriären med tre säsonger i utbrytarligan WHA. Sista säsongen där spelade han för Calgary Cowboys. 1967 tilldelades han Norris Trophy, som ligans bästa back.

Lungskaftad svensk

Marcus Johansson hann bara komma in i formstarka Bostons lag, när han i onsdags åkte på en rejäl tackling av Carolinas Michael Ferland. Marcus blev liggande på isen en bra stund och kördes sedan i väg till sjukhus. Det visade sig att han skadat ena lungan. Ny koll för Marcus igen i mitten av den här veckan.

Veteranens säsong är över

Mike Green, 33-årig back i Detroit, spelar inte mer den här säsongen. Han har återigen drabbats av ett virus.

Mikas märkliga matchstraff

Mika Zibanejad är sannerligen inte känd för att spela fult. När han i matchen mot Dallas kom in som andra Rangers-spelare och tacklade Radek Faksa, råkade tjeckens huvud komma mellan Mika och sargen. Tydlig boarding, visst, men den överraskade Zibanjead fick mer. Det blev matchstraff. Här kan ni se situationen själva: https://www.youtube.com/watch?v=qiAo8UB9YKQ

Märkligt mål lurade Vasy

Tampas målvakt Andrej Vasilevskij grundlurades i tisdags av sargen här hemma i Amalie Arena. Det var Jacob Trouba i Winnipeg som lyckades hitta två glasskivor som inte låg helt slätt sida vid sida. Här kan ni se det dråpliga målet där Vasilevskij blev helt grundlurad: https://www.youtube.com/watch?v=sYNLFx9IyNQ

Avstängd och sen hattrick

Alexander Radulov var sen till Dallas tisdagsvärmning inför matchen mot New York Rangers. Som vanligt ses det inte mellan fingrarna med sådant i den här ligan. Ryssen fick helt enkelt sitta på läktaren på kvällen och se sitt lag vinna med 1-0. Målskytt: John Klingberg. Fast det är klart, Radulov betalade tillbaka ganska bra till laget. Tillbaka igen gjorde han hattrick när Colorado kördes över med 4-0.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.