Knattarna i topp på poängligan men svenskarna bäst på hår

Ryan McDonagh en av aspiranterna på Norris Trophy och Stanley Cup.

Solsken

Tampa har börjat samla in sina troféer

Tampa är storfavoriter att vinna Stanley Cup. I veckan som gick började de plocka hem några andra troféer den här supersäsongen, på väg mot den stora. Segern mot Arizona betydde att de för första gången vann President’s Trophy, som laget som tar mest poäng i grundserien. Segern betydde också att klubben för fjärde gången vann Atlantic Division. Coachen Jon Cooper vann sin 300:e seger i sin 500:e match och är en av favoriterna till Jack Adams Award, som årets coach. Nikita Kutjerov kommer att vinna Art Ross, frågan är bara om han kommer att hinna göra fler poäng än Alexander Mogilnij, som 1992-93 gjorde 127 poäng. Det är den hittills bästa noteringen för en ryss under en säsong. Kutjerov är också favorit till Hart Memorial, som ligans MVP. Andrej Vasilevskij är storfavorit till Vezina Trophy som årets målvakt och en Tampa-spelare kan vinna Norris Trophy i år också. Fast jag tror inte på Victor Hedman, som vann i fjol, trots matchvinnande mål två gånger senaste veckan. Nej, min favorit där är Ryan McDonagh. Han leder plusminusligan på 38, ett plus bättre än tvåan Mikael Backlund, Calgary. Men för ingen av Tampa-spelarna är dessa utmärkelser lika viktiga och eftertraktade som Stanley Cup. Sedan President’s Trophy infördes 1986 har bara åtta lag vunnit den och Stanley Cup samma år. Tampa kan bli nionde efter Edmonton 1987, Calgary 1988, New York Rangers 1994, Dallas 1999, Colorado 2011, Detroit 2002, Detroit 2008 och Chicago 2013.

Vasys vansinniga räddningar

Tampa vann också rond två mot Washington i revanschmötena nu på slutet av ligasäsongen. Washington slut ju ut Tampa efter sju matcher i konferensfinalen i fjol och vann Stanley Cup. Tampa vann med 5-4 nu och Andrej Vasilevskij fick 58 skott på sig. Hans 54 räddningar är en av de bästa prestationerna de tre senaste årtiondena, men ändå inte bäst i år. Här är alla målvakter som räddat fler än 54 skott senaste 30 åren:

55 räddningar: Felix Potvin, New York Islanders, 12/4 1999 och Alexander Georgjev, New York Rangers, 10/2 2019

56 räddningar: Nikolaj Chabibulin, Chicago, 5/4 2007 och Bill Ranford, Edmonton, 17/3 1993

57 räddningar: Jeff Hackett, San Jose, 26/12 1992, Cam Ward, Carolina, 25/10 2008, Semjon Varlamov, Colorado, 2/11 2017 och Tom Barrasso, Pittsburgh, 12/3 1989

58 räddningar: Dwayne Roloson, New York Islanders, 23/11 2009

59 räddningar: Ben Scrivens, Edmonton, 29/1 2014

Ovetjkin missade åtta sekunder

Även om Tampa var revanschsugna var Alexander Ovetjkin speciellt segersugen i andra laget. Washington spelade totalt 11.40 i powerplay. Ovetjkin var på isen 11.32. Missade således bara åtta sekunders powerplay. Totalt spelade Ovetjkin 27.34, vilket är mest istid för ryssen sedan 30:e mars 2010. Nästa möte mellan Tampa och Washington, rond tre inför slutspelet, blir här i Tampa kommande lördag 30:e mars.

Ingen Holtby i Vita Huset

I dag måndag besöker regerande Stanley Cup-mästarna Washington Vita Huset för att hyllas. Men målvakten Braden Holtby följer inte med. ”Min familj och jag tror på en värld där människor behandlas med respekt oavsett vad du är född till. Måste man välja sida är det ganska tydligt vilken sida jag är på”. Ett klart avståndstagande från USA:s president Donald Trump som öppet under sina hittills dryga två år på posten öppet mobbat andra människor, ofta kommit med rent rasistiska uttalanden och samtidigt vägrat kritisera, än mindre göra något åt den, den rasism som dagligen växer som en farshot i detta land.

Inga jättar i NHL-toppen numera

Fanns en tid när storleken betydde allt. Du var tvungen att vara stor för att överhuvudtaget ha en chans att få spela i NHL. Så är det inte med dagens snabba hockey. Titta bara på poängligan: 1) Nikita Kutjerov, 181 centimeter, 2) Connor McDavid, 185, 3) Patrick Kane, 178, 4) Leon Draisaitl, 189, 5) Sidney Crosby, 180, 6) Brad Marchand, 175, 7) Johnny Gaudreau, 174, 8) Nathan MacKinnon, 183, 8) , 9) Brayden Point, 180, 10) Steven Stamkos, 185. Vilket ger ett snitt på 181 centimeter för topp 10.

Bäckström till 50 igen

Nicklas Bäckström nådde för sjätte året i rad minst 50 assist. Bara 25 spelare har lyckats med det genom historien. Bara ytterligare en aktiv spelare har gjort det, Joe Thornton i San Jose, som fixade det 2002/03-2009/10.

Steenarna fjärde far-son-duo

Alexander Steen gjorde sin 600:e poäng i veckan. Ihop med pappa Thomas 817 slog sin far och son Steen in som fyra genom tiderna när det gäller poäng av en far och en son. Värst är naturligtvis Gordie och Mark Howe med 1 850 och 742 poäng. 2 592 tillsammans före Bobby och Brett Hull. De presterade 1 170 och 1 391 poäng. Den slovakiskamerikanska duon Peter och Paul Stastny har hittills svarat för 1 239 poäng och 676. Alexander måste göra drygt 500 poäng till och Paul i princip lägga av för att Steens ska ta sig förbi Stastnys.

Exklusiv klubb för målkungarna

Steven Stamkos gick i veckan förbi Vincent Lecavalier som mest målskytt genom tiderna i Tampa. Han är därmed en av blott tre målfarliga spelare som fortfarande är aktiva, som också är deras klubbars bästa målskyttar genom tiderna. De andra är Alexander Ovetjkin i Washington och så fjolårets svenska skyttekung William Karlsson. Ingen spelare har gjort fler mål än hans 67 mål i Vegas. Fast det är ju en klubb som ännu inte ens är två säsonger gammal.

Tung comeback för Lehner, men sen…

Robin Lehner och David Pastrnak gjorde comeback i veckan när New York Islanders och Boston möttes. Det blev en tuff comeback för Lehner som gjorde 34 räddningar. Ändå vann Boston med 5-0. Pastrnak poänglös. Han fick hoppa in i matchen efter sedan Thomas Greiss släppt fyra snabba och då höll Lehner nollan mot Montreal. Därefter blev det seger mot Philadelphia, med Robin i mål och i natt höll han nollan mot Arizona, tog alla 31 skotten och blev matchens första stjärna.

Nylanders på G igen

Det tog ett tag innan William Nylander skrev på för Toronto. Det tog ett bra tag innan han kom igång i spelet, men de senaste veckorna har vi börjat känna igen den underbare liraren igen. På de senaste sju matcherna har han snittat ett poäng. Han har också fått spela med Auston Matthews och kemin från förra säsongen fanns där. Kul för William också att hans lillebror Alexander fått chansen i Buffalo, där första målet kom i onsdags då just bröderna möttes. Toronto vann med 4-2 och William levde upp till sitt snitt. Alexanders andra mål kom i lördags mot Montreal.

Kopitar senaste Foppa-målskytten

Kenta Nilsson, Peter Forsberg och för ett par veckor sedan Elias Pettersson, alla har de gjort straffen där de drar ut målvakten till vänster för att sedan med en hans lägga in pucken på målvaktens högra sida. Senast i raden är en sloven. Anze Kopitar, som ju skolades i Södertälje SK, vilket jag alltid påminner om, gjorde det i lördags på självaste Ryan Miller i Anaheim. En straff som också avgjorde matchen. Kopitars Foppa-straff: https://www.foxsports.com/nhl/story/anze-kopitar-s-shootout-goal-puts-kings-past-rival-ducks-4-3-032419

Klara för slutspel

Fem lag är klara för slutspel så här långt, Tampa och Boston från öst, samt Winnipeg, Clagary och San Jose från väst.

Då blir det surströmming för Kutjerov och Stamkos

När det blev offentligt att Tampa möter Buffalo i Globen i Stockholm 8:e och 9:e november lovade Victor Hedman att han skulle bjuda sina lagkamrater på surströmming. Kul i alla fall för fansen på Gotland, i Ö-vik, i Trollhättan, i Tibro och Göteborg som nu får se ”sina” spelare på hemmaplan. Detta under förutsättning att Anton Strålman och Johan Larsson får förlängning på sina kontrakt. Hedman, Linus Ullmark och Rasmus Dahlin är ju redan kontrakterade. Nästa säsongs Global Series startar med Chicago mot Philadelphia i Prag 4:e oktober. Dagarna innan möter Chicago Eisbären Berlin och Philadelphia Lausanne i var sin träningsmatch.

Svenska styrkan sitter i håret

Spelarfacket gör årligen en enkät bland spelarna. Det handlar om bästa spelarna och en rad hockeyanknutna frågor. I årets enkät där över 500 spelare svarade vann Victor Hedman som bäste back före Drew Doughty med Erik Karlsson på fjärde plats. Mest underskattade spelare blev Alexander Barkov, med Nicklas Bäckström som tvåa. Men utanför isen dominerade svenskarna. Speciellt då det handlade om utseende. Bästa hår sopades nästan rent av svenskarna. Erik Karlsson vann före Henrik Lundqvist och William Karlsson. Brent Burns sprängde sig in bland svenskarna före William Nylander. Bäst klädd vann Henrik Lundqvist före P.K. Subban. Här kan ni se alla kategorierna: https://www.nhlpa.com/player-poll/2018-19

Foto: Linda Suslin Spiess

Alligatorvarning

Åtta års fängelse

Lastbilschauffören som krockade med Humboldt Broncos spelarbuss, då 16 människor dödades för knappt ett år sedan i Saskatchewan, Kanada, har dömts till åtta års fängelse. Här kan ni läsa mer om domen: https://www.denverpost.com/2019/03/22/humboldt-broncos-bus-crash-truck-driver-prison/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+dp-sports-avalanche+%28Denver+Post%3A+Sports%3A+Avalanche%29

Träffade Oliver

En av de genuint trevligaste svenska spelarna i NHL är utan tvekan Oliver Ekman Larsson. Ödmjuk, ärlig och med glimten i ögat svarar han alltid på våra frågor. Den perfekte lagkaptenen i den rollen i alla fall. Träffade honom i måndags. Ville bara säga det, resultatet blev detta: https://dagensnhl.com/2019/03/21/oel-slutspel-skulle-betyda-mycket-for-laget-och-hela-staden/

Han var då positiv till att Arizona hade det i egna händer att försvara den slutspelsplats laget hade när turnén österut inleddes. Men när de nu åker hem blev det fyra förluster, efter straffar mot New Jersey, och wild card-platsen från väst har övertagits av Colorado.

Säsongen redan över för veteraner

Anaheim har varit synnerligen drabbat av skador den här säsongen. Nu kommer rapporter från Anaheim om att säsongen är över för 34-åringaran Ryan Kesler och Patrick Eaves. Kesler har problem med höften och där har det till och med antytts att han bör fundera på om han kan riskera en normal framtid om han fortsätter med hockeyn. Eaves sjukdom har stoppat honom nästan hela säsongen. han gjorde comeback i februari med två matcher. De blev hans sista för säsongen.

Inget slutspel men VM kanske

Sex lag har ingen chans att ta sig till slutspel. Buffalo, New York Rangers, New Jersey, Detroit och Ottawa från öst, samt Los Angeles i väst. Spelarna där kan därmed komma loss för VM. För de två senaste årets världsmästare Tre Kronor att redan nu kan spelarna börja tänka på VM. Som till exempel Rasmus Dahlin, Johan Larsson, Linus Ullmark, Henrik Lundqvist, Mika Zibanejad, Jesper Fast, Jacob de la Rose, Magnus Pääjärvi, Oscar Lindberg och Adrian Kempe.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.