Nicklas Bäckström bäst på isen när han nådde 100 poäng

Nicklas Bäckström var bäst på isen när Washington inledde sitt försvar av Stanley Cup med att slå Carolina med 4-2.

”Bäckis” svarade för två mål och gick upp på 100 poäng totalt i slutspelssammanhang. Med 33 mål och 67 assist är det i dag bara åtta aktiva spelare som gjort mer poäng än Nicklas i slutspel (se vilka nedan).

Även mästarnas back John Carlson noterade en milstolpe då han assisterade till Washingtons alla tre mål i första perioden. Det i sin tur är tangerat rekord i slutspelet, samtidigt som Carlson gick upp i ensam poängligaledning.

I vanliga fall är vi vana vid att Nicklas Bäckström assisterar andra. Men han har ett vasst skott han borde använda oftare. Han visade det vid 1-0 då han snärtade in pucken högt bakom Petr Mrazek. 2-0 kom i powerplay då Bäckis parkerad framför mål backade bort en aning så att när passet från Jevgenij Kuznetsov kom kunde han lätt vinkla in pucken. Två mycket snygga mål.

Alexander Ovetjkin gjorde sitt 62:a slutspelsmål innan Carolina kvicknade till. Den 19-årige ryssen Andrej Svesjnikov gjorde två mål, båda gångerna framspelad av Lucas Wallmark. Men när Carolina jagade kvitteringen i slutet på matchen, kunde Lars Eller fastställa slutresultatet till 4-2 i tom bur.

Bäckström visade också sitt fina försvarszon då han på slutet blockade skott två gånger efter varandra när Carolina var riktigt heta.

Även om Mitch Marner gjorde två mål för Toronto i Boston, varav ett på en fantastiskt läcker straff, var en annan svensk riktigt het där också. William Nylander inledde dock med en onödig hög klubba. På utvisningen tog Boston ledningen genom Patrice Bergeron efter ett lysande pass från Brad Marchand.

Men Nylander kom tillbaka och var inblandad i flera farligheter vid Tuukka Rasks mål. Till slut fick han också göra 3-1. Målet som gav gästerna viktigt andrum innan John Tavares fastställde slutresultatet till 4-1 i tom bur.

Frederik Andersen hade också en stor del i segern med sina 37 räddningar.

Fanns också en het svensk i Calgary. Många trodde matchen skulle bli målrik då två av ligans bästa kedjor möttes när Colorado kom på besök. Men det var länge 0-0 och första målet kom först efter 14.25 i andra perioden. Calgary gjorde det och ökade till 2-0 i mittperioden, det andra efter assist från Elias Lindholm.

Den hete svensken var Mikael Backlund. Han sköt 3-0 i powerplay och var den som sköt mest på mål i hela matchen. Sju gånger hittade hans puckar fram. Matthew Tkachuk blev tvåmålsskytt då han satte sista pucken i tom bur fram till 4-0.

Sista minuterna blev stökiga och en rad svenskar var inblandade. En sekvens började med att Gabriel Landeskog fult och helt onödigt slashade Elias Lindholm på väg till båset för att byta. Då ilsknade Backlund till och gav sig på Landeskog. Det mynnade dock ut i mest snack, men båda var rejält förbannade. Med i utkanten av bråket fanns också Patrik Nemeth och Oscar Fantenberg.

Även här gjorde en målvakt en stormatch. Calgarys Mike Smith höll nollan efter 26 räddningar.

Aktiva spelarna som gjort flest poäng i slutspel:

1) Sidney Crosby, 66 119 185

2) Jevgenij Malkin, 63 104 167

3) Patrik Marleau, 72 54 126

4) Joe Thornton, 27 97 124

5) Patrick Kane, 50 73 123

6) Ryan Getzlaf, 37 83 120

7) Alexander Ovetjkin, 62 56 118

8) Jonathan Toews, 40 70 110

9) Nicklas Bäckström, 33 67 100

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.