Columbus gjorde allt rätt och nu är Tampa i djup brygga

Tampa. Columbus vann match 2 i Tampa med 5-1 och plötsligt är det panik i laget som dominerade ligaspelet. Tampa hade inget medel mot Columbus tajta defensiv och måste nu vinna minst en av de två matcherna i Columbus.

Det är en sak att göra 325 mål på 82 matcher i grundserien.

Det är en helt annan sak att bara mäkta med tre mål på de senaste 13 slutspelsperioderna.

Det är skillnaden på Tampa Bay Lightning i serien och i slutspel. Efter Ryan Callahans 3-0-mål på Washington efter 33 sekunders spel i period två i match 5 i fjol, nollade blivande Stanley Cup-mästarna Tampa och gick vidare och vann allt.

Efter Tampas 3-0 i första perioden mot Columbus i onsdags har laget inte gjort ett enda mål. Men det blev ju 1-5 i natt frågar sig vän av ordning. Visst, men Michail Sergatjevs inspel från blålinjen tog på Markus Nutivaara och in i mål.

Vad har då Columbus gjort så bra i fem perioder mot storfavoriterna Tampa?

I princip det som Washington gjorde i fjol. Spelat tajt försvarsspel och styrt ut Tampas snabba anfallare mot sargerna. Columbus med sin coach John Tortorella har gjort sin läxa och utfört spelplanen till hundra procent efter det. Tajt försvar och oerhörd effektivitet när lägena kommit.

Tampa var klart bästa laget i powerplay i serien. Nu i slutspel har laget inte gjort ett enda mål med en man mer.

Columbus var 28:a vad gäller powerplay i serien. Bara Nashville av slutspelslagen var sämre. Nu snärtade laget in viktiga 2-0 och 3-0 som om de är bästa powerplaylaget.

Columbus har helt enkelt varit bäst när det gällt hittills. Det har inte Tampa där målvaktsgiganten Andrej Vasilevskij plötsligt ser mänsklig ut. Stabilaste backparet Ryan McDonagh och Erik Cernak var nu inne på tre respektive två baklängesmål.

Ligans bästa poängplockare på över 20 år Nikita Kutjerov har ännu inte en enda poäng och i frustrationen över hur slutspelet gått så här långt åkte han på ett matchstraff i natt, som kan leda till avstängning.

Inte heller lagkaptenen Steven Stamkos har tillåtits göra någon poäng.

För i båda fallen handlar det inte om att de haft sina chanser och att de försöker. I stället har Columbus spelare legat tätt på superstjärnorna och speciellt Kutjerov har fått en rad tjuvsmällar. Men det är slutspelshockey och det är så slutspelshockey spelas. Det vet också de här Tampa-spelare, för trots att laget inte alls är ålderstiget har det massor av slutspelsrutin redan.

0-2 inför resan till Ohio är värsta tänkbara scenario för Tampa. Är det kört nu då?

Nej, det tror jag inte alls. Dels minns vi Columbus 2-0 i matcher i Washington förra året. Därefter vann Washington fyra raka och Stanley Cup.

Kom också ihåg att Tampa vunnit 62 segrar den här säsongen. De har vunnit på alla tänkbara sätt och det är med den vissheten de nu sätter sig på planet till Columbus.

Columbus kommer inte att vinna med 4-0 i matcher, men kan mycket väl slå ut Tampa. Tortorella, som coachade Tampa till klubbens hittills enda Stanley Cup-seger 2004 skulle bara älska att slå ut sitt gamla lag, som han fortfarande har starka känslor för.

Men Tampa kan också vända detta. Men då måste Vasy spela som han gjort under säsongen, backarna måste bidra, liksom de offensiva spetsarna. Enda formationen som gjort sitt jobb än så länge är tredjelinen med Anthony Cirelli och Alex Killorn. I natt med J.T. Miller.

För att det ska ske krävs också att Jon Cooper visar att han är värd det treårskontrakt han redan skrivit på. Finns en del som menar att Tampas svagare länk den här säsongen är Cooper.

Är han en vinnande slutspelscoach i NHL?

Upp till honom att visa det nu. Handlade inte om många nytänkande ideér i nattens match för att ändra spelbilden.

———————————-

Erik Karlsson bidrog med två assist och totalt har han nu fyra poäng i årets slutspel. Ingen annan spelare har gjort fler. Ändå kunde Vegas utjämna till 1-1 i matcher efter 5-3 i San Jose i en match med en svängig första period. Vegas gjorde 3-0 på drygt fem minuter i början. San Jose kvitterade efter tre mål på drygt två minuter i slutet. Därefter var det Vegas match där William Karlsson avslutade med 5-3 i boxplay. Vegas andra boxplaymål i matchen. Mark Stone gjorde mål igen, nu det avgörande 4-3.

New York Islanders vann båda sina hemmamatcher mot Pittsburgh efter att Jordan Eberle spelat sitt livs hockey. I alla fall i slutspel. Två nya poäng i nattens 3-1-seger. Robin Lehner storspelade återigen och räddade 32 skott.

Oskar Sundqvist var en av de viktigaste matchvinnarna för St. Louis, som i natt vann sin andra raka match i Winnipeg. Det slutade 4-3 efter två mål från Oskar. Det var dockan Ryan O’Reilly som sköt avgörande 4-3 i tredje perioden. Även om Patrik Laine nu gjorde mål för andra matchen i rad har Winnipeg problem med effektiviteten mot försvarsstyrka St. Louis där målvakten Jordan Binnington gjorde en ny stormatch med 26 räddningar.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.