Tampaspelaren som gjorde Columbus till ett vinnarlag

thumbnail.jpeg

John Tortorella ser rätt nöjd ut.

Solsken

Tortorella och Duchene

John Tortorella, som coachade Tampa till klubbens hittills enda Stanley Cup-seger 2004, håller han på att skicka ut storfavoriterna och seriedominanterna Tampa Bay Lightning redan i första omgången. Torts har kartlagt Tampa och insett hur man ska slå ett lag som vann 62 av 82 seriematcher. Tajt, fysiskt defensivt spel. Det är det värsta Tampa vet. Det avgjorde för Washington i semifinalen i fjol och bland annat Nashville har vunnit två matcher mot Tampa på det sättet den här säsongen. Nu i slutspelet har Tortorellas Columbus utfört den spelplanen till perfektion. Och Matt Duchene, som gjorde sig omöjligt i både Colorado och Ottawa, nu spelar han sitt livs hockey. Fyra poäng sist och mål igen i match 3. Det är därför det står 3-0 till Columbus inför match 4 i morgon.

getattachmentthumbnail

Martin St. Louis har gjort underverk i Columbus.

Tampaspelaren bakom Columbus succé

Tampa var etta i powerplay i serien. Columbus 28:a. Bara Nashville av slutspelslagen var sämre. I slutspelet har Tampa inte gjort något pp-mål. Columbus fyra. Inför avslutningen av serien plockade Tortorella till sig Martin St. Louis, en av Tampas stora hjältar när de vann Stanley Cup. Hans uppgift – att fixa till Columbus powerplay. Vilket han uppenbarligen gjort.

Bäckis bäst när det gäller

Nicklas Bäckström har varit Washingtons bästa spelare i slutspelet. Han inledde med två mål och är nu nionde spelare bland de aktiva vad gäller poäng i slutspelet. 100:e kom i match 1. Han har 101 nu och siktar in sig på Jonathan Toews närmast före sig på 110.

Karlsson en faktor direkt

Hur snabbt skulle Erik Karlsson komma in i spelet efter 17 matchers frånvaro med skada? Svaret var direkt. Han noterade fem assist i de tre första matcherna för San Jose, där det stenhårda passet till Evander Kanes 4-1 i match 2 var genialt.

Lehner bakom 3-0

New York Islanders skulle slå ut Pittsburgh i match 7, tippade jag. Det ser ut att gå fortare. Islanders leder nu med 3-0 i matcher och Robin Lehner har varit lysande i alla tre segermatcherna. Vilken sannsaga hans senaste år är.

Eberles bästa hockey

Nya coachen Barry Trotz och hans defensiva spel har givetvis passat Lehner bra. Men det gäller att göra mål också och där har Jordan Eberle bidraget. Han spelar sitt livs hockey nu har och 3+2 på tre matcher.

Värvningarna betalar av sig

Det är inte bara de nya spelarna i Columbus, som kom vid trejddeadline i februari, som betalar tillbaks nu i slutspel. Vegas plockade Mark Stone från Ottawa och han har nu gjort sex mål på tre matcher. I match 3, som Vegas vann med 6-3, gjorde han sitt första hattrick i NHL. Det var för övrigt också Vegas första hattrick i slutspel. Han hade också två assist i den matchen. Så 6+2 på tre matcher kan man väl säga att det är att göra rätt för sig i nya klubben.

Styrde med käken

Joe Pavelski är kanske världen bäste styrker framför mål. Men i San Joses första match mot Vegas styrde han inte bara med klubban. Lagets första slutspelsmål för säsongen var ett högt skott från Brent Burns. Pucken tog på Pavelskis käke och in i mål. Utan att visa en min, åkte hårdingen till bänken och vidare in i omklädningsrummet för att plåstras om. Efter en stund kom han tillbaka med en gigantisk fläskläpp och ett käkskydd.

NHL i Kina

NHL ska öppna sitt första kontor i Kina. Tampa Bay Lightning har också inlett samarbete med den kinesiska däcktillverkaren Linglong. Ja, de heter faktiskt så.

Linda

Alligatorvarning

Tampa Bay Lightning

Ja, vad säger man? Efter 62 segrar i seriespelet kom – ingenting. Andrej Vasilevskij släppte in mål som han tagit sju dar i veckan i serien, backarna lät Columbus forwards storma fram och backparet Ryan McDonagh/Erik Cernak var plötsligt som ett såll, Victor Hedman skadade sig och framåt har inte Nikita Kutjerov, Steven Stamkos och Brayden Point gjort någonting. Stamkos hade inte ens skott på mål i match 3, där för övrigt Kutjerov var avstängd efter att ha släppt ut sin frustration i match 2. Laget som var bäst i boxplay i serien släppte nu in alla tre matchvinnande mål i just boxplay. Laget som var bäst i powerplay i serien har inte gjort en poäng i den spelformen i slutspelet. Efter 3-0 i första perioden i match 1 rasade verkligen Tampa ihop som ett korthus.

Kadris hjärnsläpp

Han har gjort fula grejer förr Nazem Kadri. Men crosscheckingen på Jake DeBrusk i match 2 mellan Boston och Toronto kan bli kostsam för Toronto. Han ska nu förhöras innan domen förkunnas. Alla är överens om att det blir en avstängning. Frågan är bara hur längre Toronto får klara sig utan honom. Förutom sitt fysiska spel är det nämligen också en viktig kugge i lagets offensiv, där förresten Auston Matthews har varit osynlig.

Landeskogs hugg på Lindholm

Colorado låg under med 4-0 i första matchen mot Calgary. Det var typ två minuter kvar. Elias Lindholm var på väg till båset för att byta, då rappar Gabriel Landeskog till sin landsman på vaden. Helt onödigt och fult. Mikael Backlund ser det och flyger på Landeskog. Patrik Nemeth, Oskar Fantenberg och Rasmus Andersson fanns också med i den blågula kalabaliken i Calgary.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.