Calgary, bäst i väst, följde bäst i öst ut ur slutspelet

Tampa. Bästa laget i Eastern Conference Tampa Bay Lightning är redan utslaget. Nu är bästa laget i Western Conference – Calgary Flames – också utslaget. De två lagen med mest poäng i NHL, med flest gjorda mål och med flest vinster är alltså borta redan efter första omgången och får inte spela om Stanley Cup mer den här säsongen.

Mötet mellan Calgary och Colorado skulle bli duellen mellan lagens båda superkedjor. Calgarys med Johnny Gaudreau, Elias Lindholm och Sean Monahan ställdes mot Gabriel Landeskog, Nathan MacKinnon och Mikko Rantanen.

Det blev ingen duell. Det blev en utklassning för Colorados trio, samtidigt som Colorado på ett imponerande sätt stängde ner Calgarys alla olika anfallsförsök. Om man kallar dem efter svenskarna vann Landeskog-kedjan med åtta mål mot Lindholm-formationens  två. I poäng blev det en överkörning med 21-5.

Fast egentligen stämmer det inte eftersom Lindholm efter ett par matcher fick flytta till andrakedjan med Mikael Backlund och Matthew Tkachuk. Men varken den eller Calgarys nya förstakedja kunde rå på Colorado.

Colorados avancemang med 4-1 i matcher är en skräll, en chock för den hockeyälskande staden, vars lag gjorde allt rätt under seriespelet och väckte nya förhoppningar om en Stanley Cup-seger igen. Calgary var det starkaste laget i väst, men istället visade det sig vara sämst av slutspelslagen därifrån och försvann precis som Tampa mot det åttondeseedade laget.

Colorado fick både Rantanen och Landeskog skadade i slutet av seriespelet. Det fick en rad andra spelare att lyfta sig och spela bra. Colorado vann en hel del matcher även utan två av sina tre toppspelare och tog sig till slutspelet. De spelare som lyfte sig då fortsatte spela bra in i slutspelet och hjälpte på så sätt toppkedjan med viktiga mål och poäng, samtidigt som lagets försvarsspel ska lyftas fram. Just spelet i egen zon har varit Colorados akilleshäl under många år, men nu verkar de ha hittat ett bra spel.

Men det som avgjorde var Colorados fruktade förstakedjan, som återförenad efter skadorna på Landeskog och Rantanen blev tungan på vågen. I match 2 avgjorde MacKinnon i förlängningen. I match 3 öppnade han med två mål och ledde sitt lag till 6-2 i första hemmamatchen. I match 4 var det Rantanen tur att avgöra. Colorado vände 0-2 till 3-2 där Rantanen både kvitterade till 2-2 och avgjorde i förlängningen.

I natt var de bäst igen. Landeskog inledde målskyttet. Rantanen fyllde på med två mål och MacKinnon hade tre assist. Totalt var Rantanen bäst med fem mål och fyra assist, följt av MacKinnon med två mål och sex assist, samt Landeskog med ett mål och tre assist.

Den stora förloraren i Calgary var Johnny Gaudreau, som efter 99-poängssäsong i serien, nu bara lyckades producera en assist på fem slutspelsmatcher. I natt hade han tre frilägen och en straff utan att kunna göra mål i första perioden. När han väl gjorde mål, dömdes det dock bort. Ingen ville gå Johnny Hockeys väg i detta slutspel.

Elias Lindholm gjorde också sin överlägset bästa NHL-säsong och blev svensk poängkung, men stannade nu med 1+1. Han lämnade också matchen i natt med drygt åtta minuter kvar efter en tuff tackling av Alexander Keerfot. Han blev stående på ett knä på isen bra länge innan han åkte av isen. Det är stor risk att han skadade sig och därför heller inte kan komma ifråga för VM-spel.

I nattens andra match gick Toronto fram till 3-2 i matcher efter seger med 2-1 i en rekordtajt match i Boston. Först efter 11.33 i tredje perioden gjorde Auston Matthews matchens första mål. Andreas Johnsson spelade bara drygt två minuter senare snyggt fram till Kaspers Kapanens 2-0. David Krecji reducerade i tom bur på slutet, men Toronto skaffade sig matchboll inför nästa match i Toronto.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.