Vegas värvade ihop superkedjan och han är bäste svensken

stamkos.jpeg

Foto: Maja Suslin

Det var årets hetaste dag i Tampa. +33 ute i solskenet, men svalt inne i Amalie Arena när Tampas spelare tog farväl och pratade med media för sista gången. Lagkapten Steven Stamkos ställde som vanligt upp och sa bland annat: ”Ni får inte höra några ursäkter från oss. Vi spelade inte bra en del matcher men vann ändå i serien. Ändå är det sex dagar i april som allt handlar om.”

Solsken

Bästa kedjan I

Max Pacioretty, Mark Stone och Paul Stastny är alla nya i Vegas den här säsongen. Snacka om att värva rätt. Trion var efter fyra omgångar den poängmässigt bästa sedan 1987. De hade då svarat för 22 poäng och varit inblandade i nästan alla Vegas mål. Stone hade hattrick plus två assist i match 3 och Pacioretty 2+2 i match 4. Pacioretty och Stone är etta och tvåa i slutspelets poängliga. När trion stoppades och gjordes poänglös i de två senaste matcherna, då vann också San Jose. Sent i natt gjorde Tomas Hertl 2-1 efter 11.17 i period 5 och räddade därmed match 7 hem till San Jose på tisdag.

Bästa kedjan II

Colorados toppkedja med Nathan MacKinnon, Mikko Rantanen och svenska lagkaptenen Gabriel Landeskog krossade Calgarys topplina och gick överraskande vidare till andra omgången. Kedjan gjorde 21 poäng, mot Calgarys topptrio som bara mäktade med 5.

Columbus perfekta hockey

Columbus mötte seriedominanterna Tampa på det sätt de inte vill, med fysisk defensiv hockey, vilket stängde ner Tampa totalt. Columbus 4-0 i matcher är en superskräll och klubben passar på att komma med den när de vann sin första slutspelsserie hittills. 

Lehner stoppade Pittsburgh

Robin Lehner var en viktig nyckel till att New York Islanders slog ut Pittsburgh i fyra raka. Med 41, 32, 25 och 32 räddningar vardera stod den store göteborgaren i vägen för vidare slutspel för Sidney Crosby och Jevgenij Malkin. Patric Hörnqvists säsong är därmed också slut, men i sista matchen gjorde han sitt för att försöka få Lehner ut balans. Det blev ett rejält handgemäng mellan de båda svenskarna då ju inte heller Lehner är känd för att vara den som backar. Nu talas det om att Hörnqvist kan ha spelat sin sista match i Pittsburgh. Även Phil Kessel lär vara på väg bort.

Bäckis.jpg

Foto: Maja Suslin

Bäckis bäst när det gäller

Nicklas Bäckström är utan konkurrens slutspelets bästa svenska utespelare. Han har skjutit mycket mer än vanligt och det har gett resultat. Bäckis är femma i poängligan med fem mål och tre assist. Bara Vegas Mark Stone har gjort fler mål, med sex.

Maken till Makar-debut

Cale Makar blev förra fredagen utsedd till bäste collegespelare när han fick Hobey Baker Award. Dagen efter föll han i NCAA-finalen med sitt UMass mot Minnesota Duluth med 3-0. På söndagen skrev han kontrakt med Colorado och på måndagen debuterade han i NHL. I slutet av första perioden sköt han sitt livs första skott på ett NHL-mål och pucken gick in bakom Mike Smith till 3-0. Maken till debut för Makar, skulle man kunna säga. Den 20-årige backen är blott den femte spelaren genom tiderna som gör mål i sin NHL-debut i slutspelet. Senast det hände var Lauri Korpikoski för New York Rangers 2008.

Lyckat klubbyte

Auston Matthews var inte alls nöjd med sitt spel och de uteblivna målen efter Torontos två första slutspelsmatcher. Han bytte klubba till match 3 mot Boston och gjorde mål direkt. I match 4 gjorde han två och därefter var sitt i match 5 och 6.

Dubbla chanser för Lehner

Efter Robin Lehner fantastiska säsong kan han få hämta två priser vid prisgala i Las Vegas i juni. Han är dels nominerad till Vozina Trophy, som bästa målvakt, tillsammans med Andrej Vasilevskij, Tampa och Ben Bishop, Dallas. Lehner är även nominerad till Bill Masterson Trophy, priset som ges till den spelare som visat störst ihärdighet, sportsmanship och engagemang. Där får Robin göra upp med Nick Foligno, Columbus och Joe Thornton, San Jose. Jag tror Robin får svårt att rubba Vasilevskij i Vezina-omröstningen, men Bill Masterson tror jag han får. Kom ihåg att han kämpa för sitt liv och drogmissbruk för ett år sedan. Anders Hedberg 1985 är ende svensken som fått priset hittills. Hör också hans viktiga ord efter att New York Islanders slagit ut Pittsburgh med 4-0: https://twitter.com/nyislanders/status/1119702692014755841?s=12

Hedman1.jpg

Foto: Maja Suslin

Hedman kan försvara sin titel

Victor Hedman vann Norris Trophy förra året. Nu är han nominerad igen, för tredje året i rad, för att han är NHL:s bäste allroundback. Men han fightas i år mot Mark Giordano, Calgary och Brent Burns, San Jose. Burns för att återigen vara den bästa offensiva backen i ligan. Jag tror dock 35-årige Giordano får priset. Han har bäst plusminus i ligan och det brukar ibland vara ett karriärpris, precis som det var när Drew Doughty fick det för några år sedan.

Goda ledaregenskaper

Alla lag får nominera en kandidat till King Clancy Memorial Trophy. Priset går till en spelare som visat ledaregenskaper både på och utanför isen. Daniel Alfredsson fick det 2012, Henrik Zetterberg 2015, Henrik Sedin 2016 och 2018 delade han det med sin tvillingbror Daniel. Efter årets säsong är fem svenskar nominerade: Oliver Ekman Larsson, Arizona, Gabriel Landeskog, Colorado, John Klingberg, Dallas, Henrik Lundqvist, New York Rangers och Alexander Edler, Vancouver.

Bergeron kan vinna sin femte

De tre spelarna som nominerats till Selke Trophy, som NHL:s bästa defensiva forwards är klara. Patrice Bergeron, Boston kan vinna priset för femte gången. Han vann 2012, 2014, 2015 och 2017. Han ställs mot Ryan O’Reilly, St. Louis och Mark Stone, Vegas. Ingen svensk har vunnit Selke Trophy.

Yzerman kommer hem

Som väntat blir Steve Yzerman ny general manager i Detroit. Efter 22 år i den rollen blir nu Ken Holland rådgivare. Det förväntas att Yzerman efter nio år i Tampa också kommer att ta med sig nuvarande assisterande general managern i klubben Pat Verbeek. Finns också oro här i Tampa för att Steve lockar ännu fler att flytta norrut. Att Yzerman inte ska lyckas göra Detroit till ett topplag igen, är det väl ingen som tror.

Jagr kan än

Jaromir Jagr lämnade NHL förra säsongen, men han kan spela fortfarande. När hans Kladno vann med 4-2 mot Ceske Budejovice och säkrade platsen i högsta tjeckiska ligan, svarade den nu 47-årige legendaren för alla fyra målen. Otroligt…

tv.jpg

Victor Hedman och jag får fortsättningsvis följa Stanley Cup-slutspelet från tv-soffan.

Alligatorvarning

Historiskt fiasko av Tampa

Att vinna 62 av 82 matcher i NHL, sätta en rad individuella rekord och även klubbrekord och sedan inte vinna en enda match i slutspelet. Det är en definition av ordet fiasko. Tampa Bay Lightning mötte inte bara ett lag som spelade taktiskt perfekt. De stora stjärnorna hade sin värsta formsvacka på hela säsongen. Tampas rekordsäsong fortsatte nu med att laget blev det första som vunnit President’s Trophy och sedan skickats ut med 4-0 i första omgången. Att det poängbästa laget från serien sveps i första omgången har inte hänt sedan – håll i er nu – 1938.

Oshie med speedwayskada 

Washingtons lirare T.J. Oshie har opererats efter sitt nyckelbensbrott och han kommer att bli borta ett bra tag. Speedwayåkare brukar få samma skador, men är relativt snabbt tillbaka igen. Återstår att se om det är speedwaykropp på Oshie och om han hinner tillbaka i årets slutspel. Stor jobspost för mästarna annars.

Ovetjkin knockade tonåring

De här sjuka machoattityderna som fortfarande råder i NHL är ju fullständigt vansinniga. Som det här med att som riktiga karlar göra upp med nävarna. Andrej Svesjnikov har fått lära sig att det är ”manligt” att utmana spelare och när båda är överens att ”de ska gå” kastas handskarna och de börjar slå varandra i huvudena. Att Andrej är 19 år och bara väger 85 kilo mot 33-årige Alexander Ovetjkin, som i sin tur väger 108 kilo är vad som i boxning kallas en missmatch. Det blev aldrig en fight. Det blev misshandel där Ovetjkin slog ner sin unge ryske landsman, som brakade i isen och slog bakhuvudet i det. Han fick hjälpas ut och drabbades självklart av hjärnskakning. Omdömeslöst av Ovetjkin, som är så rutinerad, att ge sig in i det.

Gaudreau och Neal

Johnny ”Hockey” Gaudreau var den stora besvikelsen i Calgary, bästa laget i väst i serien, som skickades till sommarlov av Colorado efter fem matcher. Gaudreau som gjorde 99 poäng serien, mäktade med en enda assist i slutspelet. James Neal var en annan besvikelse. Till och med petad i sista matchen och frågan är vad Calgary nu ska göra med hans dyra kontrakt, där det ännu återstår fyra år. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.