Svenskarna visade vägen i natt men Erik Karlsson fick sista ordet

Tampa. Det var säsongens först Game 7 i Stanley Cup-slutspelet och då klev svenskarna fram och visade vägen. Joakim Nordström och Marcus Johansson gjorde de två viktiga första när Boston för andra året i rad slog ut Toronto i Game 7. Och i San Jose var det William Karlsson (bilden) som visade vägen för sitt Vegas. Men hela vägen gick det inte. San Jose vände mirakulöst och vann med 5-4 i förlängningen. Erik Karlsson spelade fram.

Det var värsta vändningen i Stanley Cup-slutspelets historia skrek kommentatorerna i NBCSN när San Jose i sin hemmaarena vände 0-3 till seger 5-4. San Jose får nu möta Colorado i nästa omgång.

Men vi tar det från början.

Efter William Karlssons mål efter 10.10 fick Vegas det så viktiga övertaget, som avgjort hittills i den här serien. Cody Eakin ökade på till 2-0 efter exakt 10.00 i andra och Max Pacioretty till 3-0 efter 3.36. Så långt hade San Jose haft en hel del chanser, men kunde bara inte överlistan Marc-André Fleury. Perioden gick mot halvtid och allt tydde på att Vegas skulle ro hem det hela.

Det var då det hände.

Eakin crosscheckade Joe Pavelski direkt efter tekningen. Inget jättefult, men Pavelski tappade balansen och ramlade också över Paul Stastny. Lagkaptenen Pavelski, som styrde in Brent Burns skott till 1-0 i första matchen med käken, föll nu hårt och slog huvudet i isen. Han blev liggande helt stilla direkt och lagkamraterna skyndade till. Det var uppenbart att det var något allvarligt som hänt.

Eakin skickades ut direkt då det var rejält upprörda känslor på isen. Också på läktarna och det kastades in en del saker på isen.

Till slut hjälptes Pavelski upp på benen, men stöttades in till båset dit han åkte för egen maskin, med huvudet inlindat i en handduk.

Eakin fick matchstraff och San Jose fem minuter i powerplay. Detta utan att Vegas fick plocka in någon spelare vid eventuellt mål. Ett lysande tillfälle givetvis att ta sig in i matchen målmässigt.

San Jose hade jagat mål i drygt 49 minuter av matchen. Nu tog det bara sju sekunder innan Logan Couture spräckte Fleurys nolla. Vänd mot sin spelarbänk visade han upp ett finger som ett tecken på att det var första.

49 sekunder senare var det dags för det andra. Tomas Hertl sköt 2-3.

Ytterligare 2.44 senare kom kvitteringen. Couture satte sitt andra.

Men powerplay var inte slut. 28 sekunder efter Coutures 3-3 gjorde Kevin Labanc otroliga 4-3 till San Jose, som hade vänt på fyra minuter och en sekund efter fyra mål i powerplay. Det var första gången i en match 7 en spelare gjort fyra poäng. Labanc assisterade till de tre första och gjorde det fjärde själv.

En av de värsta vändningarna i Stanley Cup-slutspelets historia, men det var inte slut med dramatiken i hajtanken i San Jose.

Jonathan Marchessault kvitterade med bara 47 sekunder kvar.

Vegas dominerade förlängningen mot ett allt tröttare San Jose. Det såg ut som att det bara var en tidsfråga innan Vegas skulle sätta spiken i kistan.

Då kastade San Jose in Barclay Goodrow, som inte haft mycket speltid. Med fräscha ben försökte han skapa lite offensiv och serverades perfekt av Erik Karlsson och kunde runda Fleury innan han slog in den avgörande pucken. Erik är inte den Erik vi sett de senaste åren, men avgörande spel, det kan han sätta upp fortfarande. Han hade ytterligare en assist under den vansinniga vändningen och stannade på nio assist efter den här matchserien. Bara Mark Stone och Max Pacioretty har gjort fler poäng i slutspelet hittills.

Jag trodde Torontos utveckling och tillskottet av John Tavares skulle vara tillräckligt för att slå ut Boston den här säsongen. Lagen möttes ju i fjol också. Då som nu gick serien till match 7 och Boston vann.

En stor anledning att Boston vann i år var Tuukka Rask. Den finske burväktaren räddad 32 skott, för Toronto gjorde en bra match och skapade massor av bra chanser. Men när det handlar om slutspelshockey handlar det väldigt sällan om att spela bra och skapa chanser. Det handlar bara om att så enkelt som möjligt och så ofta som möjligt göra mål. och det gjorde Boston.

De båda svenskmålen tillkom efter att Bostons spelare satt hård press på Torontos redan i egen zon. De resulterade i misstag som första Joakim Nordström och sedan Marcus Johansson kunde utnyttja. Skillnaden i den nordiska målvaktsmatchen mellan Rask och dansken Fredrik Andersen avgjordes egentligen redan när Nordström fick igenom sitt skott vid stolpen. Det såg ut som att Andersen hade den täckt, men pucken slank in. Andersen gjorde ingen toppmatch när det behövdes. Det gjorde däremot Rask.

Tavares inflytande i den här matchserien blev heller inte lika avgörande som man trott. Det såg fram för allt Patrice Bergeron och Zdeno Chara till. När de har kunnat har de matchats mot Tavares och inte gett honom mycket utrymme alls. Typiskt då att han lyckades lura Bostons matchning i natt och smet ut i ett byte där han också gjorde Torontos enda mål. Men bara två mål av Tavares var nog betydligt mindre än vad coach Mike Babcock hoppats på.

Bäste svensk i matchserien totalt sett har ändå Andreas Johnsson varit. I andrakedjan bidrog han med ett mål och tre assist. I match 3 fixade han segern med ett avgörande målpass och mål.

Nu ställs Boston efter sju matcher i högt tempo mot Columbus, som vilat sedan förra tisdagen.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.