Williams vilken ledare och så blev det en film om en rysk femma

Elias Pettersson och Rasmus Dahlin gör upp om titeln Årets rookie. St. Louis succémålvakt Jordan Binnington vill också ha ett ord med i laget. Men vinner man rookisarnas poängliga med 21 poängs marginal, som Elias gjorde, är man självklart storfavorit. Peter Forsberg, Daniel Alfredsson och Gabriel Landeskog har tidigare fått priset.

Solsken

Justin Williams – vilken ledare

Klart att 37-åringen som kallas Mr Game 7 skulle avgöra match 7 när Carolina slog ut regerande Stanley Cup-mästarna Washington. Justin Williams spelade in pucken framför mål där Brock McGinn styrde in den. Williams ledaregenskaper har gett honom tre Stanley Cup-ringar. En i Carolina och två i Los Angeles. Det är också de egenskaperna som är så mycket värda för ett lag som inte varit i slutspel på tio säsonger och när det kommer till en match 7. Williams har gjort sju mål och assisterat till åtta i match 7. Bäst genom tiderna i NHL. I kvartsfinalen har han åter fått Carolinas spelare att jobba stenhårt för varandra vilket betyder att laget nu har sensationella 2-0 i matcher mot New York Islanders när nästa två matcher spelas i Raleigh. Justin är även nominerad till Mark Messiers ledarpris, tillsammans med Mark Giordano, Calgary och Wayne Simmonds, Nashville. Han är storfavorit, tycker jag.

Målvaktsduellen

Kvartsfinalen inleddes med en fantastisk målvaktsduell på hög nivå i Brooklyn, vilket resulterade i att det efter 60 minuters slutspelshockey fortfarande stod 0-0 mellan New York Islanders och Carolina. Både Robin Lehner och Petr Mrazek räddade 31 skott. Bara Lehner släppte in en enda puck. Det var målsnålt i match 2 också, där Islanders vann med 2-1. Där skadade sig Mrazek och fick bryta. Då kom Curtis McElhinney in och höll nollan de 33.33 han fick spela. Men det är fler burväktare som imponerat. Tuukka Rask spelar som i fornstora dagar i Boston och Philipp Grubauer har varit en stor del i Colorados fina slutspel så här långt.

Erik Karlsson bäst

Hittills har San Joses back Erik Karlsson varit bäste svensken i slutspelet. detta trots att det inte alls är den Erik som för ett par säsonger sedan var en given Norris Trophy-kandidat. Han har problem med sin ljumskar och vi har inte sett mycket av hans vassa skridskoåkning hittills. Men passningsskickligheten och förmågan att vara som bäst i avgörande lägen, den har han visat. Som när han serverade Barclay Goodrow till avgörande i förlängningen i match 7 mot Vegas. Erik spelar säsongens bästa hockey just nu när det behövs. Han hade också i natt en sådan där iskall passning när Brent Burns gjorde 2-3 mot Colorado.

Skrällarnas slutspel

En efter en föll favoriterna och alla vi som tippat stod där med tappade hakor. Första omgången av 2019 års Stanley Cup-slutspel kommer att gå till historien som skrällarnas omgång. För första gången i historien gick ingen vinnare av sin Division vidare till andra omgången. Tampa, Calgary, Nashville och Washington försvann alla direkt. Därmed är alla wild cards vidare – Carolina, Columbus, Dallas och Colorado, vilket också är historiskt. Att Washington försvann direkt betyder att det för 19:e gången de senaste 20 åren kommer bli en ny Stanley Cup-mästare i år. Columbus, St. Louis och San Jose har aldrig vunnit tidigare. Att Columbus 4-0 på Tampa var första gången hittills en President’sCup-vinnare förnedrats så, vet ni förmodligen redan. Men New York Islanders svep av Pittsburgh var klubbens första på 36 år. Ytterligare ett mått på skrälldimensionen av första omgången är att bara 24 spelare som vunnits Stanley Cup, fortfarande är med i racet och vi kan konstatera att bucklan kommer att komma till Sverige också i sommar. Frågan är bara vart? De åtta lag som är kvar har bara vunnit fem Stanley Cup tillsammans de senaste 35 åren. Men alla har svenskar.

Rankningen i slutspelet

3-5-6-11-12-13-15-17. Där har ni rakningen totalt i NHL utifrån poäng av de åtta lag som är kvar efter ”Skrällarnas första omgång”. Lagen rankade 1 – 2 – 4 – 7 – 8 – 9 – 10 – 14 – 16 är alltså redan på golfbanan eller på väg till VM.

Välkomna in i spelet

36 utespelare och en målvakt. Så många svenskar har spelat slutspelshockey i år, sedan Carl Gunnarsson fick hoppa in i St. Louis efter att ha suttit de första matcherna. Alexander Wennberg fick också chansen i Columbus efter att ha varit petad i sju raka matcher från serien och in i slutspelet.

Skrällar i Stanley Cup – bra VM

Skrällarna tidigt i slutspelet bäddar för ett VM med många storspelare. Smaka bara på de här namnen i Rysslands lag: Kutjerov, Ovetjkin, Vasilevskij, Kuznetsov, Malkin, Sergatjev och Orlov. Namn som gör att Ryssland seglar upp som solklara VM-favoriter. Amerikanerna har klart med Gaudreau, Kane, Eichel och Larkin. Leon Draisaitl kommer att förstärka Tyskland. Hemmanationen får med Panik, Tatar, Cernak och Sekera. Tjeckien Palat och Voracek. Schweiz ungdomarna Fiala och Hischier. Men Kanada har hittills haft svårt att övertyga sina utslagna spelare om en vår i Slovakien. Truppen innehåller ändå unga intressanta spelare som Bertruzzi, Chabot och Arizonas målvakt Kuemper och så Vegas succévärvning Mark Stone. Här kan ni se alla ja och nej från de svenska spelarna: http://www.swehockey.se/Nyheter/nyheterfransvenskaishockeyforbundet/2019/April2019/spelarlagetinforhockey-vmislovakien/

Foto: Maja Suslin

Henrik Lundqvist spelar VM och är nominerad till pris för sin ledarroll och arbete med välgörenhet.

Två svenskar nominerade

Både Henrik Lundqvist, New York Rangers och Oliver Ekman Larsson. Arizona, är nominerade för King Clancy Award, tillsammans med Jason Zucker i Minnesota. Priset ges till den som lever upp till ledarrollen både på och utanför isen på bästa sätt. Det handlar också om det arbete man lägger ner när det gäller välgörenhet på den ort man bor och verkar.

Cooper kan bli årets coach

Han ledde sitt Tampa Bay Lightning till tangerat antal segrar i serien. Nu är Jon Cooper (bilden) en av de tre nominerade till priset som årets coach, Jack Adams Award. De övriga är fjolårets Stanley Cup-vinnare Barry Trotz, som gjort underverk med New York Islanders, samt Craig Berube för att han lyckades vända på skutan som heter St. Louis Blues och just nu är i kvartsfinal mot Dallas.

Kutjerov, Crosby eller McDavid?

De tre finalisterna till Hart Trophy, som går till seriens MVP, är klara. Det blev Nikita Kutjerov, Tampa, Sidney Crosby, Pittsburgh och Connor McDavid, Edmonton.

Om spelarna får välja…

Ted Lindsay Award röstas fram till ligans bästa spelare av spelarna själva. De tre bästa är Nikita Kutjerov, Patrick Kane, Chicago och Connor McDavid. Den senare har vunnit de två senaste åren och Kane segrade 2016. Kutjerov har aldrig vunnit.

The Russian Five

I brist på riktig hockey att titta på här i Tampa, gick jag på bio i onsdags. Vackra 20-talsteatern Tampa Theater visade dokumentären ”The Russian Five” om de fem ryska spelarna som revolutionerade Detroits spel på 1990-talet. Filmen hade premiär för en månad sedan och har en intressant upplagd berättelse om allt som hände inför avhoppen från Sergej Fedorov, Vladimir Konstantinov och Slava Kozlov. Det var dramatiska flyktplaner, mutade läkare och Corvetter som lockade de unga ryssarna. Coachen Scotty Bowman kompletterade trio med Vjateslav Fetisov och Igor Larionov, som redan spelade i NHL. Resten är, som man säger, historia. Filmen avslutades med efterspelet till den tragiska olyckan som gjorde Konstantinov rullstolsburen. Efter filmen fanns Bowman och dåvarande general managern i Detroit Jim Devellano med på teaterns scen i verkliga livet och svarade på fansens frågor. Båda bor i Tampa Bay-området numera. Det kan sägas att när Jim tog över stryklaget och sa att han siktade på Stanley Cup-seger igen, blev han utskrattad av reportern i ett tv-inslag. Har ni möjlighet, se den. Den är mycket intressant. Här ett smakprov: https://www.youtube.com/watch?v=nw0lJMNQ0_8

Foto: Linda Suslin Spiess

Alligatorvarning

Blodig och blåslagen

Joe Pavelski har verkligen fått offra kroppen så här långt i slutspelet. San Joses lagkapten inledde ju med att styra in Brent Burns hårda skott med käken. Iförd fullt plexiglasskydd för hela ansiktet åkte han i match 7 mot Vegas på nästa skada, när han förlorade balansen efter en crosschecking vid en tekning. Hans fall med huvudet före mot isen såg väldigt allvarligt ut. Först efter en bra stund på isen kunde han hjälpas av med en handduk runt huvudet för att stoppa blodflödet. När han missade match 1 i kvartsfinalen var det Joes första missade slutspelsmatchen sedan 2007. Rykten talar om att han kan vara tillbaka i matchserien mot Colorado.

Men felaktig bedömning

Var det verkligen matchstraff för Cody Eakins crosschecking på Joe Pavelski? Hade det inte varit i det läget av matchen och fått det resultat den fick, kanske han inte ens fått en tvåa. Nu blev det i alla fall matchstraff och San Jose fick chansen i fem mot fyra i fem minuter. En chans laget utnyttjade maximalt med sina fyra mål på 4.01 där laget gick från 0-3 och ett till synes hopplöst läge, till 4-3. Nu fick ju ändå Vegas chansen när de kvitterade och om sanningen ska fram var de också bästa laget i förlängningen. Ja, tills Erik Karlssons magiska pass kom till Barclay Goodrow i slutet av andra förlängningsperioden till 5-4. Nu fick Vegas en ursäkt från NHL efter omgången, men vad spelade det förr roll då? Nu har Vegas ägare Bill Foley gått ut med att NHL borde videokolla de straff som leder till matchstraff, som i det här fallet blev avgörande för hela serien.

Kanada borta direkt

Förhoppningen var stor i Kanada inför årets slutspel. Det fanns tre lag att hoppas på. Men alla försvann. Calgary, Winnipeg och Toronto kunde inte heller i år ge kanadensarna en Stanley Cup. Det är 26 år sedan nu, då Montreal vann 1993 (4-1 mot Los Angeles).

Försvarslagen vann – det syns i kvarten…

Kvartarna har varit väldigt målsnåla. Kanske inte så konstigt. Trenden i första omgången var ju att lag med bra försvarsspel slog ut lag som är offensivt starka. När nu dessa försvarsstarka lag möts, då blir det inte många pytsar.

Operation för Hyman

Zach Hyman spelade de sista matcherna i slutspelet med ett sönderslitet korsband i knät. I dag måndag lades han på operationsbordet och kommer enligt Toronto inte att vara tillbaka i spel förrän efter minst sex månader.

999 spelade

Enligt nhl.com spelade 999 spelare minst en match den här säsongen i NHL. Så nära fyrsiffrigt. 2017-18 var siffran 985, 890 utespelare och 95 målvakter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.