Svenskvärvningarna på väg ta sina lag till Stanley Cup-finalen

Så här laddade jag inför helgens matcher. Har blivit riktigt hett här i Florida nu.

Solsken

Nyquist- och Johansson-effekten

San Jose och Boston visste vad de gjorde i vintras då de plockade till sig Gustav Nyquist respektive Marcus Johansson från Detroit och New Jersey. Nyquist har spelat till sig en välförtjänt plats i San Joses förstakedja med Logan Couture och Timo Meier. De ledde laget i första segern i semifinalen mot St. Louis med sina fyra av de sex segermålen. Nyquist assisterade både Couture och Meier till var sitt av sina båda två mål. Johansson har blivit en viktig kugge när motståndarna gör allt för att stoppa Bostons förstakedja. Han var bäste spelare på isen i match 1 mot Carolina med 1+1 och blev matchens andra stjärna i match 2 efter två tidiga assist i 6-2-seger. Han får massor av beröm här borta för sitt smarta spel och sina öppnande passningar.

Elake Landeskog

Colorados lagkapten Gabriel Landeskog avgjorde match 6 mot San Jose 2.32 in på förlängningen och tvingade serien till en match 7. De förlorade visserligen Colorado, men laget har visat att det kommer att bli ett av de vassaste de kommande åren. Och Gabriel Landeskog har utvecklats till en strålande ledare. Han är inte bara en nyttig spelare framför mål i superkedjan med Nathan MacKinnon och Mikko Rantanen. Han har det här slutspelet också visat en egenskap, som gör att man åter börjar tror på en Stanley Cup-parad i Denver. Gabriel har nämligen varit precis så där elak man ska vara för att gå långt i ett slutspel och när en spelare med ett C på tröjan spelar så, då burkar han få med sig hela laget. Så Tre Kronor är bara att gratulera när de får en revanschsugen och elak Landeskog.

Maroon vilken hemmahjälte

Efter 5.50 i femte perioden avgjorde Patrick Maroon match 7 mellan St. Louis och Dallas och St. Louis var klart för semifinal. Efter att 31-åringen spelat sju säsonger i Anaheim, Edmonton och till slut en hlav i New Jersey, kom han hem till hemstaden St. Louis den här säsongen. Hustrun och tioåriga sonen Anthony har hela tiden bott kvar i hemstaden och nu fick sonen se sin pappa avgöra på hemmaplan. Anthonys tårar på läktaren spred sig snabbt i den virala världen förra veckan.

Historisk förlängning

Med avgörandet först i femte perioden i match 7 mellan St. Louis och Dallas betydde det att det för första gången varit tre match 7 som gått till förlängning.

Vilken comeback

San Joses lagkapten Joe Pavelski hade inte spelat en enda av andra omgångens matcher mot Colorado efter skadan i sista matchen mot Vegas. Men till match 7 var den omåttligt populäre lagkaptenen tillbaka. Ljudet i hemmaarenan när det ropades ut att han skulle spela, lät som om laget redan vunnit Stanley Cup. Sedan tog det bara 5.57 innan han gjorde 1-0. Återigen till ett öronbedövande jubel. det sådana mål som brukar beskrivas som vägvinnande. Sen fortsatte han med att göra viktiga 2-1 i match 1 i semifinalen mot St. Louis.

Tre som väntat länge

Matchserien San Jose-St. Louis innehåller tre veteraner som spelat massor av matcher utan att få höja Stanley Cup-bucklan. De tre, alla från Kanada, är de spelare som spelat flest matcher utan att vinna och det är Joe Thornton, med 1 566 matcher i NHL och 174 i slutspel, St. Louis-backen Jay Bouwmeester, med 1 184 respektive 63, samt San Jose-backen Brent Burns, som spelat 1 043 i ligan och 89 i slutspel.

Maratontvillingarna

Daniel och Henrik Sedin har startat sin nya idrottskarriär. Kanske inte blir några OS-lopp i maraton, men sin maratondebut har de i alla fall gjort nu i Vancouver. Daniel, givetvis med nummerlappen 22, klockades för 3.11.42. Henrik, som självklart sprang med nummer 33 på bröstet, fick sluttiden 3.24.08. Deras bror Peter deltog också, med nummer 926 och var distanserad med en halvtimme av Henrik, med tiden 3.54.15. Så här slitna men lyckliga såg Sedinarna ut efter målgången: https://twitter.com/BMOVanMarathon/status/112518860036105011

Foto: Linda Suslin Spiess

Alligatorvarning

Dallas anfall

John Klingberg var Dallas farligaste offensiva vapen i match 7 mot St. Louis. Det säger allt. Dallas offensiv med spelare som Jaime Benn, som vann poängligan 2014-15, Tyler Seguin, som noterade 33+47 (näst bäst i karriären) i serien och tillskottet från förra säsongen Alexander Radulov togs ner fullständigt. Inte ens Mats Zuccarello, som varit en av Dallas bästa i detta slutspel, kunde komma till mer än en gång.

Alexander Wennberg fick inte mycket speltid i slutet av säsongen i Columbus.

Wennberg föredrar Tre Kronors coacher

Alexander Wennberg fick spela ett par matcher i slutspelet, men när han kom hem till Sverige och samlingen med Tre Kronor öppnade han sig hjärta. Han sa att han tyckte det skulle bli kul att spela inför några andra coacher än de han spelat för under dne här jobbiga säsongen. Jag talade med Alexander inför första matchen mot Tampa. Då ville han inte bli citerad. Men han var väldigt öppen med hur olika syn han har på vad han kan som hockeyspelare och vad coacherna (läs John Tortorella) tycker om det. ”Jag vet inte vad jag gör här om jag inte kan spela det spel jag kan” sa han bland annat ärligt till mig på svenska i omklädningsrummet. Det skulle förvåna mig mycket om Wennberg drar på sig Columbus tröja igen i höst. Hoppas han gör ett bra VM och visar vilket fantastiskt spelsinne han har.

Fåordig och sur Marchand

Brad Marchand gillade uppenbarligen inte den kritik han fick efter att han klippt till Scott Harrington i bakhuvudet i match 3 mellan Boston och Columbus. För efter att Boston säkrat sin plats i semifinalen efter sex matcher var kanadensaren provocerande fåordig. han ställde upp och svarade på medias frågor, som han måste. Men svaren var blahablaha. Här kan ni läsa hela mötet med media och Brads svar: https://www.sportsnet.ca/hockey/nhl/bruins-brad-marchand-gives-best-marshawn-lynch-impression-reporters/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.