Joakim Nordström i en unik liten svensk klubb

Tampa. Som väntat hade inte Carolina en chans mot Boston, som svepte skrällaget. För att understryka svepet vann Boston sista matchen med 4-0 fram till just 4-0 i matcher och det var förstakedjan som satte pricken över i:et. Därmed är Boston i final med svenskarna Marcus Johansson och Joakim Nordström.

Jocke är med i en liten men exklusiv svensk klubb för spelare som spelat Stanley Cup-final för olika lag. Snabbt i natt här i ett sommarhett Tampa kom jag bara på ytterligare två medlemmar:

Fredrik Olausson, backen som vann med Detroit 2002, för att förlora med Anaheim året efter.

Anton Strålman, har spelat två finaler, 2014 för New York Rangers och 2015 för Tampa. Han var med på den förlorande sidan båda gångerna.

Carl Hagelin, förlorade Stanley Cup-finalen 2014 med New York Rangers, men vann de både 2016 och 2017 i Pittsburghs tröja.

Joakim Nordström vann med Chicago 2015 och är alltså nu i final med Boston.

Kul för Joakim, Tyresös bidrag till världshockeyn, men jag gläds ännu mer åt Marcus Johansson. Han hade etablerat sig som en av de bästa i Washingtons drömlag, som dominerade i serien och bara väntade på att få gå hela vägen i slutspelet. Då trejdades skåningen till New Jersey när laget fick problem med lönetaket. Då gick Washington hela vägen, samtidigt som Marcus brottades med skador. Han trejades återigen till Boston den här säsongen och har haft problem med skador där också. Men i slutspelet och speciellt i semifinalen har han varit en av de bästa hos Stanley Cup-finalisterna.

Marcus gjorde mål och assist i match 1 även om Patrice Bergeron avgjorde. I match 2 ledde han laget med två tidiga assist till 6-2-segern.

Nu får han spela Stanley Cup-final.

I match 4 handlade det bara om förstakedjan. Bergeron gjorde två mål, David Pastrnak och Brad Marchand de två andra. Totalt bokfördes trion för åtta poäng. Men det Boston som nu är klart för final har med eftertryck visat att det inte bara handlar om de här tre. Boston är just nu favorit att vinna Stanley Cup. För ytterligare en jättestor anledning till att laget är där heter Tuukka Rask. Finländske målvaktsveteranen är bättre än någon gång tidigare och kan vinna Stanley Cup åt Boston.

Rask och Bostons försvar höll Carolina på bara fem mål totalt i semifinalen. Entusiasmen efter att ha slagit ut Stanley Cup-mästarna Washington räckte för att svepa New York Islanders i andra omgången, men därefter bar bränslet slut i Carolina.

Men inte bara försvaret har imponerat i Boston. Just det att laget numera inte bara är beroende av produktion från superkedjan gör laget till Stanley Cup-favoriter. David Krejci gör sitt bästa slutspel, Marcus Johansson och Charlie Coyle har också bidragit stort, liksom backen Troy Krug. Joakim Nordström gör ett tungt och viktigt jobb i fjärdekedjan, som var tongivande för segern i match 3 mot Carolina.

Nu får Boston också vila några dagar i väntan på att San Jose och St. Louis ska göra upp i väst.

Låt oss bara leka med tanken att det blri San Jose. Således skulle Joe Thornton få spela final mot det andra laget han spelat i i NHL. Går matchserien till en match 7 avgörs det i Boston.

Tänk om Thornton skulle få lyfta Stanley Cup iklädd San Joses tröja i Bostons hemmaarena…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.