Kommer San Jose verkligen att kunna resa sig efter detta?

Visst jag och mina grannar här i Tampa är fortfarande förbannade. Förbannade på att Tampa sveptes i fyra matcher i första omgången och berövade oss på hyperspännande och välspelade slutspelsmatcher live på hemmaplan och via underbara watch partyn i 30-gradig värme i shorts och t-shirt under bar himmel. Men även om vi inte har hockeyn har vi ju i alla fall det fina vädret. Här delar jag pool med en jättebadanka. Det är så vi får trösta oss…

Solsken

Det ser Schwartz ut för San Jose

Med sitt andra hattrick i detta slutspel har nu den 26-årige kanadensaren Jaden Schawrtz gjort tolv mål. Under de 69 seriematcherna han spelade i St. Louis den här säsongen blev det bara elva fullträffar. Hans osedvanliga form under slutspelet har tillfört försvarsstarka St. Louis det målskytte laget saknat. Tillsammans med Brayden Schenn, men framför allt Vladimir Tarasenko, har Schwartz skjutit fram St. Louis till en 3-2-ledning med chans att avgöra hemma natten till onsdag svensk tid.

Steen och Sundqvist också

Men St Louis coach Craig Berube har också varit sedvanligt lyckosam i sina kedjekombinationer för att nöta ner San Jose i den västliga conferencefinalen. Fjärdekedjan med svenskarna Alexander Steen och Oskar Sundqvist, tillsammans med ryssen Ivan Barbesjev har inte bara stoppat San Joses anfallsförsök, utan också bidragit framåt. I match 4 gjorde ryssen 1-0 efter bara 35 sekunder sedan Steen proppat Brent Burns bakom San Joses mål. Sundqvist störde framför. I match 5 i natt var det Sundqvist tur att inleda målskyttet efter 5.50.

Rask mot Conn Smythe

Boston är i Stanley Cup-final efter att Tuukka Rask spelat sitt livs hockey. Den finländske veteranen begravde alla Carolinas hopp om att fortsätta skrälla, speciellt när han blev förste Boston-målvakt att rädda mer än 20 skott i en period sedan Tim Thomas dagar 2011.

Förstakedjan men också Marcus

Bostons förstakedja med Brad Marchand, Patrice Bergeron och David Pasternak avgjorde när laget svepte Carolina och bidrog totalt med 14 poäng i den östliga conferencefinalen, men Bostons segerrecept förutom Rasks målvaktsspel, har varit att fler än förstakedjan också börjat producera. David Krecji spelar sitt livs hockey och speciellt mot Carolina var Marcus Johansson strålande, med ett mål och tre assist.

Nordström i unik klubb

Joakim Nordström har redan vunnit Stanley Cup med Chicago. Nu får han spela en ny final. Nu med Boston. också han har bidragit med bra spel och inledde målskyttet i match 3. Han ingår numera i en liten exklusiv klubb av svenskar som spelat Stanley Cup-final för två olika lag. De är:

Fredrik Olausson, backen som vann med Detroit 2002, för att förlora med Anaheim året efter.

Anton Strålman, har spelat två finaler, 2014 för New York Rangers och 2015 för Tampa. Han var med på den förlorande sidan båda gångerna.

Carl Hagelin, förlorade Stanley Cup-finalen 2014 med New York Rangers, men vann de både 2016 och 2017 i Pittsburghs tröja.

Joakim Nordström vann med Chicago 2015 och är alltså nu i final med Boston.

Couture – slutspelsspelaren

Logan Couture är en av de bästa playoffspelarna de senaste tio säsongerna. När han gjorde två mål på 1.59 i match 2 tog han San Jose från 0-2 till 2-2. Visserligen vann St. Louis med 4-2, men Coutures andra mål var hans 100:e poäng sedan 2010 i playoff. Bara tre spelare har gjort fler under den spannet och det är Sidney Crosby med 123, Patrick Kane med 109 och Jevgenij Malkin med 106.

Ralph Krueger tillbaka

Schweiz-kanadensaren Ralph Krueger blir den som tar över Buffalo till nästa säsong. Förutom som förbundskapten för Schweiz har Krueger coachet Edmonton en säsong i NHL och ledde framgångsrikt Team Europe till final i World Cup mot Kanada 2016. De senate fem åren har han varit general manager i Southampton. I England. I Premier League. I fotboll. Men han fick en fin komplimang av Brian Burke i onsdags. Burke konstaterade vilken fin kille Krueger var med orden ”Han är ingen soccerkille. Han är en hockeykille”.

Foto: Linda Suslin Spiess

Alligatorvarning

Ajajaj, Erik har ont…

Erik Karlssons problem med ljumskarna blir bara värre och värre. I match 4 vilade han stora delar av siat perioden och i match 5 klev han av. Det blev bara 10.32 i speltid. Men det är inte bara slutspelets bäste när det gäller assist, som har skadeproblem i sargade San Jose. Joe Pavelski spelade bara 12.27, Tomas Hertl 10.23 och Joonas Donskoi 12.18 i match 5. När sedan Logan Couture inte gjort mål på de två senaste matcherna, som den poängkung han nu är i slutspelet, då är det sannerligen inte mycket som talar för San Jose. Var det spiken i San Jose-kistan vi fick bevittna med 0-5 hemma i natt?

Eriks avgörande mål var inget mål

Match 3 svängde från San Jose 3-1 till St. Louis 4-3 innan det svängde tillbaka och Erik Karlsson gjorde 5-4 i förlängningen. Men precis som publiken i St. Louis tyckte, skulle det givetvis aldrig varit mål. Hur kul det än är för en svensk att Gustav Nyquist spelar fram till Erik, så var det regelvidrigt. Pucken stöttes fram till Gustav av Timo Meier och han använde solklart handen. Meier fick till och med en assist på handpasset. St. Louis spelare och ledare visade dock styrka då de trots det uppenbart felaktiva avgörande målet bara pratade om att se framåt, att gå vidare.

Pilut borta i ett halvår

Lawrence Pilut blev bästa back i SHL 2017-18 och spelade 33 matcher i Buffalo senaste säsongen. Men laget får klara sig utan sin svenske back i höst. Lawrence har genomgått en axeloperation som håller honom borta fem till sex månader.

Kommer Kesler tillbaka?

Ryan Kesler har haft problem med sin höft de två senaste säsongerna. Nu har han genomgått ytterligare en operation. Bedömare här i Nordamerika spekulerar att den tuffe och spelskicklige amerikanen blir borta hela nästa säsong. En del tror inte att han kommer att komma tillbaka till Anaheim alls.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.