Brad Marchand handskadad i Bostons internmatch inför 17 565

Sådana här löjligt vackra solnedgångar får vi nöja oss med nu när vi inte har någon slutspelshockey här i Florida. Den här är från New Port Richey strax norr om Tampa i lördags.

Solsken

Det här är Tuukkas final

Tuukka Rask har storspelat i Bostons mål. Jag var redan före söndagens VM-final övertygad om att den finske målvaktsveteranen skulle bli den stora finalhjälten för sitt lag. Efter Finland 3-1 på Kanada i finalen i Bratislava är jag ännu mer övertygad. 32-åringen från Savonlinna gör sin tolfte säsong med Boston och ståtar med 94,2 i räddningsprocent. Det är vansinnigt bra. Tvåa är Robin Lehner med 93.6. Jag tippade också 4-2 i matcher i Per Bjurmans Hockeybloggen i Sportbladet, med hänvisning till att Rask kommer att bli tungan på vågen. 2011 vann han sin första Stanley Cup och 2014 fick han Vezina Trophy, som ligans bästa målvakt. Läs min analys inför finalen: https://dagensnhl.com/2019/05/27/det-blir-tuukka-rasks-final-i-en-malsnal-matchserie/

St. Louis till första finalen på 49 år

Senast St. Louis och Boston möttes i Stanley Cup-final var också senast St. Louis var där. Den gången avgjorde Bobby Orr, med sitt berömda flygande mål. För ett lag som ofta varit starkt, men aldrig nått ända fram, är det en enorm revansch att nu äntligen få spela final igen. Det finns delmål att sikta in sig på där också. Till exempel att vinna klubben första finalmatch. Laget har 0-12 vad gäller Stanley Cup-finalmatcher. Här kan ni läsa mer om St. Louis Stanley Cup-historia: https://dagensnhl.com/2019/05/22/sundqvists-och-nordstroms-kamp-om-att-bli-historiska-i-stanley-cup/

Sundqvists och Nordströms kamp

I länken ovan kan ni också läsa om duellen mellan Stanley Cup-mästarna Oskar Sundqvist och Joakim Nordström om vem av dem som blir förste svensk att vinna Stanley Cup med två olika lag.

Svenskarna bakom finalplatsen

Veteranen Alexander Steen, samt kedjekamrater Oskar Sundqvist hade en stor del i att St. Louis kunde ta ena platsen i finalen. deras uppoffrande hårda arbete mot San Joses bästa spelare, samt inte minst deras goda vana att göra tidiga mål ihop med tredjelänken Ivan Barbasjev, var en av nycklarna.

Binnington bäste på 32 år

Med Jordan Binningtons intåg i St. Louis vände ju allt. Från sista lag i NHL i början av januari till en Stanley Cup-final. Snacka comeback där. Den 25-årige rookien, som kan sno Elias Pettersson på rookie-titeln, är den blott femte rookiemålvakten att ligga bakom sitt lags tolv första segrar i slutspelet. En prestation ingen gjort på 32 år.

Tarasenko bäste målskytt

Jaden Schwartz med två hattrick och totalt tolv mål hittills i slutspelet har med rätta lyfts fram som en nyckelspelare för att St. Louis överhuvudtaget är i final. Men sett över de senaste sju slutspelen framträder en annan spelare som St. Louis målbjässe. Vladimir Tarasenko hade vansinnigt svårt att göra mål ett tag i vintras. Men i semifinalen mot San Jose gjorde han poäng i alla sex poäng. Sedan 2013 är han snittmässigt den bäste målskytten av alla. Han har gjort 30 mål på 60 matcher. Bara fyra spelare har gjort fler, men spelat betydligt fler matcher. Logan Couture 36 mål på 78 matcher, Alexander Ovetjkin, 35 på 77, Sidney Crosby med 33 på 96 och i 94 slutspelsmatcher har Jevgenij Malkin nätat 31 gånger.

Har jobbat ihop till finalplatserna

De senaste åtta säsongerna har Pittsburgh tagit flest poäng i serien med 802 på 622 matcher. Därefter kommer St. Louis med 788, Washington, som vann Stanley Cup i fjol, med 787 och fyra på listan är Boston. De har skrapat ihop 784. Så att Boston och St. Louis möts i årets final kan väl kännas lite som att de jobbat ihop till det.

Stora Blues-spelare vann med andra lag

Brett Hull, Chris Pronger och Al MacInnis har alla sina tröjnummer hissade i St. Louis hemmaarenas tak. Alla har vunnit Stanley Cup. Men aldrig i St. Louis. Hull avgjorde för Dallas. Pronger hjälpte Anaheim ta bucklan och MacInnis fick sin ring ihop med bland annat Håkan Loob i Calgary.

Nygårds till Edmonton

Färjestadsforwarden Joakim Nygårds har bestämt sig. Det blev Edmonton till hösten.

Erik till Tampa – igen

Ryktena kring vart Erik Karlsson tar vägen satte igång i veckan, sedan Erik tackade alla i San Jose för den tid som varit. Ett tack som tolkades som ett adjö. Men San Jose finns säkert fortfarande kvar i bilden sedan Erik trots sin skada gjorde ett strålande slutspel. New York har nämnts, men även om säkert Erik skulle trivas i staden, har han tålamod med en klubb som byggs upp på nytt? Vegas var nära i vintras och uppges fortfarande vara intresserade. Efter Tampaförsvarets kollaps har också rykten om en flytt hit satt igång. Han och Victor Hedman är ju polare sedan juniortiden i landslaget.

Datsjuk-comeback i Detroit

Pavel Datsjuk bröt ju sitt kontrakt i förtid med Detroit, för att flytta hem och ta hand om sin tonårsdotter. Efter tre år, en Gagarin Cup-titel och ett OS-guld, tack nu Pavel för sig i SKA St. Petersburg. Enligt ryska medier står hans val nu mellan två klubbar. Dels Avtomobolist i hans hemstad Jekaterinburg eller Detroit i NHL. Datsjuk är 40 år.

En DJ tar över Ottawa

Nu kommer det att svänga kring Ottawa. Klubben har anställt en DJ som ny coach, D.J. Smith nämligen. Det blev inte Rikard Grönborg, som landade i Schweiz eller Patrick Roy, som det ryktats om. 42-åringen har de senaste fyra säsongerna varit assisterande till Mike Babcock i Toronto.

Foto: Linda Suslin Spiess

Alligatorvarning

Marchand handskadad inför 17 656

Det var ett tag sedan Boston spelade match nu. De svepte ju Carolina i Eastern Conference-finalen. Sista matchen spelades torsdagen 16 maj. Med tanke på att första finalmatchen spelas i natt var det alltså elva dagar sedan Boston spelade match. I ett försök att hålla matchtempot uppe spelade därför laget en internmatch i torsdags. Matchen på 2×25 minuter sålde ut TD Garden. 17 565 fans betalde 20 dollar var för att se Stanley Cup-pretendenterna försöka få upp matchtempot. Det var då olyckan var framme för Brad Marchand, lagets bäste poängplockare i slutspelet, Han körde ihop med Connor Clifton och fick ont i vänsterhanden. Han missade dock inget byte även om det märktes att han hade ont då han satt på bänken. Han missade dock söndagens träning, men förklarade när han träffade media att handen var okej. David Krejci deltog inte heller i internmatchen, då han var sjuk och skickades hem för att inte smitta.

Thornton och Pavelski ut

Det blev ingen Stanley Cup-ring till Joe Thornton i år heller. Förmodligen var det sista chansen. Han tros inte komma tillbaka till San Jose i höst. Det verkar ävens som att den omtyckte lagkaptenen Joe Pavelski också har gjort sitt. Blir spännande att se om Erik Karlsson och Gustav Nyquist går samma väg.

JFK flyttar från USA

Jakob Forsbacka Karlsson fick 28 matcher med Boston i NHL den här säsongen. Han gjorde inte alls dåligt ifrån sig med tre mål och totalt nio poäng. Ändå väljer han nu att flytta hem igen. 22-åringen från Stockholm, som började sin karriär i Hammarby, har skrivit på för Växjö. Här i USA kallas han för JFK, vilket givetvis ska ses som en komplimang då en president, på den tiden de var verkligen var presidenter och omtyckta, går under samma förkortning.

Antikvariat istället för Stanley Cup-parad

Tampa börjar så smått komma över Columbus svepchock i första omgången. Men det går snabbt i hockeyvärlden. Gick förbi en antikvitetsaffär här i Tampa och där hängde Victor Hedmans signerade matchtröja. Visserligen ska allt som benämns som antikt i det här landet tas med en nypa salt. Vi sidan av tröjan stod till exempel en pokal med tennisrackets av trä. Den antikvitet Björn Borg använde. Men i stället för Victor iklädd tröjan i en parad med Stanley Cup genom Downtown, hänger den nu på ett antikaffär.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.