Det blir Tuukka Rasks final i en målsnål matchserie

Tampa. Jag tippar att Boston vinner Stanley Cup-finalen med 4-2 i matcher mot St. Louis.

Men varför skulle det slå in en galen hockeyvår där vi sett skrällar som Columbus, New York Islanders, Carolina, Colorado och St. Louis. När sedan ”det sämsta finska VM-laget” på mycket längre slog de två senaste årens världsmästare från Sverige, sedan Ryssland och till sist Kanada, ja då borde ju det självklara valet vara St. Louis som vinnare i årets final.

Förra slutspelet tippade jag hela tiden emot Vegas. Trodde ju bara inte det var möjligt det det nya laget gjorde. Till slut fick jag i alla fall rätt, då förlorade de i finalen mot Washington. Jag trodde formstarka St. Louis skulle slå ut Winnipeg i första omgången och det gjorde de ju. Men sedan trodde jag på Dallas vassare offensiv i andra omgången. Tippade 4-3 där, vilket det blev, fast till St. Louis.

Jag trodde inte på dem i semifinalen mot San Jose heller, men faktum är att förutom Kalifornialagets alla skador har St. Louis bara blivit bättre och bättre och visat upp sig som en svårslagen lagmaskin med massor av fysik. Varken St. Louis eller Boston är offensiva lag som spelar gladhockey. Nej båda är lag som sätter defensiven först, så vänta er ingen målglad final. Inför slutspelet sågs St. Louis svaga målskytte som en stor svaghet. Men faktum är att laget ökat sitt målskytte från omgång till omgång. Från 16 till 18 och 23 mot San Jose.

Bostons ansågs ha en vassare offensiv, men efter de tre första omgångarna har lagen gjort exakt lika många mål inför finalen. Båda har nätat 57 gånger. Då Boston spelat 17 matcher mot St. Louis 19 leder Boston dock snittet med 3,3 mot 3.

Boston har sin vassa förstakedja med Brad Marchand, David Pasternak och Patrice Bergeron. Men laget är inte alls lika beroende av dem som tidigare, även om de fortfarande gör viktiga avgörande mål. De har fått hjälp av David Krejci och även Marcus Johansson, som var strålande i semifinalen.

Mot det matchar St. Louis sin förstalina med Jaden Schwartz, som gjort tolv mål, Brayden Schenn och Vladimir Tarasenko. Båda dessa formationer har givetvis nyckelroller, men eftersom båda lagen gärna trasar sönder motståndarnas offensiv i första hand, kommer mycket att avgöras i hur respektive lag kan stoppa de här två kedjorna.

Där kommer checkinglinerna in. Och där har St. Louis ett kraftfullt vapen i Alexander Steen, Oskar Sundqvist och Ivan Barbasjev.

Backsidan är solid i båda lagen med topparna i Zdeno Chara och Charlie McAvoy i Boston, men där Troy Krug och Matt Grzelcyk överraskat stort. Toppbackarna i St. Louis är kanadensiska olympiska mästarna Jay Bauwmeester och Alex Pietrangelo. Den senare är tillika lagkapten och han har varit bländande. Men också Colton Parayko har spelat mycket bra. Båda backbesättningarna är bra defensivt, men det är också viktigt att de bidrar framåt. Det kan också bli en nyckel då kedjorna kan komma att ta ut varandra.

Återstår då posten som så ofta brukar vara avgörande i en Stanley Cup-final – målvakterna.

Här ställs rookien Jordan Binnington mot veteranen Tuukka Rask. En given utgång kan tyckas, men Binnington har överraskat ända sedan han klev in i målet i januari och därefter stannat kvar. Han var en stor bidragande orsak till att St. Louis vände från att vara sämst i ligan och blev ett Stanley Cup-finallag. Han har hittills tagit tolv segrar i slutspelet, lika många som Ken Dryden och Mike Vernon som nykomlingar. Bara fyra målvakter har som rookies tagit fler. Det är Patrick Roy 1986, Ron Hextall 1987, Cam Ward 2006 och Matt Murray 2016 då alla tog 15 segrar. Tar Binnington St. Louis till bucklan blir han bäst genom tiderna med 16 segrar.

Jag tror ändå att Tuukka Rask kommer vinna Stanley Cup till Boston. Han var med som backup och vann den redan 2011 bakom Tim Thomas. Han var strålande 2013, men Chicago vann till slut. Nu vill han ha en cup till och komma upp i paritet med Reijo Routsalainen och Olli Määttä, som också har två Stanley Cup. Det är en bit upp till Jari Kurri och Esa Tikkanen, som båda vann fem.

Rask har också varit klart bäst fram till finalen. Han har 12-5 i matcher mot Binningtons 12-7. Raskt har bara släppt in 1,84 mål i snitt mot Binningtons 2,36. Rasks räddningsprocent på 94,2 är en av de högsta genom tiderna i slutspel. Binnington har 91,4. Rast har hållit nollan två gånger mot en för sin yngre motståndare.

Ytterligare faktorer som talar för Boston är finalrutinen och specialteam. I powerplay har laget övertaget med 34 procent mot 19,4. I boxplay 86,3 procent mot 78.

Jag tror mycket väl St. Louis kan vinna nattens match mot ett aningen trögt Boston efter det långa uppehållet. Men Boston utjämnar innan de åker till St. Louis. Det kan mycket väl vara lika efter de två matcherna också, men sedan tar Boston kommandot hemma och avgör i match 6.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.