Carl Gunnarsson osannolik historisk matchhjälte i natt

Tampa. Det var en av de bästa matcherna i årets ganska tråkiga Stanley Cup-slutspel. Och den osannolika matchvinnaren när St. Louis skrev hockeyhistoria var en doldis från Örebro. Carl Gunnarsson sköt 3-2 i förlängningen och gav med St. Louis första segermatch i en Stanley Cup-final sitt lag 1-1 i matcher mot Boston inför fortsättningen med två matcher i St. Louis.

Flera spelade lag som satte den offensiva hockeyn i högsätet försvann redan i den skrällfyllda första omgången. Det resulterade i att lag som å andra sidan prioriterade defensiv möttes i andra omgången, den som annars brukar bjuda på bäst hockey. Men redan där var det en hel del matcher man såg med en gäspning. Det sprutade inte gnistor om semifinalerna heller.

Därför var nattens match 2 mellan Boston och St. Louis underbar att se. Det var tuff, fysisk och spännande hockey i 63 minuter och 51 sekunder. Första perioden var mest underhållande. Hemmalaget, stärkta av sin 4-2-seger i måndags, höll i taktpinnen och tog ledningen med 1-0 och 2-1. Men båda gångerna kom St. Louis tillbaka, så det stod 2-2 inför mittperioden.

I första perioden hade Oskar Sundqvist tacklat Matt Grzelcyk stenhårt. Oskars axel träffade Bostonbackens huvud innan det fick nästa smäll mot plexit. Grzelcyk segnade ner på isen som en knockad boxare. Han blev liggande en stund och fick hjälpas av isen. Självklart kom han inte tillbaka i spel. Och med bara fem backar pumpade St. Louis med sitt konsekventa fysiska spel musten ur hemmalaget.

Mittperioden blev en enda lång fysisk duell där gästerna tog över mer och mer av spelet. Det utvecklades till en sådan där match där man i efterhand skulle säga att det var Tuukka Rask som till slut räddade Boston. För finländaren var obeveklig. Han stod emot allt, även när St. Louis spelare några gånger brutalt gick rakt in på honom.

St. Louis var inte bara mer fysiskt än Boston. Laget var också de flesta små duellerna och närkamperna överallt på isen. Bostons spelare fick ägna massor av tid bara att jaga puck innan de kunde göra något konstruktivt med den. Undantaget Joakim Nordström. Det var Tyresökillen, som bara 40 sekunder efter Bortuzzos 1-1 återigen gav Boston ledningen med sitt 2-1-mål. En iskall backhand mellan benen på Jordan Bennington. Men Jocke gjorde så mycket mer än mål. Han smällde på och tacklades och mätte sig på det viset med motståndarna. I boxplay gick han in och blockade skott. Joakim Nordström gjorde sitt livs hockeymatch hittills, men det var hans landsman i motståndarlaget som skulle ta matchvinnarrollen. Men Jocke var matchens bäste svensk. Ja en av de bästa spelarna totalt sett.

St. Louis tog över än mer i tredje perioden och det vara bara en tidsfråga innan avgörandet skulle komma. Rask stred vidare och skulle stanna på 33 räddningar när kvällen var över. Men vid ett tillfälle i slutminuterna såg det ut som han skulle bli överspelad. St. Louis back Carl Gunnarsson klev fram och sköt och det såg ut som pucken skulle gå in i hans plockkryss.

Men pucken träffade på insidan av stolpen och droppade ner på isen bakom Rask.

Så nära var Gunnarsson att bli den osannolike hjälten under ordinarie matchtid

32-åringen från Örebro, som spelade juniorhockey för Linköping och 2005-06 var utlånad till Arboga i allsvenskan, är en av de verkliga svenska doldisarna i NHL. Han spelade två säsonger i Linköping innan han skrev kontrakt med Toronto hösten 2009. Det blev fem säsonger i Toronto och ett mellanspel i Örebro i allsvenskan med tio matcher vid lockouten 2012-13. 2014 hamnade han i St. Louis där han nu spelar sin femte säsong. Totalt har Carl spelat 581 matcher. Han har gjort 29 mål. 28 av dem i serien och i natt kom hans första, och karriärens hittills viktigaste mål, i slutspelet.

Gunnarsson har haft en skadefylld säsong med bara 25 spelade matcher. I slutspelet har han varit mest ut, men i natt var han in. Det var säkert coachen Craig Berube glad över.

Alexander Steen gick som vanligt på mål och fälldes en bit in på förläningen. Domarna visade tecken för avvaktande utvisningen, men då St. Louis hade fördel av pucken passade laget på att ta ut Binnington och kasta in en sjätte utespelare. Det var då Oskar Sundqvist hittade Ryan O’Reilly. Ryan spelade parallellt med blålinjen till Carl, som fick en chans att revanschera sig för stolpträffen strax innan.

Och nu satt pucken. Högt upp på Rasks klubbsida den här gången.

Seger och 1-1 i matcher. Men det var också St. Louis första seger överhuvudtaget i en final där de nu har 1-13.

Gunnarsson och coach Berube delade pissoar innan de skulle gå ut till förlängningen. Svensken försäkrade sin coach att skulle han bara få en chans till, då skulle pucken sitt där. Tänk så rätt han fick.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.