Carl Gunnarsson – vilken hjälte och glada besked från Västerås

Efter Bajen-torsken i derbyt tog jag en cykeltur längs Bäjen innan jag summerade förra veckans solsken och alligatorvarningar i NHL-hockeyn. Tittar mot Victor Hedmans kåk här.

Solsken

Carl Gunnarsson

Vilken skön och osannolik matchvinnare för St. Louis i match 2. Örebrobacken Carl Gunnarsson gör typ en handfull mål per säsong, då defensiven är hans grej. Så var han millimetrar från att avgöra i slutet av den ordinarie matchtiden, men pucken tog i stolpen. Men då gjorde han om det. Han sköt igen knappt fyra minuter in på förlängningen och då satt pucken där. Målet betydde 3-2 i matchen och 1-1 i matcher mot Boston och var även St. Louis första seger genom tiderna i en finalmatch. Segern kom i klubbens 14:e match av den digniteten. Nu är det bara Florida, som spelat Stanley Cup-final, men aldrig vunnit en match där. Bara en svensk har tidigare avgjort en finalmatch i Stanley Cup i förlängningen. Det var Bob Nyström för New York Islanders ända tillbaks till 1980. För Carl var det första slutspelsmålet. Bara Chicagos Cy Wentworth 1931 och Brian Skrudland, Montreal, 1986 har skjutit sitt första i en förlängning i en final. Snacka om unikt mål. Här kan ni läsa mina tankar efter den sköna avslutningen på en av slutspelets bästa matcher: https://dagensnhl.com/2019/05/30/carl-gunnarsson-osannolik-historisk-matchhjalte-i-natt/

Svenska dominanter i finalen

Marcus Johansson var strålande i match 1 för Boston, när förstakedjan var osynlig. Förutom Carl Gunnarssons hjälteroll i match 2, så var det Joakim Nordström som glänste mest. Han gjorde mål, skapade chanser, tacklades och blockade skott. Tyresökillen var helt klart en av matchens  bästa. Hans jobb i boxplay har varit outstanding. Han har spelat 41.19 med en man mindre, mest av alla i Boston. Inget insläppt mål och ett framåt hittills. +1 alltså i boxplay. Och svenskarna fortsatte ösa på i match 3. Johansson med 1+1, Nordström med två assist och Alexander Steen med en. Totalt fem svenskpoäng, vilket måste var unikt i en Stanley Cup-final. Jag har inte kollat det, men är tämligen säker. Kanske dyker ner i det i veckan. I så fall återkommer jag och bekräftar.

Boston är ett specialteam

”The Perfection Line” med Patrice Bergeron, Brad Marchand och David Pastrnak var tämligen osynliga i match 1 och 2. De tappade puckar och fick ofta ägna istid åt att jaga trissan. I tredje klev de fram. Bergeron inledde målskyttet och hade 1+2, Marchand hade en assist och Pastrnak ett mål. Vinner Boston Stanley Cup blir det tack vare Tuukka Rask i mål och lagets spel i specialteam. Laget var redan innan finalen det bästa av de två där. I match 3 fick Boston fyra powerplay. Laget gjorde mål i alla och spelade bara 2.06 av totalt åtta minuter utvisningstid.  Totalt har det blivit pp-mål i de sju senaste matcherna. Tangerat klubbrekord. Ska St. Louis ha en chans måste de i första hand hålla sig borta från utvisningsbåset.

Krug rekordbra

Torey Krug blev den förste backen på 25 år att göra fyra poäng i en finalmatch. Han hade 1+3 i match 3. Senast var det Brian Leetch i New York Rangers. Eddie Bush gjorde 1+4 för Detroit 1942. Han är den ende som gjort fler. Men Krug har fint sällskap på fyra poäng av Denis Potvin både 1980 och 1981, Larry Murphy 1991 för Pittsburgh och Paul Coffey i Edmonton 1985.

Berglund redo spela hockey igen

Patrik Berglund talade ut i Andy Stricklands podcast och sa att han mådde bra och att han var sugen på hockey igen efter att han i vintras bröt sitt kontrakt med Buffalo och åkte hem till Västerås. Patrik har en del på gång i Europa. Lutar väl åt KHL eller kanske Schweiz. Han mådde inte bra efter trejden från Stanley Cup-finalisterna St. Louis till Ottawa. Han erkände också att han inte gillade en del saker i nya klubben. I Västerås har han gått runt 40 golfrundor, men var less på att han ändå inte blir bättre. Här kan ni lyssna på snacket med Patrik: https://twitter.com/andystrickland/status/1134643083885387777

Jaden Schwartz samtal till Västerås

I podden ovan avslöjade också Patrik Berglund att på dagen före match 2, den som St. Louis vann i Boston, ringde hans telefon i Västerås. Det var Jaden Schwartz, St. Louis poängkung och trea i hela slutspelet, som matchdagen ringde för att höra hur det var med sin kompis och före detta lagkamrat.

Tippett ska vända Edmonton

Ken Hollands första stora beslut som ny general manager i Edmonton blev att utse Dave Tippett till ny huvudcoach. Han blir den åttonde coachen på tolv år som ska försöka leda laget till framgång. Därmed är väl också karriären över för Ken Hitchcock, som fick hoppa in förra säsongen när Todd McLellan fick sparken. 67-årige Hitchcock är den tredje mest vinstrike coachen i historien med 823 segrar. 1999 ledde han Dallas till Stanley Cup-segern. 57-årige Tippett har tidigare coachat Dallas i sex säsonger, samt Phoenix/Arizona i åtta. 2014 coachade han också Kanadas VM-lag.

Nilsson ska rädda Ottawa

VM-guldhjälten från 2018 Anders Nilsson har skrivit på för två år till i Ottawa. Han får i snitt 2,6 miljoner dollar. Hoppas nu att hans karriär, som verkligen varit en berg-och-dalbana, stabiliserar sig. Store Anders har kapacitet att vara en självklar starter när laget ska återuppbyggas.

Örebros skyttekung till Florida…

Örebros skyttekung Rodrigo Abols bryter kontraktet med SHL-klubben. Han har skrivit på för Florida. Han gjorde 18 mål senaste säsongen.

..och får han sällskap av Bobrovskij?

The Hockey News berättar att det förmodligen blir Florida för Columbus förre målvakt Sergej Bobrovskij. De säger också att Robin Lehner och Petr Mrazek kommer att förlänga med sina nuvarande klubbar New York Islanders respektive Carolina.

Erik till Elias?

Senast klubben som ryktesvägen anslutit sig till New York Rangers, Vegas och Tampa när det gäller Erik Karlssons nästa klubb, är Vancouver. Erik och Elias Pettersson. I samma lag. Det skulle kunna bli riktigt bra.

Foto: Linda Suslin Spiess

Alligatorvarning

Väl tufft där, Sunken!

Oskar Sundqvist har gjort ett strålande slutspel för St. Louis. Han använder sin stora kropp precis som han ska göra i en checkingline. Men i finalen har han verkat lite övertänd. En helt onödig crosschecking i mittzon i första matchen ledde till utvisning och mål för Boston. I andra matchen skickade han Bostonbacken Matt Grzelyck in i sargen, så han fick hjälpas av isen för vidare färd till sjukhus och han lär bli borta några matcher. Som väntat blev ”Sunken” avstängd i match 3 för tilltaget. Det finns kommentatorer här i Nordamerika som tycker att en match var för lite.

Tarasenkos svit sprack

Vladimir Tarasenko har nu 32 slutspelsmål, trea i St. Louis efter Brett Hulls 67 och Bernie Federko 35. Även om ryssens poängsvit på sju matcher sprack i match 3, kanske han kan matcha Federkos mål.

Veteranen lämnar Toronto

Patrick Marleaus familj ska flytta tillbaks till San Jose igen. Det lutar också åt att veteranen kommer att flytta västerut efter två säsonger i Torornto, där han inte missat en enda match. Men San Jose är inte alls det självklara valet. I stället talas om Arizona, Colorado eller Los Angeles för 39-åringen, som inte missat en match sedan 2008-09. I Toronto gjorde han 84 poäng på 164 seriematcher och sju poäng i 14 slutspelsfajter.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.