Doldisen i Philadelphia bäste svensken i en Stanley Cup-final

Foto: Maja Suslin

Nicklas Bäckström var med sina sju poäng förra året den senaste svenska poängkungen i en finalserie i kampen om Stanley Cup.

Tampa. I natt kan duon Alexander Steen och Carl Gunnarsson blir nummer 39 och 40 av svenskar som vunnit Stanley Cup. Om St. Louis vinner blir också Oskar Sundqvist den förste svensken att vinna för två olika klubbar, då han var med när Pittsburgh vann 2016.

Fem svenskar finns med i årets Stanley Cup. Trots att 38 svenska spelare fått vara med och hissa den historiska trofén genom åren och många gjort hjälteinsatser på vägen dit, är det förvånansvärt få svenskar som varit direkta finalhjältar. Av de 62 svenskarna som fått spela en Stanley Cup-final är det faktiskt bara Peter Forsberg som gjort ett hattrick i en finalmatch. Det gjorde han 1996. Sedan klev ju Patric Hörnqvist fram 2016 och avgjorde hela finalen. Han iklädde sig samma roll ihop med Carl Hagelin året efter.

Men den poängmässigt bäste svensken i en finalserie, det är en doldis. Han spelade nio säsonger i NHL. Alla för Philadelphia, förutom fem matcher sista säsongen med Dallas. När han spelade sin final 1987 fick han inte ens vinna Stanley Cup. Edmonton vann med 4-3, men Per-Erik Eklunds åtta poäng står än i dag som den bästa enskilda svenska poänginsatsen i en finalserie. Stockholmaren som kom till NHL från AIK och avslutade sin karriär i Leksand gjorde ett mål och assisterade till sju det året.

Mest poäng av svenskar i en finalserie totalt sett, det har faktiskt en back svarat för. Stefan Persson är också han, trots sina fyra Stanley Cup-ringar som han vann i rad, något av en doldis i dag. Han vann dem 1980-83 och spelade även en femte raka final 1984, då Edmonton tog över med sitt superlag anfört av Wayne Gretzky. På sina fem raka finalserie gjorde Stefan 15 poäng (3+12).

De fem svenskarna i årets final har hittills gjort elva poäng, men det är långt upp till de finaler där svenskarna producerade mest. Givetvis var det under Detroits senaste storhetstid 2008 och 2009. Det senare året, när dock Pittsburgh vann i match 7, gjorde svenskarna 21 poäng. Året innan, där Detroit vann över samma Pittsburgh med 4-2, blev det 20 blågula pinnar. För att hitta den tredje mest poängrika finalen får vi gå tillbaks till 1982 när New York Islanders tog sin tredje raka finalseger genom att svepa Vancouver. Det blev 18 svenskpoäng trots att det bara blev fyra matcher och Stefan Persson fick den gången dela den svenska poängligatiteln med Thomas Gradin. Båda svarade för fem poäng för vardera laget.

Svenskar har vid flera tillfällen satt tonen genom att göra första finalmålet. Så var det 1981 när Anders Kallur gjorde sina båda mål i match 1, varav ett av dem var finalens första. Årets efter gjorde Thomas Gradin första målet. 1986 var det Mats Näslunds tur och 1991 Uffe Samuelsson. Sedan tog det fram till 2008 innan det blev en svensk premiärskytt igen. Då klippte Mikael Samuelsson in både första och andra målet i finalserien. Därefter har ingen svensk gjort första målet.

Här är en unik genomgång av alla svenska poängplockare sedan första finalen med svenskt deltagande 1980. Det är sådana här djupdykningar man kan göra när termometern visar 33, fast det känns som 39 ute i den fuktiga Floridavärmen.

1980

Stefan Persson gjorde ett fantastiskt slutspel och sköt tre mål och fyra assist i finalserien mot Philadelphia, som New York Islanders vann med 4-2. Bob Nyström hade 3+1, men sköt bucklan för första gången till klubben genom sitt mål i förlängningen i match 6. Det var för övrigt Stefan som såg till att det blev förlängning med sitt 3-3-mål. Men Bob räknar vi inte in bland svenska cup-vinnare då han spelade med kanadensiskt medborgarskap. I poängsammanhang får han dock vara med.

1981

Anders Kallur och Bob Nyström gjorde två mål och assisterade till två var när Islanders vann andra raka efter 4-1 mot Minnesota, där Kent-Erik Andersson gjorde ett mål.

1982

Thomas Gradin fick poängligatiteln efter tre mål och två assist mot Stefan Perssons fem assist. Thomas radarpartner Lars Molin hade fyra assist. Store backen Lasse Lindgren sköt också ett mål för Vancouver som sveptes av Islanders, där Bob Nyström gjorde två mål och nykomlingen Tomas Jonsson hade en assist.

1983

Islanders vann fjärde raka med 4-0 över Edmonton och fyra svenskar gjorde två poäng var. Tomas Jonson, Bob Nyström och Anders Kallur hade alla 1+1, medans Stefan Persson fick två assistpoäng.

1984

Omvända roller där Edmonton svepte Islanders. Stefan Persson hade en assist, men bäste svensk i finalen var Willy Lindström med två mål och en assist.

1985

Willy ensam poängplockare med tre mål när Edmonton vann andra raka. Nu med 4-1 mot Philadelphia med Pelle Lindbergh i målet.

1986

Mats Näslund svarade för en av de bästa insatser genom tiderna i en final. Tre mål och fyra assist blev det på väg mot Montreals seger med 4-1 över Calgary. Montreals andre svensk Kjell Dahlin sköt också ett finalmål.

1987

Edmonton vann med 4-3 över Philadelphia, men Per-Erik Eklund satte svenskt rekord i poäng med ett mål och sju assist. Hans lagkamrat Kjell Samuelsson hade också en finalassist och i vinnarlaget bokfördes Kenta Nilsson för en assist.

1989

Calgary fick revansch på finalen 1986 och slog nu Montreal med 4-2. Mats Näslund ändå poängbäste svensk med 2+1, då Håkan Loob bara hade en assist.

1991

Ulf Dahlén hade två mål och två assist mot Ulf Samuelssons två mål och en assist. Samuelssons Pittsburgh slog Dahléns Minnesota med 4-2.

1992

En ena ynka svensk assist denna finalserie. Kjell Samuelsson svarade för den när Pittsburgh svepte Chicago. Samuelsson blev förste svensk att spela final med två olika klubbar och den här gången vann han.

1993

Dubbelt upp detta år. Tomas Sandström stod för båda finalassisten, men hans Los Angeles föll mot Montreal med 4-1.

1995

New Jersey svepte Detroit och Tommy Albelin i vinnarlaget, samt backkollegan Nicklas Lidström i motståndarlaget hade båda två assist var.

1996

Peter Forsbergs stora finalår. Förutom hans hattrick i första perioden i match 2 gjorde han två assist till i finalserien när Colorado slog Florida med 4-0. Förbundskapten Johan Garpenlöv hade en assist i det svepta laget.

1997

Nicklas Lidström tog poängtiteln för sitt enda mål. Mikael Renberg och Tomas Sandström hade också var sin assist i den finalen när Detroit slog Philadelphia med 4-0. Sandström den andre att spela final för två klubbar och vinna vid andra försöket.

1998

Svensk kung i finalen var Tomas Holmström efter ett mål och fyra assist. Lidström hade 1+1 och Anders Eriksson bidrog med en assist när Detroit svepte Washington. Calle Johansson hade en assist i förlorarlaget.

2002

Nicklas Lidström med 1+2, Fredrik Olausson med två assist och Holmström med ett mål bidrog alla till att Detroit slog Carolina med 4-1.

2003

Samuel Påhlsson svensk poängkung med 1+1 när klubbkompisen Niclas Hävelid hade en assist. Men New Jersey slog deras Anaheim med 4-3. Olausson poänglös i Anaheim när han som tredje svensk spelade final med två olika lag.

2004

Fredrik Modin fick lyfta bucklan efter 1+2 när Tampa slog Calgary med 4-3. Marcus Nilson 1+1 i Kanada-laget.

2006

Carolina vann med 4-3 över Edmonton. Förlorarna hade svenska poängkungen i Dick Tärnström med två assist. Niclas Walin med en assist fick dock en Stanley Cup-ring.

2007

Daniel Alfredsson gjorde så gott han kunde med fyra mål och en assist i finalen, men Samuel Påhlsson med 1+1 och hans Anaheim slog Ottawa med 4-1.

2008

Nytt svenskt poängrekord när en tredjedel av Detroits lag var svenskar. Henrik Zetterberg bäst med 1+5, före Mikael Samuelsson 3+1, Nicklas Lidström 1+2, Niklas Kronwall 0+3, samt Johan Franzén och Tomas Holmström 1+1. Totalt 20 svenska poäng när Detroit slog Pittsburgh med 4-2.

2009

Rekordåret då sju svenskar i Detroit gjorde 21 poäng i finalen. Men vad hjälpte det när Pittsburgh fick revansch från året innan och vann match 7. Zetterberg bäst igen med två mål och fyra assist. Därefter Franzén 2+2, Jonathan Ericsson 2+1, Lidström 0+3, Kronwall 1+1, Holmström 0+2 och Samuelsson med en assist.

2010

Niklas Hjalmarsson ensam svensk poängplockare i finalen när Chicago slog Philadelphia med 4-2. Han hade tre assist.

2011

Sedinarnas stora finalbesvikelse där Boston slog Vancouver över sju matcher. Daniel var finalbäst med 1+3 före Alexander Edler med två assist. Henrik Sedin hade bara ett enda mål.

2013

Johnny Oduya poängkung med 1+2 före lagkamraten Marcus Krüger med 1+1 när Chicago slog Boston med 4-2.

2014

Carl Hagelins 1+1 enda svenskpoängen när Los Angeles slog hans New York Rangers, med Henrik Lundqvist i målet.

2015

Victor Hedman svensk poängkung med fyra finalassist före lagkamraten Anton Strålman med två. Men det var Johnny Oduya och Marcus Krüger som efter var sin assist fick ta med sig Stanley Cup hem till Stockholm.

2016

Melker Karlsson var svensk poängkung i den finalen efter två mål och två assist. Carl Hagelin hade också fyra poäng, men bara ett mål. Patric Hörnqvist gjorde två mål, varav finalens viktigaste. det som gav Pittsburgh segern med 4-2 mot San Jose. Hagelin fjärde svensk att spela final för två olika lag.

2017

Den final som tillsammans med 2009 haft flest svenska poängplockare. Då var det dock enbart sju Detroit-spelare. När Pittsburgh slog Nashville med 4-2 var det två i segerlaget och fem i utmanarna. Nashvilles Calle Järnkrok var poängkungen med ett mål och tre assist, före Viktor Arvidsson och Mattias Ekholm, båda på 1+2. Patric Hörnqvist, Pittsburgh, hade 1+1, Patrik Åberg och Filip Forsberg var sitt mål för Nashville, men det viktigaste och enda, det sköt Carl Hagelin. Han avgjorde med det i match 6.

2018

Nicklas Bäckströms ett mål och sex assist i en finalserie slår sig in på andra plats ihop med Stefan Persson 1980 och Mats Näslund 1986 vad gäller antal poäng. André Burakovsky hade också en bra final med fyra assist när Washington äntligen vann. Det blev 4-1 mot succénykomlingen Vegas där William Karlsson svarade för ett mål och en assist.

2019

Årets svenske poängkung så här långt i finalserien är Joakim Nordström med ett mål och tre assist. Därefter kommer St. Louis backveteran Carl Gunnarsson med 1+2, mannen som sensationellt avgjorde match 2 i Boston. Marcus Johansson, Boston har ett mål och en assist. St. Louis-spelarna Alexander Steen och Oskar Sundqvist var sin assist.

Svenskpoäng totalt i en Stanley Cup-finalserie:

  1. Stefan Persson, New York Islanders, 15
  2. Bob Nyström, New York Islanders och Henrik Zetterberg, Detroit, 12
  3. Mats Näslund, Montreal, 10
  4. Per-Erik Eklund, Philadelphia och Nicklas Lidström, Detroit, 8
  5. Nicklas Bäckström, Washington, 7

Bästa svenska finalserierna:

  1. Per-Erik Eklund, Philadelphia, 8 1987
  2. Stefan Persson, New York Islanders 1980, Mats Näslund, Montreal 1986 och Nicklas Bäckström, Washington 2018, alla 7
  3. Henrik Zetterberg, Detroit 2008 och 2009, 6 vardera året

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.