Rask eller Binnington avgör vem som vinner Stanley Cup

Stanley Cup-finalen avgörs i en match 7 tack vare storspel av de båda målvakterna. Natten till torsdag avgörs allt.

Solsken

Rask höll drömmen vid liv

Tuukka Rask visade med sin insats i natt att det blir målvakterna som kommer att avgöra den här finalen. När St. Louis jagade kvitteringen och ledningsmål i andraperioden i match 6 klev finländaren fram med de där avgörande räddningarna. Rasks 28 räddningar totalt frustrerade ett allt trubbigare St. Louis och gav till slut Boston segern med 5-1 och därmed har vi en match 7 om vem som ska vinna Stanley Cup 2019.

Binningtons storspel

Jordan Binningtons intåg i St. Louis kasse dagarna efter nyår och vad det betydde för lagets uppvaknande, är redan klassisk hockeyhistoria. Men Jordan har fortsatt övertyga i slutspelet, även om han darrade i match 3 och blev utbytt. Åter i kassen storspelade han. Speciellt i viktiga match 5 i Boston. Hemmalaget pepprade honom med skott, men han släppte bara ett. Hans 38 räddningar är det bästa en rookiemålvakt presterat på 32 år. Då 1987 hette målvaktstalangen Ron Hextall och spelade i Philadelphia. Ken Drydens 56 räddningar som rookie 1971 i Montreal är ändå bäst genom tiderna. Rogie Vachon, också Montreal, hade 51 och 40 1967. De är de enda som varit bättre än Jordan Binnington. Det är 13 år sedan en rookiemålvakt senast vann Conn Smythe. Då var det Cam Ward i Carolina. Binnington såg mer mänsklig ut i match 6 och utsattes hela matchen för tuff psykning av Bostons spelare. Hans spel i match 5 visade dock att ska St. Louis vinna så är det efter storspel av Jordan. Än mer understruket efter Rasks insats i match 6.

O’Reillys balansträning

Ryan O’Reillys spel på slutet i Stanley Cup-finalen förde upp honom till toppen i snacket om vem som ska vinna Conn Smythe Trophy. I veckan som gick lades en kort filmsnutt ut på social medier för att visa bakgrunden till Ryans storhet som spelare. Det var från hans träning som visar att han inte bara kör de vanliga övningar som alla hockeyspelare kör. Han kör dem samtidigt som han exempelvis kör balans. Vid en balansövning jonglerade han med pucken samtidigt. Allt under mottot att han ska lära sig att tänka samtidigt som han presterar med kroppen. Ganska enkelt egentligen. Det är ju det hockey handlar om.

Marchand-mål – då vinnr Boston

Brad Marchand visade Boston vägen till match 7 med sitt 1-0 i första perioden. När han gör mål vinner nästan alltid Boston, som nu har 25-1 när han är målskytt. I årets slutspel har Boston 8-0 när Brad Marchand är målskytt.

Opererad Erik på basket

Erik Karlsson opererade sin ljumskskada sista maj, men redan ett par dagar senare var han på basket. Han syntes på bilder efter match 3 mellan Golden State och Toronto i Oakland, då han hoppade runt på kryckor efter matchen och letade efter förste svensken i en NBA-final Jonas Jerebko. Det var San Jose som meddelade att Erik opererats och han förväntas vara återhämtat för att spela direkt igen i höst. Frågan är bara var?

Skinner skinnar Buffalo

Jeff Skinner kom och öste in 40 mål sin första säsong i Buffalo och målmässigt bästa i ligan. Det gillades i klubben, som belönade Jeff med ett åttaårskontrakt värt i snitt nio miljoner dollar per år.

Janis kvar i Texas

Mattias Janmark har skrivit på för ytterligare ett år med Dallas, för 2,3 miljoner dollar.

Trejdrykten kring svenskar

Victor Rask uppges kunna vara en del i en trejd för att få Phil Kessel från Pittsburgh till Minnesota. En sådan trejd skulle också kunna innehålla backen Jack Johnson. Det finns också ett rykte att Vancouver och Edmonton skulle göra ett byte av Loui Eriksson och Milan Lucic.

Mycket på gång i NHL

Ursprunget till alla trejdrykten är givetvis alla de spelare som kommer bli tillgängliga och de ombyggnationer som pågår i en rad klubbar. The Hockey News har sammanställt en del av det som är på gång här: https://thehockeynews.com/news/article/these-teams-will-influence-the-2019-nhl-off-season-the-most

Sellgren vann Calder Cup

Charlotte Checkers slog Chicago Wolves i Calder Cup-finalen. Oscar Dansk fanns på förlorarsidan. Men Jesper Sellgren fick fira. Backen från Örnsköldsvik spelade klart säsongen med Luleå i SHL innan han stack över till AHL. På sina elva matcher gjorde han tre mål och en assist och bidrog till segern.

Foto: Linda Suslin Spiess

Alligatorvarning

St. Louis-tidning firade för tidigt

St. Louis Post-Dispatch, lokaltidningen i staden där match 6 av årets Stanley Cup-final spelades, tog ut segern lite för tidigt. Bucklan fanns på plats och laget ledde med 3-2. En seger till behövdes ”bara” för att det NHL-lag som väntat längst av alla på en seger äntligen skulle få lyfta den. Klart segerförberedelserna satte igång. Tyvärr för lokaltidningen lyckades en gratulationsannons slinka med ut till läsarna redan på söndagen. Tidningen fick gå ut och be om ursäkt. Nu får de hålla på annonserna fram till natten mot torsdag i stället.

Dålig domarnisats i match 5

Zebrorna, eller domarna i dagligt tal, fick massor av kritik efter match 5 i Stanley Cup-finalen. Främst givetvis när Tyler Bozak fällde Noel Acciari bakifrån utan åtgärd. Att sedan David Perron ökade på till 2-0 för St. Louis bara sekunder senare ökade på ilskan i Boston-lägret. Vi såg ju bland annat deras general manager Cam Neely i vredesmod kasta en vattenflaska i logen där han satt. Domarna missade också huvudtacklingen från Ivan Barbasjev på Bostons bäste anfallen Marcus Johansson. Den missen rättade dock NHL till och gav ryssen en match avstängning i efterhand. Det var St. Louis ckeckinglines andra avstängning i den här finalen, då ju också Oskar Sundqvist fick sitta en match. Bara Alexander Steen har hittills hållit sig på rätt sida om lagen.

Charas och Bostons käftsmäll

Brayden Schenn sköt och Zdeno Chara sträckte fram klubben för att blocka i match 4 förra måndagen. Men pucken styrdes i stället med hög fart, via hans klubba rakt upp på munnen på den gigantiske slovaken. Han däckade direkt och fick hjälpas av isen samtidigt som blodet rann. Han fick sy några stygn och kom tillbaks till Bostons avbytarbås i tredje perioden med ett heltäckande ansiktsskydd. Men lagkaptenen spelade aldrig. Ett stort avbräck för Boston. Han avråddes av läkare att spela, men ville vara med sina lagkamrater. I match 5 var han dock på isen, med skydd runt, inte mitt framför, ansiktet. Han kunde inte prata och dagen innan svarade han skriftligt på frågor från journalister. Snacka om ledargestalt.

Var är Schwartz?

Bara San Joses Logan Couture med 14 mål har gjort fler än St. Louis Jaden Schwartz 12. Men i finalen har Schwartz varit ovanligt blek. Han hade en assist i match 1 och en i match 2. Därefter nada. Inte ett enda finalmål från St. Louis skyttekung i slutspelet. I match 6 såg också många av St. Louis stora spelare märkbart trötta ut. Trenden att St. Louis fått jobba mer för sina mål än Boston stärktes inför match 7 och kan bli St. Louis öde. Schwartz och alla andra målskyttar måste visa sig igen. Boston har gjort 21-14 gentemot St. Louis i finalens sex första matcher.

Byström ger upp

Ludwig Byström är med sina 260 AHL-matcher den svensk som spelat flest matcher i den serien, utan att få en enda chans i NHL. Nu ger han upp och åker hem till Europa efter drygt fyra år i USA. Ny klubbadress för Ö-viksbacken är Kärpät i Finland. Därmed framstår Victor Hedman än ensammare från den gamla hockeyfabriken Modo i världens bästa liga.

Hall inte intresserad

Taylor Hall utsågs till NHL:s MVP förra säsongen, men verkar inte intresserad att stanna i New Jersey. I sommar kan han förlänga sitt kontrakt, som han då har ett år kvar på. New Jersey vill skriva ett nytt långt kontrakt med kanadensaren, men enligt The Fourth Period är inte Halla intresserad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.