Unnar verkligen Steen segern och nu ökar pressen i Toronto

Nya Marriott-hotellet sträcker sig mot Tampas himmel och högt över Ryan McDonaghs och Victor Hedmans porträtt. I dag är det bara 94 dagar kvar till första träningsmatchen mot Carolina i Amalie Arena bakom mig. Jag tog bilden i går söndag. Tampa möter Carolina hemma och borta. Samma sak med Nashville och avslutar försäsongen med tre matcher mot Florida.

Solsken

Binnington – rena Hollywood-storyn

Stanley Cup-mästare måste alltid ha en bra målvakt. Det är sen gammalt. St. Louis hade en målvakt som stal match 5 och viktigast av allt, han stal match 7. När Boston öste på med sin sista offensiv i första perioden i säsongens sista match och spelade ut St. Louis, då stod Jordan Binnington där och sög verkligen åt sig puckarna. Han var den enskilda spelaren som mest bidrog till segern i match 7. Därmed blev han också första rookiemålvakten att vinna 16 slutspelsmatcher. 25-åringens NHL-karriär, som inleddes några dagar efter nyår i år, är en fullständigt otrolig saga. En sådan det förmodligen kommer att göras film på i Hollywood. Så otrolig är den.

O’Reilly värlförtjänt

St. Louis fick slita hårt för sina mål i Stanley Cup-finalen. Då var det extra skönt för medspelarna när de kunde räkna med säkra bidrag från en spelare. Ryan O’Reilly tog på sig den uppgiften och gjorde mål i de fyra sista finalmatcherna. Det har ingen spelare gjort tidigare. Inte ens Wayne Gretzky, som är den senaste att göra mål i fyra matcher i rad i en final. Dock inte de fyra sista. O’Reilly fick också välförtjänt Conn Smythe Trophy, som slutspelets bäste spelare. Ett pris han tjänade ihop till genom att bara bli bättre och bättre för varje match. Han är därmed den förste som får priset redan sin första säsong i en ny klubb. Hans 23 poäng är också klubbrekord för St. Louis.

Steen-kul

Länge sedan jag unnade en svensk att vinna Stanley Cup, som jag unnade Alexander Steen. I år efter år har han tragglat på i ett St. Louis som oftast varit bra. Men aldrig tillräckligt bra. Inte förrän i år när det var en lagmaskin utan superstjärnor. Steen har varit lagets nyttigaste spelare under de 11,5 säsong han spelat där. Han har lojalt fullföljt alla uppdrag han fått. I år i checkinglinen med Ivan Barbasjev och Oskar Sundqvist. En av St. Louis absolut viktigaste kedjor i slutspelet. Kul också för pappa Thomas som trots 14 säsonger i Winnipeg aldrig fick chansen att lyfta bucklan. Nu ordnade Alexander att han fick det. Frågan återstår dock vart Alex kommer att ta den i sommar. Winnipeg? Göteborg? Örnsköldsvik? Här kan ni läsa mer om finalen i min text från finalnatten: https://dagensnhl.com/2019/06/13/antligen-for-st-louis-och-alex-steen-tack-vare-jordan-binnington/

500 000 firade under bågen

Bågen i St. Louis byggdes som en gigantiskt port till västern. I lördags blev den samlingspunkten för att Blues-fans där de tog emot spelarna efter Stanley Cup-paraden genom stan. Lagkapten Alex Pietrangelo och Vladimir Tarasenko var bara ett par av spelarna som hoppade av fordonen de åkte på för att direkt möta fansen. Pietrangelo hade med sig bucklan så att folk fick känna på den. Sånt uppskattas.

Laila-effekten

10-åriga Laila Anderson är St. Louis verkliga superfan. Hon drabbades av en sällsynt sjukdom, men har under sjukdomstiden aldrig gett upp hoppet för ”sitt” lag. När hon fick träffa spelarna smittade hennes entusiasm och framtidstro av sig och bidrog på sitt sätt till att bucklan hamnade i St. Louis. Redan i onsdagskväll var hon med på isen i Boston och firade med grabbarna och svarade världsvant på reportrarnas frågor. Flera spelare, bland annat Alexander Steen, vittnade om vad hennes medverkan betytt. Givetvis var Laila också med på scenen under bågen hemma i St. Louis i lördags, där hon återigen fick kyssa Stanley Cup.

Brett drack upp alla

Förre målsprutan i bland annat St. Louis, Brett Hull, började fira redan före match 6. En rejält överförfriskad Hull sågs elda massorna inför sista hemmamatchen. Enligt twittraren @AustinHuff behöver målvaktshjälten Jordan Binnington aldrig mer betala för en drink i St. Louis – för Brett Hull har redan druckit upp dem. Riktigt så illa var det väl i alla fall inte, för en hel del av spelarna hade fått i sig en del före och fick det även under paraden i lördags. Det både syntes och hördes när spelarna intervjuades. Men vinner man Stanley Cup för första gången på 52 år är det väl inte så konstigt att man firar.

Hagelin skrev på för fyra nya år

Tvåfaldige Stanley Cup-mästaren fostrad i Södertälje, Carl Hagelin, blir kvar i Washington ytterligare fyra år. Han skrev på söndagen nytt kontrakt som ger honom totalt elva miljoner dollar. Washington uppskattar Hagelins förmåga att kunna spela i alla fyra kedjorna, hans vinnarvilja och det han gör i boxplay. Därför såg de till att behålla honom.

Yzerman vill ha Kronwall

Niklas Kronwall har efter en riktigt bra säsong ännu inte avslöjat något om sin hockeyframtid. Till Detroit Free Press säger dock nye general managern Steve Yzerman att vill Kronwall fortsätta sedan kontraktet gått ut, är Steve positiv till det.

Gick ner i lön

Jordan Eberle har spelat 666 NHL-matcher, de senaste 159 i New York Islanders där han producerat 96 poäng. Bra, tyckte ledningen för klubben, som nu gett honom ett femårskontrakt värt 5,5 miljoner dollar per år i snitt. Faktiskt en nedgång från avtalet han hade med sig från Edmonton, som gav i snitt sex miljoner. Eberle var Islanders klart vassaste spelare under slutspelet.

Määttä västerut

Olli Määttä vann Stanley Cup två gånger med Pittsburgh, men nu ska han bygga Chicagos nya försvar. Det behöver sannerligen förstärkas då laget släppte in näst mest mål, 291, efter Ottawas 301 senaste säsongen. Unge tyske anfallaren Dominik Kahun går motsatt väg.

Utvecklar Dallas-spelare

Pär Johansson har varit spelutvecklare i HV 71 de senaste åren. Nu blir han det i Dallas, för klubbens Europabaserade framtidsspelare. NHL börjar mer och mer uppskatta svenskarnas kunskaper även utanför isen.

Nash till Columbus igen

Rick Nash återvänder efter ett sabbatsår från hockeyn till Columbus. Den storväxte före detta måltjuven, som avslutade karriären i Boston, kommer att bli så kallad speciell assistent till general managern,.

Foto: Linda Suslin Spiess

Alligatorvarning

Tung press på Maple Leafs nu

Att Toronto är en hockeystad har vi fått lära oss sedan Inge Hammarström och Börja Salming landade där i början på 1970-talet. Laget har vunnit Stanley Cup 13 gånger. Men det är nya tider nu. Både i Kanada och i Toronto. Maple Leafs har inte vunnit Stanley Cup sedan 1967. Men de senaste åren har andra lag från staden lyckats oerhört bra. Senast i rad Raptors, som blev första lag från Kanada att vinna NBA. Före dem var basebollaget Blue Jays ett topplag även om laget missade World Series och föll i semifinal både 2015 och 2016. Men laget vann World Series både 1992 och 1993.. Fotbollslaget Toronto FC var i två raka finaler i MLS Cup 2016 och 2017 och vann den senare. Och förra året vann Marlies AHL-slutspelets Calder Cup. Upp till bevis för Maple Leafs nu att följa den vinnande trenden för stadens topplag.

Bostons skador

Efter finalförlusten i match 7 blev det tills lut offentligt vilka skador spelarna hade där. Mycket riktigt drogs både Patrice Bergeron och Brad Marchand med olika skador. Båda hade problem med ljumskarna, som satte ner deras kapacitet. Trots det vann ändå Marchand slutspelets poängliga på samma poäng som Ryan O’Reilly, men Brad hade ett mål mer än Ryan. Även Jake DeBrusk hade problem efter den hjärnskakning han fick redan i första omgången mot Toronto. Mitt i besvikelsen fick fansen och spelarna glädjas åt att Zdeno Chara i alla fall blev meste spelare i en match 7 med sitt 14:e framträdande.

Elias brorsa åker hem

Elias Pettersson blir ensam i Nordamerika nästa säsong. Hans storebror Emil lämnar Milwaukee efter 133 AHL-matcher och återvänder till Växjö. Laget 25-åringen lämnade efter 33 matcher 2017. Växjö därmed plockat hem sin andra svenska center från Nordamerika inför nästa säsong, då ju också Jacob Forsbacka-Karlsson.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.