Robin Lehner tyckte Islanders gick bakom hans rygg

Foto: Maja Suslin

Anton Strålman har tagit av sig sin Tampa-tröja för sista gången. Nu blir det tre år i Florida Panthers.

Solsken

Rangers lockade Panarin mest

Columbus kastade ju ur sig ett sista jättebud för att få behålla ryska stjärnan Artemi Panarin. Men det räckte inte. Ryssen ville lira på en större scen och vilken är större än att ha Madison Square Garden som hemmaarena. Det blev alltså New York Rangers som i sitt nybygge av laget lyckades locka till sig Panarin med ett sjuårskontrakt värt 11,6 miljoner per år. Panarin på Broadway blir spännande och Rangers coach David Quinn har redan sagt att han planerar att spela Panarin med Mika Zibanejad.

Anton strålar vidare i solen

Anton Strålman fick lämna Tampa efter fem säsonger, men han lyckades hålla kvar sig och sin familj i The Sunshine State i alla fall. De flyttar drygt tre timmar med bil söderut till Sunrise norr om Miami. Trots en skadedrabbad säsong och rejält tapp i tempot lyckades 32-åringen landa ett treårskontrakt med Florida värt 5,5 miljoner dollar i snitt per år. Ett mycket bra kontrakt för den stabila västgöten. Kul för honom också att hamna i ett lag som förväntas ta ett stort steg näst säsong med nye målvakten Sergej Bobrovskij. Intressant också på försäsongen där Tampas tre sista matcher spelas mot just Strålmans nya klubb. Till det också seriepremiären. Fyra raka matcher således för Strålman mot Nikita Kutjerov och Steven Stamkos och de andra före detta lagkamraterna. Strålman har hittills spelat 853 matcher för NHL-lagen Toronto, Columbus, New York Rangers och Tampa.

Mojo till Buffalo

Marcus Johansson fick inte fortsätta i Boston. Buffalos talangfulla lag blir nästa anhalt, vilket kan vara bra för skåningen. Han kommer att få en större roll där än han hade i Boston. Han får 4,5 miljoner dollar för två år med utvecklingsbara spelare som Rasmus Dahlin, Jack Eichel, Jeff Skinner och Jimmy Vesey. Joakim Nordström får dock sällskap av en ny svensk i Boston, då Pär Lindholm hamnar där efter 61 matcher i Toronto och fyra i Winnipeg.

Brödrapar i Los Angeles

Adrian Kempe för sällskap av storebror Mario kommande säsong, sedan den senare inte fått nytt kontrakt i Arizona. Det är blott fjärde svenska brödraparet som spelat i samma NHL-lag samtidigt. Daniel och Henrik Sedin gjorde det ju under hela sin karriär i Vancouver. tvillingarna Patrik och Peter Sundström gjorde det, fast bara 21 matcher säsongen 1989-90 i New Jersey. Även Jörgen och Kenny Jönsson spelade nästan en hel säsong ihop i New York Islanders 1999-2000. Bröderna Kempe får också sällskap av backen Joakim Ryan, som ansluter från San Jose.

Svensk backtradition i Detroit

Patrik Nemeth är det senaste tillskottet av Detroits tradition med svenska backar. Patrik lämnar Colorado och får i alla fall sällskap av Jonathan Ericsson i Detroit. Kan bli Niklas Kronwall också. Den senare har ännu inte bestämt sig om det blir en fortsättning av karriären.

Toronto vinnare

Torontos coach Mike Babcock ville stärka upp försvaret inför nästa säsong. Han fick backarna Tyson Barrie, Cody Ceci och Ben Harpur när transfermarknaden för kontraktslösa spelare öppnade förra veckan. Till det Alex Kerfoot från Colorado och superrutinerade Jason Spezza närmast från Dallas. För det fick de släppa Nazem Kadri och svenske backen Calle Rosén till Colorado. Nikita Zaitsjev, Connor Brown och förre kanadensiske VM-hjälten Tyler Ennis fick också gå. Men det är ändå lätt att se Toronto som en vinnare. Laget ser på pappret redan starkare ut.

Perrys bonuslön

Corey Perry har varit en av världens pålitligaste målskyttar de senaste dryga tio åren. Men efter en skadedrabbad säsong fick han inte förnyat förtroende i Aanheim, där han hittills spelat hela sin NHL-karriär. Nu fick han i stället ett ettårskontrakt med Dallas med ganska låg lön. Dallas osäkerhet på honom gjorde i stället att de gav honom ett prestationsbaserat kontrakt enligt följande: För var tionde match han spelar upp till 50 matcher får han 250 000 dollar. Minst 50 matcher och till slutspel ger ytterligare en kvarts miljon. Tar sig Dallas vidare till Stanley Cup-final och han spelar minst hälften av matcherna dit får han 100 000 till. Medverkan i minst hälften av matcherna och en Stanley Cup-seger ger ytterligare 150 000. Han kan alltså lägga på sin lön med maximalt 1,75 miljoner dollar ytterligare.

Blir Sebastian Aho kvar i Carolina?

Carolina matchar Montreal om Aho

Montreal ville ha Sebastian Aho och erbjöd drygt 8,4 miljoner dollar per år i fem år. Då reagerade Carolina och matchade för första gången på sex år en annan klubbs bud på lagets spelare. Återstår ännu att se var Aho lirar i höst.

Foto: Linda Suslin Spiess

Alligatorvarning

Lehner blåst på målvaktsjobbet

Robin Lehner gjorde ju en strålande säsong och nominerades till Vezina Trophy. Ändå valde New York Islanders inte att förlänga med Göteborgaren. I stället kan man av Lehners kommentarer tolka det som att Islanders gick bakom ryggen på honom när han fortfarande funderade på klubbens bud och skrev kontrakt med Semjon Varlamov från Colorado. Lehner ville ha ett längre kontrakt, men det ville inte Islanders diskutera. Nu slutade allt med att Lehner fick ett ettårigt avtal med Chicago, som redan har Corey Crawford på kontrakt en säsong till. Men Crawford har två skadedrabbade säsonger med hjärnskakningar bakom sig. Utvecklingen var dock inte den man unnade Lehner efter sin livs säsong.

Gick väl fort där va?

Buffalobacken Rasmus Ristolainen har varit ute och kört bil hemma i Finland. Men att köra 81 kilometer i timmen där det är tillåtet med 40 är kanske inte så smart. Han fick rekordböta 120 000 Euro för det. En bra bit över en miljon kronor således.

Dubble mästaren lämnar NHL

Marcus Krüger är en av de smartaste svenska hockeyspelarna, men har alltid haft storleken emot sig i NHL. Han har ändå lyckats vinna två Stanley Cup. Båda i Chicago. Men nu ger han upp NHL-karriären och sak i höst spela hockey i Zürich. Den 29-årige Huddingekillen har hittills spelat 607 matcher för NHL-lagen Chicago och Carolina. Han var också med och vann VM-guld 2017 och spelade OS-finalen mot Kanada 2014.

Svenska Stanley Cup-mästare till skiljenämnd

40 spelare har inte kommit överens om sin nya lön med sina klubbar och lämnat avgörandet till NHL:s skiljenämnd. Stanley Cup-hjälten Jordan Binnington, målvakten i St. Louis är en av dem, liksom nye backklippan Jacob Trouba i New York Rangers. Men också fyra svenskar finns med där, varav två av dem vunnit Stanley Cup. Oskar Sundqvist blev förste svensk att vinna med två olika lag i år, men är inte överens med St. Louis om fortsatt ersättning. Inte heller fjolårets mästare Christian Djoos i Washington har kommit till ett avgörande. Linus Ullmark och Anton Forsberg, målvakter i Buffalo och Carolina, är de andra två svenskarna. Spelarna och klubbarna har dock på sig fram till 20:e juli att komma överens innan lönerna bestäms av skiljenämnden.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.