Sandström och Ulfie i all ära, men jag träffade Faiks poängkung

Håkan Lundberg var Faiks poängkung enda säsongen i högsta serien.

På 90-talet var Håkan engagerad i hockeyskola i samarbete med en av Fagerstas NHL-stjärnor, Tomas Sandström.

Det var här det började för Sandström och Samuelsson. Numera har Faik ett av Hockeysveriges bästa publiksnitt för division 2-lag.

I vår rundresa till släkten i Sverige har vi senaste veckan varit i Fagersta. En bruksort med stolta bandytraditioner tack vare Västanfors och även ett hockeylag i högsta serien. Jag minns när jag träffade bandylegendaren Sören Boström på IP, som man åker förbi precis innan tåget stannar vid stationen. Jag passar givetvis på att ta en sväng förbi Fagerliden också. Hockeyarenan där en gång Tomas Sandströms och Ulf Samuelssons karriärer inleddes. Häftigt att tänka sig att två grabbar från den här orten i de västmanländska skogarna tog sig hela vägen och vann tre Stanley Cup tillsammans.

Men den här gången är jag mest intresserad av ortens senaste tillskott till svenska hockeyeliten. Filip Johansson draftades som 24:a av Minnesota förra sommaren. Han har redan spelat 60 allsvenska matcher och 23 kvalmatcher för Leksand. Så framgångsrikt senaste säsongen att Leksand återigen tog klivet upp i SHL, där nu den 19-årige backen ska ta sig an de stora grabbarna. Jag såg träningsmatchen från Strömstad där Leksand fick stryk av Frölunda med 5-2 i torsdags på O’Learys här i Fagersta. Kan väl inte påstå att de lokala hockeyälskarna direkt samlats i jätteskaror där för att heja fram ortens senaste stora hockeylirare. Han syntes inte heller mycket mot svenska mästarna, vilket visar vad han har att vänta sig debutsäsongen i SHL innan han ska övertyga Minnesota att skriva kontrakt med honom. Passade också på att plåta en Faik-tröja (Se ovan) mitt bland alla tidningsurklipp om baseboll från Boston som täckte väggen utanför muggen på sportbaren.

Det är fascinerande med så här små hockeyorter där ju de allra flesta av våra NHL-spelare en gång startat sina karriärer. I Filips fall finns det, som man brukar säga, gott påbrå. Farfar Kjell Johansson, visserligen född i grannorten Norberg, men han spelade elva säsonger i Faik. Han gjorde ett mellanspel i Surahammar 1969-70 när klubben spelade i division 1, som då var högsta serien. Men säsongen efter var han tillbaks i Faik, som tagit sig upp till ettan efter kvalspel mot bland annat Färjestad och Bofors. Sejouren i högsta serien blev bara ettårig, efter en enda seger. Filips farfar Kjell spelade ytterligare två säsonger i Faik innan karriären var slut.

De vi hälsade på i Fagersta håller på och renoverar huset. Deras elektrikter heter Benny Johansson och råkar vara son till Kjell och alltså pappa till Filip. Benny har en son till. Ludvig är bara 16 år och fortfarande kvar i Faiks juniorlag.

Grannen kom in och pratade en dag förra veckan. Han heter Håkan Lundberg, är 73 år idag och spelade även han i Fagerstas lag det där året klubben var i högsta serien. Grannen Håkan visade sig vara lagets poäng- och skyttekung den där säsongen, med sina tolv mål och tre assist. Kjell Johansson, Filips farfar, slutade fyra med två mål och fem assist. Det spelades bara 20 matcher på den tiden. Håkan spelade totalt alla sina 16 säsonger i moderklubben Fagersta AIK, trots värvningsförsök från en rad andra större klubbar.

Jag frågar vilken som var närmast och han berättar att det var Västra Frölunda, som laget hette då. Håkan med hustru var till och med ner till Göteborg, där storklubben erbjöd halvtidsjobb på en bank och en lägenhet. Men Håkan blev Faik trogen hela sin karriär.

Han visar mig ett foto på väggen han själv tog när Tomas Sandström kom hem till Fagersta med Stanley Cup-bucklan efter segern med Detroit 1997. Vi pratar vidare om gamla spelare och hittar en gemensam favorit i ”Stisse” Johansson och det visar sig att Fagerstabon Håkan och jag, född och uppväxt i Sörmland, har samma favoritlag. SSK har varit en favorit för Håkan också, även om han mer och mer med intresse följt Västerås de senaste åren. Faik känner han inte lika mycket för, då han inte längre känner spelarna på samma sätt som förr.

Trots Tomas Sandströms och Uffe ”Ulfie” Samuelssons exceptionella framgångar var det ändå grannen som kom in och pratade lite hockey som var hockeykung i Fagersta den enda säsongen laget spelat i högsta serien.

Solsken

Billig Stanley Cup-mästare till Tampa

Tampa fortsätter förstärka sin trupp. Senast in är en kille med färsk erfarenhet av att vinna Stanley Cup. St. Louis-killen Patrick Maroon fick vinna Stanley Cup när han spelade för sin hemstad. Men något nytt kontrakt fick han inte. I stället har Tampa nu signat upp lite cup-vinnande rutin för reapriset 900 000 dollar för ett ettårskontrakt. Maroon är ingen superstjärna, men en spelare som breddar och fördjupar Tampas forwardsuppställning. In i slutspelet har han färsk erfarenhet av den glöd som behövs för att gå hela vägen.

För lite speltid för Burra

Colorados general manager Joe Sakic säger nu att André Burakovskys största problem i Washington var att han inte fick tillräckligt med speltid. Torde betyda att Sakic ger Burakovsky en rejäl chans att visa vad han kan i en topp-sex-roll i nya klubben. Låter onekligen intressant.

Marleau till Edmonton?

Nya nordamerikanska rykten placerar veteranen och 39-årige Patrick Marleau i Edmonton.

Grönborg + Marner = Sant

Mitch Marner och Toronto har ännu inte kommit överens om ett nytt kontrakt. Nu börjar Marner höra sig för om alternativ för att komma igång med träningen. En fråga har skickats till Zürich, klubben där Auston Matthews spelade säsongen innan han klev in i NHL. Det roliga med det schweiziska laget den här hösten är ju att förre förbundskaptenen för Tre Kronor Rikard Grönborg är ny coach där. Det kan således bli ett spännande möte mellan Grönborg och Marner senare i höst.

Och Rantanen till Hamar

Colorados succéspelare Mikko Rantanen har heller inte kommit överens om en förlängning med sin klubb. I väntan på det kommer finländaren att hålla igång med Storhamar i Norge.

Bäst under 2010-talet

ESPN har roat sig med att utse de bästa spelarna under 2010-talet, som ju faktiskt är slut. Henrik Lundqvist och Erik Karlsson toppar som bäste målvakt respektive bäste back. ”Henke” för sin jämnhet trots att han bara vunnit en Vezina Trophy. Ingen målvakt har dock spelat fler matcher och räddat fler skott än svensken det senaste decenniet. Erik vann ju Norris Trophy två gånger och var nära ytterligare ett par, varav det var rena rånet ett av åren. Bästa och värsta trejderna har också utsetts och märkligt nog kom de inom loppet av en halvtimme sommaren 2016. Bästa trejden är den mellan Montreal och Nashville med bytet av P.K. Subban och Shea Weber. Värsta var enligt ESPN den mellan Edmonton och New Jersey, där Taylor Hall byttes mot Adam Larsson.

Iginla fick hall döpt efter sig

Jarome Iginla, ni minns han som spelade fram Sidney Crosby till avgörande guldmålet i OS-finalen 2010 i Vancouver, har nu hyllats hemma i sin födelsestad St. Albert hemma i Kanada. I söndags döptes Akinsdale Arena om till Jarome Iginla Arena.

Henke stöttar Damkronorna

Den senaste i raden av svenska NHL-spelare som stöttat Damkronorna och deras krav på rimligare ekonomisk ersättning är Henrik Lundqvist. Han, schampokillen ni vet.

Orkan på tvären

Carolina gör som Rangers. De nya tröjorna kommer att ha förkortningen Canes diagonalt på bröstet. Ser snyggt ut.

Biljetter till Globen-träningarna

Matchbiljetterna är redan slutsålda till båda mötena mellan Tampa och Buffalo i Globen i november. Men det finns ändå chans för de som inte hann få dem biljetterna, att se NHL-stjärnorna på is. I dag måndag 9.00 släpptes biljetterna till Tampas och Buffalos träningar 7 november. För 150 spänn får ni se Nikita Kutjerov, Steven Stamkos, Victor Hedman, Jack Eichel och Rasmus Dahlin träna på Globens is.

Foto: Maja Suslin

Alligatorvarning

Kuznetsovs kokainspår

Jevgenij Kuznetsov hade spår av kokain i det dopningsprov han gav under hockey-VM i våras. Därför stängs nu Washingtoncentern av i fyra år, vilket i sin tur betyder att Kuznetsov inte kan förstärka ryska landslaget om plötsligt NHL-spelarna får vara med i kommande OS i Peking 2022. När en video med ryssen i ett rum med kokainsträngar på bordet blev viral i våras hävdade han att han aldrig tagit preparatet. Nu vet vi att han ljög. Enligt NHL har Kuznetsov nu frivilligt sökt hjälp för att komma till rätta med missbruket. Han kommer också att träffa NHL-kommissionären Gary Bettman före träningslägrets start i Washington. I pressmeddelandet från NHL betonas att kokain inte ses som ett prestationshöjande preparat och därför inte finns med på ligas lista över förbjudna substanser. Men i ryska landslaget får han inte spela de kommande fyra åren.

Baseboll men inte världens bästa hockey

Sverige brukar beskrivas som ett hockeyland. Sverige är definitivt i n t e ett basebolland. Det här är ingen vetenskaplig undersökning. Bara en betraktelse. Under några veckors vandringar i Stockholm, Göteborg och Fagersta dominerar ändå en keps för ett basebollag. Förhållandet av antalet kepsar för New York Yankees respektive Tampa Bay Lightning är under de senaste tre veckorna i storleksordningen 50-1 till Yankees fördel. Och då är min Tampa-keps den enda jag sett för världens bästa hockeylag säsongen 2018-19. Visst är det märkligt. Har någon en förklaring till detta fenomen vad gäller sportmode i detta land? Slår vad om att majoriteten av de som har Yankee-kepan inte ens vet att det är ett basebollag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.