Säsongen startade med hattrick och huvudtackling

Sista veckan i Sverige, då passar väl den här lilla filmen från ett blåsigt, men dock ganska soligt västkusten.

Solsken

Säsongens förstas hattrick

Max Pacioretty såg till att säsongens första hattrick kom redan i första träningsmatchen. Vegas slog Arizona hemma med 6-2 och Max hade förutom sina tre mål också en assist. AIK:s förre målvakt Erik Källgren var ende svensken i matchen. Han fick hoppa in i Arizonas kasse i sista perioden och hann med åtta räddningar, förutom två insläppta puckar.

Toronto hann signa Marner

Mitch Marner vann poängligan i stjärntäta Toronto förra säsongen, före spelare som John Tavares och Auston Matthews. Det fick honom självklart att sälja sig dyrt när det var dags att förnya kontraktet. Men först natten till lördagen blev han överens med klubben. Det blev sex år till för 10,893 miljoner dollar i snitt per år. Därmed slapp Toronto en ny situation liknande den som det blev med William Nylander förra säsongen. Nu hinner Mitch till och med ansluta till Torontos träningsläger. Samtidigt betyder det att Toronto nu har tre av de spelare som har de sju dyraste kontrakten i hela NHL. Det innebär att laget har Matthews och Nylander säkrade till 2024, samt Tavares och Marner till 2025. Men att lägga mycket pengar på få stjärnor kan också skapa problem att bygga ett lag som på allvar ska kunna utmana om Stanley Cup.

Provorov sex år till

Philadelphia kom till slut överens med ryske backtalangen Ivan Provorov om en förlängning. Han fick ett sexårskontrakt värt 6,75 miljoner dollar om året.

Ullmarks mask med vita korpar

Linus Ullmark har på sin nya målvaktsmask kopplat ihop sitt lags namn med sitt svenska ursprung på ett spännande sätt. Med en hel del vita inslag finns det också blå och gula. Motiven på sidorna är en buffel, med anknytning till staden Buffalo. Under buffeln finns det också text med gamla runor. På hakskyddet flaxar asaguden Odins båda korpar Hugin och Munin. Märkligt bara att korparna inte är svarta, utan vita.

Maroon nr 14

Mathieu Joseph behåller nummer 7 på sin Tampa-tröja. Nye Pat Maroon kommer i stället att spela med 14 på ryggen.

Tampa delad ut 100 000

Penningpriset när man vinner President’s Trophy är 100 000 dollar. I tisdags gav sig spelare och ledare från Tampa ut på stan och delade med sig av pengarna till olika behövande organisationer och inrättningar.

”Kakko, passa inte”

Kaapo Kakko fick givetvis mycket frågor när träningslägret med New York Rangers inleddes. Drafttvåan från Finland minns en sak, som förklarade hans otroliga framgång förra säsongen. ”Jag minns min gamla coach som för två år sedan sa så här till mig: ”I förlängningen, passa inte pucken.” Så det gjorde jag inte.”

Frölundajunior fick chansen

Frölundajunioren Karl Henriksson fick spela center mellan supertalangerna Vitalij Kravtsov och Kaapo Kakko i en av New York Rangers matcher under rookieturneringen i Traverse City. Nu räckte det inte för att han skulle få följa med till NHL-lagets slutliga camp inför säsongen. Men han har i alla fall fått känna på hur det är att spela med ett par spelare som kommer att bli riktigt stora.

Det är här det börjar

NHL-camperna har kört igång. Jag har gjort en genomgång med vilka svenskar som är på plats. Det är 138 den här säsongen och ni kan läsa mer om det här https://hockeynews.se/articles/10376/

Spelarna som är där har alla under sin karriär åkt på träningsläger under sina pojklagsår. Som det här gänget från Hisingen Hockey, som var på plats i Gullmarsborg, ishallen i Lysekil, i helgen som gick. De precis som massor av andra unga svenska hockeyspelare var då på läger runt om i landet. Om sex-sju är har några av dem, kanske till och med någon från Hisingen, hittat vägen till sitt träningsläger med ett NHL-lag och en eventuell karriär i ligan där världens bästa hockey spelas.

Det roliga med Gullmarsborg är att den rinken kanske mer än någon annan i Sverige ger NHL-känsla. Måtten på rinken, som byggdes 1975, har nämligen 56 x 26 meter. Vid invigningen var det minimimåtten till och med för en NHL-rink.

 

Alligatorvarning

Fyra år blev tre matcher

När Jevgenij Kuznetsov visade upp spår av kokain i sitt dopningsprov vid VM i våras, stängde Internationella hockeyförbundet av honom i fyra år. Synen på kokain är lite annorlunda i NHL. Visst fick Kuznetsov en avstängning där också, men bara i tre matcher. Kanske mest för att han var så klantig att han åkte dit.

Första huvudtacklingen

Tyvärr kom säsongens första huvudtackling direkt i första träningsmatchen. Vegas forward Keegan Kolesar sänkte Arizona-backen Aaron Ness. Lär bli avstängning på den.

Ovetjkin skadad direkt?

Det gick ut alarmrapporter från Washington redan i måndags, där några av lagets spelare spelade mot varandra på ett ispass innan det officiella träningslägret startat. Plötsligt föll Alexander Ovetjkin olyckligt och fick hjälpas av isen. Var Washingtons storstjärna skadad redan innan säsongen kommit igång? Dagen efter var han dock tillbaks på isen utan några problem alls. Han hade dock några elaka sårskorpor i ansiktet efter den brutala närkontakten med isen. Det ska mer till för att sänka den store ryssen.

Fotfraktur för veteranen

Även om det inte var en allvarlig smäll för Ovetjkin, åkte Corey Perry på en värre skada. Efter 13 säsonger var Anaheim den enda klubb måltjuven representerat i NHL. Då fick han inte förlängt. I stället blev det Dallas för hans fortsatta karriär. Men en fraktur i ena foten håller honom nu borta minst två veckor från isen i nya klubben.

Tränar med North Dakota

I väntan på att Brock Boeser och Vancouver ska komma överens om ett nytt kontrakt håller Brock igång med University of North Dakota.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.