Från Lindbergh till Lehner

img_1506

Sveriges meste NHL-målvakt Henrik Lundqvist.

 

Det är faktiskt bara 26 svenska målvakter som spelat i NHL sedan Göran Högosta och Hardy Åström debuterade för knappt 40 år sedan. Elva av dem finns i NHL eller i NHL-klubbarnas organisationer just nu.

Ganska märkligt att ett hockeyland som Sverige så sent lyckades få fram så pass många bra målvakter att de kunde börja konkurrera om platser i NHL. Detta speciellt när svensk hockey, i alla fall de som jobbar med svensk hockey, brukar berömma sig själva att de är så bra på utbildning.

Men på målvaktssidan var exempelvis Finland långt före i utvecklingen och utbildningen. Målvaktstränare i alla elitserielag var en ganska sen självklarhet.

Ändå är det bara Pelle Lindbergh och Henrik Lundqvist som blivit stjärnor. Båda har vunnit Vezina Trophy som går till säsongens bästa målvakt.

I dag är det bara Henke i New York Rangers och Robin Lehner i Buffalos som kan betraktas som förstamålvakter.

Jacob Markström i Vancouver, Eddie Läck i Carolina och Jonas Gustavsson i Edmonton ligger väl närmast att utmana om förstaplatsen. Jhonas Enroth lär också få spela betydligt mer den här säsongen som backup till Frederik Andersen i Toronto, än vad han fick i fjol bakom Jonathan Quick i Los Angeles.

Anders Nilsson är backup till Lehner i Buffalo, som också har Linus Ullmark i farmarlaget. När Lehner skadade sig i premiären förra säsongen fick Ullmark abrupt göra en tidig NHL-debut, men han klarade den mycket bra.

Målvaktsläget sett med svenska ögon i Buffalo är mycket spännande. Känns som Anders Nilsson, ni minns bronshjälten från VM i Vitryssland 2014, är given andremålvakt den här säsongen för att Ullmark ska skolas in ytterligare en säsong på liten rink i AHL. Därefter är det nog hans tur att stötta/utmana Lehner.

Efter Lundqvist och Lehner, vem har störst chans att bli näste svenske förstemålvakt?

Efter att ha sett Cam Talbot minst sagt taffliga spel i drygt en period i matchen Edmonton-Buffalo talade allt för att Jonas Gustavsson har störst chans.

Han fick också komma in och debutera för sin nya klubb. Han blev den fjärde svenska målvakten som spelat i Edmonton. Men efter bara 10.04 tvingades han bryta. Jonas blev oturligt pååkt av den egna backen Adam Larsson vid ett snabbt Edmonton-anfall. Jonas huvud träffades av Adams kropp och böjdes kraftigt åt höger. Det såg inte alls bra ut.

Talbot fick komma in igen och släppte in två nya puckar. Buffalo vann med 6-2 och Lehner hade 31 räddningar efter mycket bra spel.

Förutom det korta mötet Lehner-Gustavsson i natt, möttes också Jacob Markström och Eddie Läck i Vancouver. Här vann Läck den svenska målvaktsduellen med 27-19 i räddningar. Men Markströms Vancouver vände osannolikt 0-3 till 4-3 efter en ny seger i förlängningen. Och precis som i lördags mot Calgary avgjorde Brandon Sutter nu också.

 

Här är alla 26 svenska målvakter som spelat i NHL och hur många matcher de spelat till den 16 oktober 2016:

 1. Henrik Lundqvist, 687, New York Rangers
 2. Tommy Salo, 526
 3. Johan Hedberg, 373
 4. Jonas Gustavsson, 173, Edmonton
 5. Pelle Lindbergh, 157
 6. Tommy Söderström, 156
 7. Jhonas Enroth, 147, Toronto
 8. Anders Lindbäck, 130, New Jersey
 9. Eddie Läck, 117, Carolina
 10. Mikael Tellqvist, 113
 11. Robin Lehner, 109, Buffalo
 12. Johan Holmqvist, 99
 13. Jacob Markström, 84, Vancouver
 14. Hardy Åström, 83
 15. Viktor Fasth, 63
 16. Erik Ersberg, 53
 17. Anders Nilsson, 52, Buffalo
 18. Henrik Karlsson, 26
 19. Göran Högosta, 22
 20. Linus Ullmark, 20, Rochester
 21. Niklas Svedberg, 19
 22. Anton Forsberg, 9, Cleveland
 23. Cristopher Nilstorp, 6
 24. Magnus Hellberg, 2, Hartford
 25. Johan Backlund, 1
 26. Joacim Eriksson, 1

Spelarna med klubbnamn efter är de som fortfarande är aktiva i Nordamerika.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.