Mattias Ekholm: ”Vi ber inte om ursäkt för den här segern”

Tampa. Nashville vann mötet mellan världens just nu två bästa lag med 4-1. Trots att Tampa öste puckat mot Pekka Rinne stod han och Nashvilleförsvaret med bland andra Mattias Ekholm emot och Calle Järnkork kunde göra det mål som definitivt avgjorde.

– Det är kanske inte den vackraste vinsten, men alla kan inte vara det heller. Vi ska inte be om ursäkt för den, säger Ekholm, som trots en strålande start inte tycker laget är lika bra i år som i fjol än.

Tampa vann skotten med 43-24 men Pekka Rinne tog det han skulle. resten tog NHL:s bästa backuppsättning och deras forwards hand om i försvarsspelet som var strålande.

Nashville såg till att Tampas spelare hade fasligt svårt att ta sig in framför Rinne, varför puckarna som kom till honom sällan orsakade någon större oreda.

Ni hade lite att göra då i försvaret.

– Ja, verkligen, säger Mattias Ekholm och sätter sig och pustar ut med en bit pizza.

– Första tyckte jag var riktigt bra liksom första tio i andra. Men resten där stod vi på hälarna rejält. Sen är de ett bra lag så vi kommer att byta chanser. Det visste vi. Men vi hade lite svårt att få till spelet, Blir lite mycket att kasta iväg puckarna bara. I tredje gällde det att kriga. Vi stod på huvudet och lyckades rädda det.

De fick n mycket puckar, men inte så mycket folk framför mål.

– Nej jag håller med dig. Var lite från förlängda mållinjen och sådana grejer, som var det farligaste. Jag tycker inte det var några framförmål-lägen eller skott från slottet. Vi försvarade oss bra och så är det kul att se att Pekka är tillbaka och fick göra en sådan här bra match.

– Hoppas bara vi kan spela som i första perioden under 60 minuter någon gång också.

Tampa kom ut och spelade mer fysiskt än vanligt. Totalt vann den tacklingsstatistiken med 29-16.

– Känslan i första var att de kom ut rätt hårt, men sedan tror jag de fick sig en hårtork i pausen och då small det på allt som rörde sig efter det. Kanske ligger i det här med seriefinal också, att man vill sätta sig i respekt och inte vika ner sig.

Pekka Rinne blev matchens första stjärna med sina 41 räddningar i sin comeback efter en skada.

Nashville hade 18 poäng på tolv matcher inför nedsläppet här i Amalie Arena natten till fredagen svensk tid. Tampa hade 17 på elva matcher. Det var de två lag i hela ligan som tagit mest poäng så här långt. Dels det och dels att det är ett öst- och ett västlag gjorde matchen extra intressant. Nattens fartiga möte kan mycket väl bli en Stanley Cup-final i sommar.

Det är tidigt på säsongen, men kändes det ändå som en seriefinal?

– Lite ändå. Det är ju ändå ettan mot tvåan. Man vill ju visa vad man kan även om vi vet att vi inte vinner Stanley Cup i dag. Gäller att hitta viktiga saker så här tidigt på säsongen och en sådan här match är ju det. Klart man är extra taggad inför den. Självklart viktigt för oss att kunna reda ut en sådan här match mot ett så skickligt lag.

Nashville är nu utan tvekan världens bästa lag med 20 poäng på 13 matcher. Laget har fått en kanonstart, men Mattias Ekholm är inte nöjd.

När jag frågar om de förfinat något ytterligare från förra säsongen, då laget tog mest poäng i seriespelet och vann President’s Trophy, svarar han i stället så här:

– Snarare tvärt om. Vårt powerplay kan vi tio gånger bättre. Samtidigt kan boxplay också bli mycket bättre. Sedan tycker jag att fem mot fem-spelet har klickat mycket bättre i år. Det bådar ju gott.

Centern Ryan Johansen kommer in och jag frågar Mattias vad han säger om hans insats?

– Han är ett geni när han väl har pucken i offensiv zon. Gäller bara att han ska ta sig dit. När han väl är där händer det grejer. Passningen till (Roman) Josi är ju genialisk.

Han tänker på tvärvändningen där Johansen med en backhand spelade fram Josi framför en förvånad Anton Strålman, till viktiga 2-0 bara sju sekunder från första periodpausen.

Han spelade också över till Calle Järnkrok mitt i Tampas slutforcering i ett två-mot-ett-läge. Calle satte sitt tredje mål för säsongen med 3.18 kvar. Det avgjorde definitivt. Det var Johansens 13:e assist hittills den här säsongen. Bara Mikko Rantanen, Colorado, är bättre i ligan på den fronten.

Ekholm i hop med Järnkrok låg bakom 1-0 efter bara 6.02. Järnkrok spelade bak till Ekholm, som lyfte in pucken framför mål. Till skillnad från Tampa fick Nashville in folk där och Kyle Turris höll sig framme och fick klubban på pucken.

Ekholm är nöjd med sin egen insats hittills och tacka för det. han är näst bäste back poängmässigt i laget efter P.K. Subban. Kanadensaren har tio nu och Ekholm nio efter nattens assistpoäng. Det lägger Ekholm på en total 13:e plats bland NHL:s alla backar och faktiskt tvåa i svenska backligan, efter John Klingberg, Dallas, med tolv.

– Så länge laget går bra är jag nöjd, men jag har ju fått peta in en del poäng också och det är alltid roligt att bidra på den fronten.

Men trots alla poäng får han inte spela powerplay.

– Jag gjorde jag stundtals inte i fjol heller. Tycker jag att jag ska göra det? Ja, kanske , men jag förstår, vi har Subban, Josi och (Ryan) Ellis. Det är offensivt ganska bra backar och så har vi bra forwards också, Så jag förstår varför jag inte spelar. Samtidigt tycker jag att jag har visat, både förra säsongen och i år, att jag kan spela där. De har sagt jag får ha lite tålamod och det får man väl ha i det här läget.

Nashville saknade Viktor Arvidsson, som dras med en skada på underkroppen. Möjligen hämmades Filip Forsberg av det, för han var inte speciellt synlig i matchen. Men det är också en styrka i den här upplagan av Nashville. Lagets skyttekung har en blek kväll. Nashville vinner ändå över ligans näst bästa lag.

XXXXXXXXX

I St. Louis lossnade det rejält för Oskar Sundqvist, som gjorde både 1-0 och 3-2 när hemmalaget slog Vegas med 5-3. Det var Sundqvists två första mål för säsongen. det första en riktig delikatess, där han snurrade runt och slog pucken i öppet mål.

I Calgary var det målrikt. Hemmalaget slog Colorado med 6-5 efter en fantastiskt vändning i tredje perioden. Mikael Backlund sköt 1-2 för Calgary, men laget gick ifrån till 4-1. Ett mål Carl Söderberg gjorde. Hans femte för säsongen. Comebacken leddes av Elias Lindholm, som med mindre än en minut spelat gjorde 2-4 i powerplay, hans nionde för säsongen. Efter det gjorde Calgary ytterligare fyra raka mål fram till 6-4 innan Colorados lagkapten Gabriel Landeskog kunde fastställa slutresultatet till 5-6 sett med gästernas ögon. Det var Landeskogs elfte för säsongen och därmed gick han upp i topp på svenska skytteligan.

Oskar Lindblom fortsätter ta för sig. Han avgjorde både mål och assist när Philadelphia slog Los Angeles på bortais med 5-2. Oskar spelade fram Wayne Simmonds till 2-1 och gjorde själv matchavgörande 3-1 strax efter. Slutresultatet, det fastställde Robert Hägg i slutet. hans tredje mål för säsongen.

I Anaheim gjorde både Jakob Silfverberg och Rickard Rakell mål när hemmalaget föll mot New York Rangers med 3-2 efter straffar. Mats Zuccarello och Mika Zibanjead gjorde mål på sina, medans Anaheims straffskyttar missade. Det avgjorde. Zuccarello är med sina 25 straffmål bäst genom tiderna i Rangers. Rangers har ändå ingen seger efter 60 minuter i höst. De fyra segrarna har kommit efter tre straffavgörandet och ett i förlängningen. För Jesper Fast var det 300:e NHL-matchen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.