Det är för lite hat i NHL, tycker John Tortorella

Tillbaks i soliga Tampa igen med bilutställning i Ybor City, efter några dagar i Chicago. Blev ingen hockey där, men framför Wrigley Building (tuggummibolaget ni vet) träffade jag i alla fall en Anaheim-fan, som höll hårt på Teemu Selänne. Anahiem mötte Chicago i tisdags. Som synes var det kyligt i Chicago, men nu är mössan undanlagd och skinnjackan inhängd i garderoben igen. Hoppas de förblir där länge…

Solsken

Kung Crosby

Sidney Crosby visade i mötet med Connor McDavid i tisdags vem som fortfarande är kung i hockeyvärlden. Hans avgörande till 6-5 i förlängningen var bara så läckert. Har ni missat det, så såg det ut så här: https://twitter.com/nhl/status/1054944256916447233?s=12

Men det slutade inte där för Crosby förra veckan. I Pittsburghs kross av Calgary med 9-1 assisterade han till två mål och sköt det här: https://twitter.com/nhlgifs/status/1055629645834543104?s=12

Inte ens där var det stopp på Sidney. När Vancouver kördes över med 5-0 i lördags svarade han för två mål till. De tre senaste målen Crosby gjort har kommit från backhand, där han utan tvekan är världens bäste just nu.

Hetaste kedjan

Gabriel Landeskog tillsammans med Mikko Rantanen och Nathan MacKinnon. Där har ni hockeyvärldens hetaste kedja just nu. Landeskog inledde veckan med att bli utsedd till förra veckans första stjärna före spelare som Connor McDavid och Marc-André Fleury. Veckan som gick var dock Rantanens. Tre mål och fyra assist från finländaren förde upp honom i topp på poängligan med 21 poäng. MacKinnon är fyra med 18 och Landeskog sjua på 16.

”Ja, det är vi” sa Landeskog

Efter 6-3 på Ottawa och tre mål och sju assist från Gabriel Landeskogs kedja fick han frågan om de var NHL:s bästa kedja nu. Svaret kom direkt och var självklart.

Forsberg tvåa efter hattrick

Vecken efter Gabriel Landeskogs hattrick följde Filip Forsberg upp med ett. Hans sjätte totalt i NHL-karriären kom i lördags, men Edmonton vann ändå med 5-3. Patrick Kane gjorde mål i går och leder därför skytteligan på elva fullträffar, men därefter kommer Forsberg och Landeskog på tio. Auston Matthews och David Pastrnak har också gjort tio. Svenskarna håller sig väl framme i målskyttet så här långt…

Malkin snittbäst

Sidney Crosby briljerade i veckan som gick, men faktum är att Pittsburghs andra superstjärna Jevgenij Malkin är snittbäst vad gäller poäng i hela ligan. Han har ett snitt på två poäng per match i de nio han spelat. Fem mål, varav två i lördags mot Vancouver, och 13 assist lägger honom på fjärde plats i poängligan.

Chiasson fick sin ring

När Washington gästade Edmonton hade lagkaptenen Alexander Ovetjkin med sig en present till Alex Chiasson, Stanley Cup-mästare i somras och numera i Edmonton. Chiasson tackade för sin Stanley Cup-ring med att göra sitt första och andra mål för sin nya klubb i den målrika tillställningen Washington vann med 6-5. Här får han ringen av Ovetjkin: https://twitter.com/capitals/status/1055518574373031936?s=12

Tack för det, sa Duchene

Matt Duchene spelade drygt åtta säsonger i Colorado. När han i fredags återvände till Denver med nya klubben Ottawa, hyllades han i första perioden med en filmsnutt, som seden är. Hur tackade då Duchene för det? Jo, genom att omgående skjuta 2-0 till Ottawa. Han gjorde också 3-1 senare. Colorado vände och vann ändå till slut med 6-3.

Hockeysången i Hall of Fame

Den här klassiska hockeysången har nu valts in i Canadian Songwriters Hall of Fame: https://twitter.com/hockeynight/status/1056354291819184128?s=12

Foto: Linda Suslin Spiess

Alligatorvarning

Skadade stjärnor

Både Tampas Victor Hedman och Torontos Auston Matthews åkte på skador i slutet på förra veckan. Hedman tacklades helt juste, men föll olyckligt med axeln in i sargen mot Vegas i fredags och kommer inte att spela på en vecka. Matthews blev tacklad in i målburen mot Winnipeg i lördags och skadade axeln. Han blir borta minst fyra veckor. Allvarligt avbräck för Toronto.

För lite hat, tyckte Tortorella

Columbus kontroversielle coach John Tortorella har öppnat munnen igen. Han gillar inte all vänskaplighet mellan spelare före matcher och på isen under uppvärmningen. ”Det är för lite (letade efter rätt ord) hat numera”, sa han med eftertryck i en tv-intervju i helgen.

”Vi får skylla oss själva”, la Burke till

Tortorellas kommentar fick därefter Brian Burke, numera expertkommentator i tv, att reagera på samma sätt. Han menade att hockeyn själv försatt sig i det nya ”mesiga” läget genom att låta unga hockeyspelare hålla på och spela ihop i olika landslag och bli vänner för livet. Sånt är ju inte bra för att öka på testosteronhalten och hettan i NHL-matcherna. Att sedan landslagen och de olika JVM:en utvecklar spelarna som spelare, kanske inte är lika viktigt för old school-gubbarna. Burke fick också frågan vad han tyckte om Carolinas firande efter en seger där spelarna kastade sig på isen och paddlade sig fram med klubborna. Gubben bara grymtade att han inte gillade det och såg ut att vara nära att kräkas. Se det här: https://twitter.com/emilullbrand/status/1056421926573346816?s=12

Tkachuk faller som en fotbollsspelare

Calgarys Matt Tkachuk har börjat liknas vid fotbollsspelare som ideligen faller väldigt enkelt. Andra lag har tröttnat på honom och börjat kalla filmning, eller diving för ”Tkachuking” i stället.

John Ziegler har avlidit

Den amerikanske advokaten John Ziegler Jr. blev 84 år och var den förste från USA att leda NHL. Han var ligans president i en expansiv period från 1977 till 1992 då ligan växte till 24 lag. Han bjöd in lagen från den gamla piratligan WHA att ta klivet till NHL, trots stort motstånd i Kanada. Det var också Ziegler som öppnade upp för spelare från Europa och den som såg till att de första ryssarna kunde debutera i ligan. Han införde även att det skulle vara obligatoriskt att ha hjälm redan 1979.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.