Columbus la sent jättebud för att locka kvar Artemi Panarin

Här är utsikten jag har när jag lyfter blicken från min bloggskärm. The Meadows Country Club i Sarasota söder om Tampa Bay. Här är det verkligen som att komma ut på landet. Inte bara för att vi bor mitt på en golfbana utan också för djurlivet. Sköldpaddor, massor med fåglar, bland annat en rosa flamingo i går, fiskar och alligatorer i vattnet. En liten enmeters alligator kom och hälsade på en halvmeter från land utanför vårt hus härom dagen. Skön miljö att följa trejderna i NHL ifrån, speciellt nu när de tagit fart efter en ganska trejdgles draft.

Solsken

Rekordbudet till Panarin

Columbus lär strax före midnatt ha erbjudit Artemi Panarin ett åttaårskontrakt värt 96 miljoner dollar. Allt för att ryssen ska stanna i klubben.

Kessel till öknen…

31-årige Phil Kessel vann två Stanley Cup med Pittsburgh, men från och med i höst ska han göra mål i Arizona. Amerikanen trejdades i utbyte mot sin landsman Alex Galchenyuk. Efter sex säsonger med Montreal kom 25-åringen till Arizona, som inte var nöjda med 19 mål och 22 assist på 72 matcher. På sikt är nog ändå Pittsburgh vinnare i den här trejden då Galchenyuk både breddar och föryngrar laget. Kessel, som inte missat en ligamatch sedan 2009-10 svarade dock för 34 respektive 27 mål de två senaste säsongerna och blir på kort sikt perfekt i ett Arizona på väg upp.

..där han får sällskap av en skåning

Efter sin målmässigt bästa säsong skickades ändå Carl Söderberg iväg från Colorado, för att enligt general managern Joe Sakic, släppa fram yngre spelare. 34-åringen från Malmö blir ett ypperligt tillskott för nya Arizona där han ihop med Kessel ska tillföra rutin och förväntas ösa in puckar. Intressant rutin där till ett i övrigt ganska ungt lag.

Duchene på turné

Matt Duchene besökte både Montreal och Nashville förra veckan för jobbintervjuer. Det antas att han hamnar i Nashville, som skaffade utrymme för ett fett kontrakt när de gjorde sig av med P.K. Subban till New Jersey. Den 28-åriga kanadensaren, som gjorde sin hittills bästa säsong med Ottawa och Columbus och landade på 70 poäng varav 31 var mål.

Burra bland de sex

André Burakovsky var inte nöjd med att inte vara säker på en topp-sex-plats i Washington och trejdades till Colorado, där han bör ha lättare att ta en sådan plats. André kan bli ett lysande tillskott för andrahandsproduktionen bakom Colorados toppkedja med bland annat lagkaptenen Gabriel Landeskog.

Zucc blir Wild

Mats Zuccarellos sejour i Dallas blev kortvarig. Till hösten spelar han i Minnesota, som erbjudit den 32-årige norrmannen ett femårskontrakt.

Dahlin och Strålman?

Sex lag ska vara ute efter rutinerade Anton Strålmans underskrift sedan kontraktet med Tampa löpte ut i natt. Florida är ett av dem. Ett annat är Buffalo där kloke Anton skulle bli en perfekt mentor för Rasmus Dahlins fortsatta utveckling.

Knappast Boston för Marcus

Marcus Johansson gjorde strålande reklam för sig själv i Stanley Cup-finalen, men det blir knappast ändå en fortsättning i Boston. Det sägs att Marcus för samtal med fem klubbar. Ingen av dem är Boston.

Nyquist och Pettersson?

Det ryktas att Vancouver jobbar hårt för att få Gustav Nyquist. Gustav och Elias Pettersson. Låter som en bra kombination. Men nye general managern i Detroit Steve Yzerman lär också vara intresserad.

Svenskduo till succélaget

Carolina hade en strålande avslutning på säsongen och tog sig för första gången på många år till slutspel. Nu ansluter två svenskar till kommande säsong, från Chicago. Målvakten Anton Forsberg och backen Gustav Forsling spelar i Hurricanes tröjor i höst. Calvin de Haan och 18-åringen Antti Saarela, som nu spelar i Ilves i finska ligan.

Svenske mästaren blir kvar

Carl Gunnarsson fick avsluta en skadefylld säsong med att lyfta Stanley Cup-bucklan. Som tack för insatserna fick han förlängning med ytterligare två år i St. Louis.

Johnsson fick fyra år i Toronto

Andreas Johnsson belönades efter en strålande säsong i Toronto med ett nytt kontrakt på fyra år. Kasperi Kapanen fick under frånvaron av William Nylander i höstas visa vad han kunde. För det fick han ytterligare tre år.

Pavelski på besök i Tampa

San Joses lagkapten Joe Pavelski verkar ha gjort sitt i den enda klubb han hittills spelat NHL-hockey. Han har spelat där i 13 säsonger. I veckan snackade han med Arizona och var på besök i både Dallas och här i Tampa. Om några dagar fyller amerikanen som fortfarande är en av världens bästa styrare framför mål, 35 år. Det lutar mer och mer åt Dallas för Joes del och ett treårigt avtal, där han också kan få sällskap av Anaheims utköpte veteran Corey Perry.

Fyra matcher inleder

Onsdagen den 2:a oktober är datumet vi alla ser fram emot. Då drar nästa säsong av NHL igång och först ut är Stanley Cup-mästarna St. Louis, som efter att ha hissat upp klubbens första mästerskapsbanér av den här digniteten i taket tar sig an förra årets mästare Washington. Övriga matcher första kvällen är: Toronto-Ottawa, Edmonton-Vancouver, samt Vegas-San Jose. Efter 1 271 matcher avslutas säsongen lördagen den 4:e april 2020.

Eskilstunaspelare invald i Hockey Hall of Fame

Jim Rutherford, Jerry York, Guy Carbonneau, Vaclav Nedomansky, Hayley Wickenheiser och Sergej Zubov är de senaste invalda i Hockey Hall of Fame i Toronto. Rutherford spelade för Detroit, Los Angeles, Pittsburgh och Toronto, men det är som general manager han gjort sig ett stort namn. Han ledde Pittsburgh till Stanley Cup-segrar både 2016 och 2017. York väljs in för sina coachingmeriter på collegenivå, där han gjorde Boston till mästare fyra gånger. Carbonneau spelade 13 säsonger i Montreal och vann två Stanley Cup. Fortsatte till Dallas i fem säsonger där han var med och vann igen 1999. Slovaken Nedomansky var den förste som hoppade av från det forna östblocket (tillsammans med Richard Farda) för att spela hockey i Nordamerika, dit han kom 1974 för att spela för Toronto Toros och därefter Birmingham Bulls i WHA, innan han som 33-åring debuterade för Detroit i NHL 1977. Han spelade också i New York Rangers och St. Louis där han avslutade sin karriär 1983. Wickenheiser spelade en säsong med division 1-laget Linden i Eskilstuna där hon alltså spelade med och mot män. På 21 matcher gjorde hon ett mål och två assist. Under 21 säsonger i Kanadas landslag vann hon sju VM-guld och fyra OS-guld. Zubov debuterade i NHL med New York Rangers 1992. Han spelade fyra säsonger där och vann Stanley Cup 1994. Därefter blev det tolv säsonger i Dallas där han 1999 vann sin andra Stanley Cup. Den 18 november sker den officiella introduktionen av sextetten i Toronto.

Draftens topplista

Lite draftsiffror skvalpar över till den här veckan, nämligen hur de draftade spelartan fördelade sig på olika nationer. Så här blev topplistan:

  1. Kanada 69 spelare
  2. USA 57
  3. Ryssland 28
  4. Sverige 26
  5. Finland 22
  6. Tjeckien 7
  7. Belarus och Danmark 2
  8. Lettland, Schweiz, Slovakien och Tyskland var sin

Foto: Linda Suslin Spiess

Alligatorvarning

Målvaktsprofil slutar

Dubble OS-mästaren Roberto Luongo har spelat sin sista NHL-match. 40-åringen debuterade i NHL i New York Islanders tröja 28 november 1999 och redan där visade han vilken spektakulär målvakt han var med 43 räddningar. Han spelade därefter i Florida och Vancouver, för att avsluta med Florida igen. Totalt blev det 1 044 matcher under 19 säsonger. Det är näst mest i NHL-historien. 489 segrar är tredje bäst efter Martin Brodeur och Patrick Roy. 28 409 räddningar är också näst mest genom tiderna. Luongo blir en saknad profil i NHL-rinkarna.

Trögt för Lehner

Robin Lehners kontrakt med New York Islanders gick ut i natt, men nu talar rykten om att det kanske inte alls blir en fortsättning i ölagt. Islanders general manager Lou Lamoriello är enligt uppgift bara beredd att ge Lehner, som gjorde sitt livs säsong och nominerades till Vezina Trophy, 5 miljoner dollar per år. Något Lehner knappast accepterar.

Orpik lägger av

Två gånger blev den stabile backen Brooks Orpik Stanley Cup-mästare, senast för ett år sedan med Washington, där han nu avslutade sin karriär efter 1 035 NHL-matcher.

Marleau utköpt

Patrick Marleau trejdades ju från Toronto till Carolina för att skapa löneutrymme. Carolina vill dock inte ha veteranen och har köpt ut honom från kontraktet. Allt talar för att Marleau dyker upp igen i ett NHL-lag i Kalifornien dit hans familj flyttat tillbaks. Hans gamla klubb San Jose har återigen nämnts i sammanhanget.

No local legend

Patrick Maroon blev extra stor finalhjälte för St. Louis, då han ju är från stan. Men nu säger rykten att han inte kommer att få en fortsättning där.

Kickas efter märkligt rekord

Valerij Nitjuskin gjorde comeback i Dallas efter två år hemma i Ryssland med CSKA Moskva. Men det blev ett riktigt plattfiasko. Den 24-åriga ryssen lyckades med konststycket att på 57 matcher inte göra ett enda mål. Nu vill Dallas göra sig av med honom och kan tänka sig att köpa ut honom från kontraktet.

Åberg uppmanas åka hem till Djurgården

Minnesota har släppt Pontus Åberg som därmed är fri att söka sig var han vill. Hemifrån Stockholm är det höga röster som uppmanar honom att åka hem till Djurgården igen och starta om sin karriär efter 43 poäng på 127 matcher med Nashville, Edmonton, Anaheim och Minnesota.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.