Elias vann såklart men Robin Lehner var veckans stora vinnare

St. Louis är Stanley Cup-mästare, men ändå var veckan efter säsongens sista match en av de mest nyhetsintensiva på det här året. Allt från Erik Karlssons nya kontrakt till en ny för svensk del framgångsrik prisutdelning i Las Vegas fram till draften i Vancouver där fyra svenskar valdes bland de 23 första. Mycket bättre än vad som var förutspått.

Solsken

Subban blir en jävul

New Jersey stod för den hittills största trejden efter säsongens slut då de kom överens med Nashville om att P.K. Subban från i höst blir en Devil. New Jersey ville förstärka sitt försvar och Nashville frilägga pengar för att försöka sno åt sig Matt Duchene som ny andrecenter. Det ska också finnas pengar över till Roman Josi som ska ha nytt kontrakt. Subban fick hela 9 miljoner dollar per säsong. Utan Subban i det som har kallats NHL:s bästa backuppsättning kommer Mattias Ekholm att få en större roll.

Jackpott för Karlsson I

Slutspelets 16 poäng (2+14), trots ljumskskadan, övertygade San Joses ledning. Därför fick Erik Karlsson ett maxkontrakt på åtta år som ger honom i snitt 11,5 miljoner dollar per år. Där med blir den svenska tvåfaldiga Norris Trophy-vinnaren NHL:s bäst betalde back. Bara Connor McDavid som får 12,5 miljoner i Edmonton, samt Auston Matthews, vars lön blir 11,634 miljoner i Toronto kommande säsong, kommer att tjäna mer. Bara att gratulera Erik som därmed säkrade sin och familjens pension med råge. Enligt ett rykte stod det till slut mellan San Jose och hans gamla klubb Ottawa. Ottawa bjöd också 11,45 miljoner dollar. Totalt. Inte per säsong.

Jackpott för Karlsson II

William Karlsson fick i fjol bara ett ettårskontrakt efter sin dundersuccé första säsongen i det nya NHL-laget. han fick en säsong på sig att visa att det inte var en engångsföreteelse med hans 78 poäng (43+35) 2017-18. Han kom ju inte upp i samma siffror senaste säsongen, men 56 (24+32) och bra spel i övrigt övertygade Vegas ledning. Han fick ett maxkontrakt på åtta år där han får i snitt strax under sex miljoner dollar per år.

Kakko på Manhattan

Det blev som väntat Jack Hughes för New Jersey som hade förstavalet i årets draft, som hölls i Vancouver. Därmed fick New York Rangers chansen att sno åt sig VM:s succéfinländare Kaapo Kakko. Hughes blir ett ypperligt till skott till Taylor Hall och nye backen P.K. Subban, samt schweizaren Nico Hischier, draftettan han också 2017. Kakko visade med 6+1 under VM att han är kapabel att ta en plats i Rangers trots att han bara är 18 år. Han vann ju både JVM- och VM-guld senaste säsongen.

Till Montreal 2020

Efter Vancouver i år blir det Kanada för draften 2020 också. 26-27 juni tar Montreal emot världens bästa hockeytalanger.

Lehner fick tre priser

Robin Lehner fick åka hem från Las Vegas med två priser och så fick han ett till. Han vann visserligen inte Vezina Trophy. Årets målvakt blev Andrej Vasilevskij, Tampa. Robin fick i stället Bill Masterton Memorial Trophy för sitt sätt att komma tillbaka från ett svårt alkohol- och drogmissbruk till att bli nominerad som Årets målvakt, men inte minst för sitt sätt att komma till rätta med sitt liv. Lehner vann också William M Jennings Trophy tillsammans med New York Islanders andre målvakt Thomas Greiss, för att de släppte in minst mål i ligan och tog sitt lag till 103 poäng, det mesta sedan 1983-84. Till det tilldelades han också Guldpucken, som Sveriges bäste spelare alla kategorier förra säsongen.

Elias fjärde svensk med Calder Trophy

Två svenskar fick ta emot tre priser då den årliga prisutdelningen ägde rum i Las Vegas. Elias Pettersson blev som väntat Årets rookie. Det är fjärde gången en svensk får priset efter Peter Forsberg 1995, Daniel Alfredsson 1996 och Gabriel Landeskog 2012. Elias fick 88 procent av rösterna som etta och inledde sitt tacktal med att hedra minnet av Jason Botchford, journalist i Vancouver som nyligen gick bort. I samband med prisceremonin hölls också en stor minnesgala med över 800 gäster till Botchfords minne. Elias var för övrigt Vancouvers förste Calder Trophy-vinnaren sedan Pavel Bure vann 1992.

Givna svenskar i rookiefemman

Jordan Binnington som målvakt i rookisarnas femma var väl en nobrainer, liksom Elias Pettersson i kedjan och Rasmus Dahlin på backsidan. Sverige har aldrig haft två så talangfulla unga spelare som samma säsong tagit steget in i ligan. De kompletterades av Dallas Miro Heiskanen som back, samt Tampas tredjecenter Anthony Cirelli och Ottawas Brady Tkachuk.

Alla pristagarna i årets NHL Award: https://www.nhl.com/news/2019-nhl-awards-winners-results/c-307913650

Trouba till New York tack vare fästmön

Jacob Trouba var en av ligans mest eftertraktade backar. New York Rangers landade honom till slut, där han blir en viktig pusselbit i klubbens nybygge. Men en stor anledning till att han lämnade Winnipeg, där han hade en mycket bra säsong, var faktiskt hans fästmö. Jacob tänker längre än hockeykarriären och då hon studerar till läkare, kunde hon helt enkelt inte fullfölja de studierna i Winnipeg.

Ny svensk backsuccé

Det svenska backundret fortsätter och manifesterades med att de tre första svenskarna som valdes i draften var backar. Philip Broberg togs som åtta av Edmonton från AIK. Victor Söderström, Brynäs, togs som elva av Arizona. Tobias Björnfot, Djurgården valdes av Los Angeles som 22:a. Simon Holmström blev förste forward, vald som 23:a av New York Islanders. Han spelade i HV 71 senaste säsongen.

Rysk rekorddraft

2018 draftades 20 ryska spelare. Det var rekord. Men det slogs med råge i år då inte mindre än 28 spelare från Ryssland tingades av NHL-lagen. Det är två fler än antalet svenskar.

AIK bättre än Djurgården

Frölunda är den klubb som fostrat flest spelare till NHL-draften med totalt 75 stycken. De var också bästa klubb i årets draft med fem spelare. Senast draftettan Rasmus Dahlin kom ju också från Göteborgsklubben. Men tvåa är en skrällklubb. AIK är faktiskt näst bäst med 69, en mer än antagonisterna i Djurgården. AIK hade ju också svenska draftettan Philip Broberg, som valdes som åtta av Edmonton efter en säsong med 41 allsvenska matcher. Från 1974 till 2019 ser det ut så här efter topptrion bland SHL- och allsvenska klubbar: 4) Brynäs 55, 5) Modo 54, 6) Färjestad 46, 7) HV71 36, 8) Leksand 35, 9) Södertälje 32, 10) Skellefteå 30, 11) Linköping 24, 12) Luleå, Malmö och Rögle 21, 15) Timrå och Västerås 18, 17) Mora 10, 18) Björklöven 9, 19) Örebro 8, 20) Almtuna och Troja Ljungby 5, 22) Karlskrona och Växjö 2, 23) Karlskoga och Vita Hästen var sin. Här är hela draften 2019: http://www.hockeysverige.se/2019/06/23/nhl-draften-2019-val-val/

Edler stannar

Veteranbacken Alexander Edler har förlängt med Vancouver. Två år till för totalt 12 miljoner dollar. 33-åringen har spelat för klubben i hela sin karriär och i höst går han in på sin 14:e säsong där.

Marleau fick lämna Toronto, men snart ska Andreas Johnssons nya kontrakt vara klart.

Marleaus stålar till Johnsson bland annat…

39-årige Patrick Marleau offrades av Toronto för att få pengar över till Mitch Marners, Kasperi Kapanens och Andreas Johnssons förlängningar. Marleau förväntades flytta till Kalifornien då familjen återvänt till San Jose. I stället hamnade Patrick nästan ute vid Atlant-kusten i Raleigh och ska spela för Carolina kommande säsong. Blir det en fortsättning för Justin Williams i Carolina, kommer laget att förfoga över två av de äldsta forwardarna i ligan nästa säsong. Kontraktet med Andreas lär vara klart att skriva under inom en mycket snar framtid.

Tummarna upp för Sediarna upp i taket…

Sedinarnas tröjor upp i taket

Nu är det klart att Daniel och Henrik Sedin kommer att hedras för sin karriär i Vancouver. En hel vecka kommer de att hyllas i februari nästa år. Hyllningarna av hockeyvärldens mest beundrade tvillingar blir hissningen av deras tröjor med numren 22 och 33 upp i taket i Rogers Arena, där redan Markus Näslund har sin nummer 19 hänger. NHL-basen Gary Bettman kom med nyheten när draften skulle inledas i Vancouver och han som vanligt buades ut. Bettman vände på klacken och hämtade ut Sedinarna och genast dog buropen ut. Smart gjort av Bettman.

Foto: Linda Suslin Spiess

Alligatorvarning

Lockout för att få bort lönetaket

Lönetak eller ej? Flera toppnamn inom NHL vill ha bort lönetaket för att fritt kunna utveckla sina lag. Kan det gå så långt som att det blir en lockout för att driva igenom det? Många andra påpekar dock fördelarna med den jämnhet som skapats i ligan tack vare lönetaket. Vi får se var den här debatten fortsätter under sommaren och in i nästa säsong.

Callahans karriär över

Ryan Callahan sätts upp på den långsiktiga skadereserven det år han har kvar på sitt kontrakt med Tampa. 34-åringen har problem med en disk i ryggen, vilket gör att han knappast kommer att kunna fortsätta spela hockey. Samtidigt lösgör det 5,8 miljoner dollar för Tampa att dels lägga på Brayden Points nya kontrakt och på eventuella nya spelare. Tampa och alla andra lag har också fått ett nytt lönetak att förhålla sig till kommande säsongen på 81,5 miljoner dollar (lönegolvet är 60,2 miljoner). Callahan spelade 878 matcher med NHL-lagen New York Rangers och Tampa och svarade för 425 poäng (206+219). I två och ett halvt år var han lagkapten i Rangers och då även ansedd som lagets fysiska motor. I Tampa var han assisterande kapten de sista dem åren. Han spelade OS för USA både 2010 och 2014 och har ett OS-silver.

Callahan lämnar utrymme under den nya lönetaket för att Tampa ska kunna skriva långtidskontrakt med Brayden Point.

Ser inte bra ut för Strålman

I och med att Braydon Coburn fick förlängt med två år här i Tampa är det otroligt att också Anton Strålman ska få ett nytt kontrakt. Det har varit helt tyst kring västgöten, som fick avsluta säsongen skadad. Inget bra utgångsläge då också kontraktet går ut om några dagar.

Trotjänaren köps ut

Säsongen 2018-19 var ett stort misslyckande för 34-årige Corey Perry. Det blev bara 31 matcher efter en massa skadebekymmer. Nu meddelar Anaheim att klubben köper ut Perry, som på 1 106 matcher i den enda klubb han representerat, svarat för 408 mål och 457 assist. Perry bildade under lång tid en av världens vassaste radarpar ihop med Ryan Getzlaf. Tillsammans vann de Stanley Cup 2007, Perry är också medlem i trippelguldklubben efter OS-guld 2010, VM-guld 2016 och Stanley Cup-segern. Han var så sent som hösten 2016 med och vann World Cup med Kanada.

Babcock ensam kvar

Torontos general manager Kyle Dubas rensar friskt i båset. Ingen av Mike Babcocks assisterande coacher får förnyat förtroende.

Sluts cirkeln för Loui?

Loui Eriksson inledde sin NHL-karriär med sju säsonger i Dallas. Sedan blev det Boston och en flytt till Vancouver som blev allt annat än en succé. Nu ryktas det att 33-årige Loui är på väg tillbaks till Dallas igen. Han har tre år kvar på sitt kontrakt med Vancouver.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.