Bengan drog lotterivinnare ur bucklan

Stanley Cup-bucklan är i Sverige. I dag tisdag besöker den både Nykvarn och Södertälje. Nykvarn där Carl Hagelin är uppväxt och Södertälje där han spelade innan han stack över till USA för att plugga. Och spela ishockey. Men i den ordningen.

Det slutade med att Carl Hagelin blev dubbel Stanley Cup-mästare och att han nu två år i rad har plockat hem en av världens mest åtråvärda sportpriser två gånger.

I måndags var Stanley Cup i Patric Hörnqvist ägo under ett dygn. Det var besök hos trävtränaren Stig H Johansson som har hand om Gretchen Boko, en travare Hörnqvist är delägare i. Gretchen Boko fick käka morötter ur den världsberömda trofén.

Därefter hälsade han på fansen i Vilundahallen i Väsby, innan det blev stort kalas på Josefinas restaurang på Djurgården på kvällen för inbjuda och nära och kära.

För ”Bengan” Hörnqvist var det viktigt att ta tillbaks bucklan till rötterna. Det var under sex säsonger i tonåren han växte till den elitspelare Djurgården gav chansen 2005 och resten är, som man brukar skriva, historia.

– Det betyder otroligt mycket. Det var här karriären tog fart och jag har många ledare och gamla spelare att tacka här. Men sedan vill jag också visa upp bucklan för nya ungdomar, berättade Bengan för mig när vi träffades.

Stanley Cup-hjälten hade rakat bort sitt massiva slutspelsskägg och var prydligt solbränd. Han kom in i Vilundahallen i en stadsjeep där han stod upp i takluckan med bucklan, som sig bör, över huvudet.

Jag har hört att det bara är Stanley Cup-vinnare som får lyfta bucklan över huvudet. Men Bengan slår hål på den myten och menar att det är nog snarare en rekommendation för att folk inte ska hålla på att lyfta den. Den 15,2 kilo tunga pjäsen är trots allt lite otymplig att lyfta.

Ja, det säger i alla fall Bengan, som nu börjar ha lite vana av det. Vid besöket i Vilundahallen fick han också tillfälle att lyfta den inne i sitt gamla omklädningsrum.

När han blev ur bilen var han iklädd sin Pittsburghtröja och shorts. Också som sig bör.

Innan folk fick komma fram till Bengan och bucklan hade Väsby IK ordnat med en ceremoni som inleddes med att hans livskamrat Malin och deras dotter Isabella kom in med en Väsby-tröja som sedan hängdes upp i taket. Nu ska alla som kommer och ser division 1-lagets matcher påminnas att klubben minsann fostrat en dubbel Stanley Cup-mästare.

Bengans gamle tränare från Väsby-tiden Challe Berglund intervjuade hedersgästen för dagen. Där fick bland annat Bengan möjlighet att berätta om hur fantastisk proffsig Pittsburgh är som organisation. Bland annat ringde Sidney Crosby bara några dagar efter att det blev klart att han skulle spela för klubben och frågade om han behövde något.

– Sedan skickade klubben en korg med leksaker till Isabella som då bara var tre månader.

Över tusen personer hade samlats på läktaren och ställde sig sedan i kö för att få komma ut mitt i rinken och bli plåtade ihop med Bengan och bucklan.

Mitt i plåtandet och utdelandet av redan autografsignerade kort bryter en av VIK:s ledare in. Det är dags för mötet mellan den superkommersiella NHL-ligan och svenska folkrörelsen. Väsby IK försökte givetvis att tjäna några kronor på evenemanget. Bland annat såldes lite kepsar och mössor med Pittsburghs pingvin.

Men det såldes också lotter. När vinnarna skulle dras visade Bengan hur det ska gå till. Har man Stanley Cup under ett dygn ska givetvis inte bara bucklan stå där. Den ska användas. Det har druckits ur den, det har käkats spagetti ur den, spädbarn har badats i den och jag tror till och med att barn har döpts med vatten från bucklan.

Nu hällde helt enkelt Bengan lotterna i bucklan och vinnarna kunde sedan berätta att just deras nummer drogs ur Stanley Cup-bucklan. Hur många kan säga det?

Vakterna som följer Stanley Cup överallt berättade om dagen innan i Finland. Då hade backen Olli Määttä haft den och det ”offentliga” den gången var i ett omklädningsrum bara med några vänner.

Stanley Cup-uppvisningen i Sverige har blivit något av bucklans mest publika evenemang efter en säsong. Inte ens i Kanada samlar den alltid lika mycket folk som här, även om dagen med exempelvis Sidney Crosby givetvis får mycket medial uppmärksamhet.

Kul att det har blivit så uppskattat i Sverige och det är ju då syftet med att varje spelare ska få ha trofén verkligen uppfylls. Meningen är ju att en gnista ska tändas hos en ung kille som stod och köade i går, eller i dag, om att en dag ska jag också ta hem Stanley Cup-bucklan till min moderklubb.

Det givetvis och även att fler ska köpa kabel-tv-abonnemnag och följa matcherna och även köpa tröjor och annat som klubbarna och ligan tjänar pengar på.

Jag hann också snacka lite om säsongen som gick och lite framåt med Bengan innan det var dags att åter packa in Stanley Cup-bucklan i bagaget på en Porsche Cayenne för att dra vidare.

Han prisade stjärnorna och deras insats för att laget lyckades bli det första laget att försvara en Stanley Cup-titel sedan Detroit gjorde det 1998.

– Man går igenom så många olika perioder under en säsong. Vi hade många som skadade sig. Då gäller det att någon annan tar vid och kliver fram. Det var också det som hände. Vi fick fram många nya och i slutspelet var våra stjärnor de bästa spelarna. När Malkin, Crosby och Kessel är på det humöret då är vi svåra att slå. Nu får vi tillbaks Letang också. Det ser bra ut i år också, säger Bengan och ler sitt breda leende.

Står vi här igen om ett år med Bengan och bucklan? En tredje gång på raken?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.