Nu blir det extra heta svenskdueller i New York

Tampa. Med Robin Lehner som New York Islanders nye målvakt blir det en extra svensk dimension till de heta New York-derbyna i höst. Med Henrik Lundqvist i Rangers bur blir det svenska målvakter på båda sidor.

Efter tre säsonger i bottenlaget Buffalo ville inte klubben förlänga den 26-årige göteborgaren Robin Lehners kontrakt.

Nu ska han försöka hjälpa ett annat förmodat bottenlag. New York Islanders var förra säsongen det lag som släppte in mest mål av alla. Nu utan John Tavares, som ska ledde offensiven, behöver verkligen Islanders börja bygga sin defensiv för att kunna vinna matcher kommande säsong.

Lehner fick ett ettårigt avtal med New York-klubben och tvingades gå ner rejält i lön. Han får 1,5 miljon dollar för kommande säsong. En sänkning med 2,5 från det han hade i Buffalo.

Han var också aktuell för Detroit, men klubben valde i stället Jonathan Bernier, en betydligt mer rutinerad målvakt.

För Lehner blir det tredje klubben i NHL efter Ottawa och Buffalo. Han lämnade Frölundas juniorer 2009 och debuterade i Ottawa säsongen efter. 2015 debuterade han för Buffalo, men skadades direkt.

De två senaste säsongerna har han dock spelat över 50 matcher i båda. Speciellt 2016-17 var hans hittills bästa med en räddningsprocent på 92.

Det blir en tuff utmaning för Lehner i Brooklyn i ett ungt Islanders som ska försöka bygga ett nytt eget spel utan Tavares. I den här nybyggnadsfasen, med både ny general manager och ny coach, lär bygget naturligt börja med försvaret. Därför får Lehner en stor roll direkt där han i första hand ska visa att han är förstemålvakt och inte tysken Thomas Greiss. Ni vet han som gjorde en SHL-säsong i Brynäs 2010-11.

Samtidigt på tisdagen försvann Islanders back Calvin de Haan till Carolina. Ett annat lag som håller på att bygga nytt. de Haan spelade bara 33 matcher senaste säsongen efter en axelskada. Nu fick han ett fyraårskontrakt med Hurricanes.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.