Succédebut för Elias Pettersson och Nicklas Bäckström till 800 poäng

Tampa. Elias Pettersson levde upp till de skyhögt ställda förväntningarna, med både mål och assist i sin NHL-debut. Han kommer också att nå den milstolpe Nicklas Bäckström nådde efter firandet av Washingtons Stanley Cup-seger före premiären. Assisten till 1-0 var Bäckis 800:e poäng.

Vancouver-Calgary 5-2

På läktarna satt hans föräldrar som flugit över till Vancouver från Sundsvall och efter den sedvanliga första solokörningen på uppvärmningen var det dags. Elias Petterssons första skottförsök i sitt livs första NHL-match, täcktes bort. Men det skulle komma mer. Efter 13.48 i första perioden kom han med fart på högerkanten och snärtade in 1-0. Mål i sin NHL-debut och fansen på läktarna i Rogers Arena fick hopp inför framtiden. Sedan frälsarna Daniel och Henrik Sedin slutat, kom nu en ny svensk som ser ut att kunna göra stordåd i detta lag.

Efter en bra start för hemmalaget tog Calgary över mer och mer, men det stod 1-0 ända fram till 1.52 in i tredje. Då fick publiken ett bevis på Elias Petterssons spelsinne och sköna teknik. Med en lätt passning på ett par meter gav han pucken snabbt till kedjekompisen Nikolaj Goldobin, som slog in 2-0. Loui Eriksson spelade också i kedjan. Flera gånger zoomades Vancouvers bänk in där Elias och Loui snackade intensivt. Lugne och rutinerade Loui kommer att bli en perfekt mentor för 19-årige Elias på hans väg in i NHL-hockeyn. Han matchades ganska sparsamt och fick bara 9.46 i speltid. Men han tog sannerligen vara på tiden.

Vancouver hade också en annan svenskgigant den här kvällen. Jacob Markström svarade för 33 räddningar när Vancouver vann med 5-2, men kvällen var ändå Elias Petterssons. Att leverera mål och assist och där grundlägga segern i sin debutmatch när förväntningarna varit så stora, visar den här spelarens kvaliteér. Elias utsågs till matchens första stjärna. Det lär han bli många fler gånger. Markström blev andra stjärna.

Redan på lördag kan Mikael Backlund och Elias Lindholm få revansch då lagen möts igen. Då i Calgary.

Washington-Boston

Vilken premiärfest Stanley Cup-mästarna Washington bjöd sina 18 398 fans på. Först hängdes bannéret för Stanley Cup-segern 7 juni i Las Vegas upp i taket på Capital One Arena. Därefter tog laget och lagkaptenen Alexander Ovetjkin avsked av Stanley Cup-bucklan. Efter första nedsläpp tog det bara 24 minuter av spel den här säsongen innan T.J. Oshie på en patenterad genomskärare från Nicklas Bäckström gjorde 1-0. Assisten var Bäckis 800:e poäng i NHL. Bara Ovetjkin och Peter Bondra har gjort fler i klubbens historia.

Men det var inte klart där. Varken för Washington eller Bäckström. Washington spelade nämligen ut Boston inför sina hemmafans och vann med förkrossande 7-0, efter totalt tre assist från Bäckström. Sedan han debuterade i NHL 2007 är det ingen i ligan som gjort så många assist som hans 584. Det var också de spelare som ska göra det som gjorde det första kvällen. Jevgenij Kuznetsov gjorde två mål och vidare Oshie, Ovetjkin, John Carlsson och Lars Eller. Mitt i satte debutanten Nic Dowd 4-0. Efter tre mål på tre skott på 3.11 byttes Tuukka Rask i Boston-kassen ut efter 0-5 i andra perioden.

Ingen var sig lik i Boston, förutom Brad Marchand möjligen. För efter 0-7-målet gav han sig på målskytten Lars Eller. Marchand gillade inte danskens firande, förklarade han efter matchen.

San Jose-Anaheim 2-5

Erik Karlsson fick en tung första match för sitt nya lag San Jose. Han matchades friskt och fick hela 26.48 i speltid. Klart mest i sitt lag. Han hade fyra skott på mål, skapade en del magi som vi är vana vid, men överlag försökte han komma in i spelet med sina nya lagkamrater. Han såg lite seg ut i uppåkningarna genom mittzon och stannade på -2 i matchen.

Nej, det var Anaheims svenskar som var de bästa blågula inslagen i matchen. Fram för allt Jakob Silfverberg, som tog med sig den fina formen från träningsmatcherna in i premiären. Jakob spelade fram till tre av Anahiems mål, bland annat det till debutanten Max Comtois efter bara 49 sekunder. Det satte tonen på matchen. Silfverberg hade också ett par världsklassassist till Rikard Rakell och Adam Henrique i powerplay. Rakell hade även två assist utöver sitt mål. Rakell och Silfverberg blev andra respektive tredje stjärna i matchen efter sin målvakt John Gibson, som räddade 31 puckar.

Toronto-Montreal 3-2 efter förlängning

Montreal skrällde och gjorde säsongens första mål i NHL genom finländaren Artturi Lehkonen efter 9.34 i Toronto. Men hemmalaget har ju Auston Matthews. Han som i sin NHL-debut för två år sedan gjorde fyra mål. I fjol gjorde han ett i premiären och i natt smällde han in två. Sju mål på de tre premiärer han spelat. Det är inte dåligt. Han kvitterade till 1-1 och satte 3-2 snyggt framspelad av veteranen Patrick Marleau 1.10 in på förlängningen. Däremellan hade också John Tavares presenterat sig med sitt ledningsmål till 2-1. Men det var ett Toronto som inte imponerade. Montreal däremot, överraskade. Toronto drällde som vanligt en hel del med pucken i egen zon, vilket gav motståndarna en del farligheter.

Torontos svenskar märktes inte mycket i fjärdekedjan. Debutanten Pär Lindholm fick 12.03 i speltid. Andreas Johnsson bara 8.26.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.