Lucas Wallmark trivs i svensklaget som blev höstens heta lag

I år känner Lucas Wallmark att hans namnskylt i Carolinas omklädningsrum sitter stadigt.

Tampa. Mesta svensklaget i NHL förra säsongen rensades ut. Lucas Wallmark blev ensam kvar. Nu gör laget skrällsuccé. Inget annat lag får så mycket puckar på motståndarmål som Carolina.
– Jag tror det var välbehövligt. Känns som det är en ny energi runt gruppen, säger Lucas, som börjar känna sig ordinarie i NHL nu, om den stora förändringen i klubben.

Det är trots allt bara drygt fyra år sedan 23-åringen Lucas Wallmark, med den brokiga vägen till NHL, spelade allsvenskt som utlånad från Luleå till Asplöven.
Men nu är han i NHL. Till och med i ett av de hetaste lagen i ligastarten. Carolinas virvlande offensiv har imponerat på många och lagets 42 skott på mål per match är klart vassast av alla efter sju matcher. Inledningen med fem raka segrar är klubbens bästa sedan den flyttade från Hartford till Raleigh i North Carolina 1997.
– Det har funkat bra för vår kedja. Vi har skapat mycket lägen ända från försäsongen. Känner man det flyter på får man mer och mer självförtroende. Det är kul att spela därute då, ler Lucas där han sitter i omklädningsrummet bredvid lagkaptenen och klubbikonen Justin Williams.
Wallmark bildar kedja med nya ryska underbarnet Andrej Svesjnikov, född 26 mars år 2000, som draftades tvåa efter Rasmus Dahlin i somras, samt Jordan Martinook. Den senare är en kanadensisk energispelare som kommit in ny från Arizona.
Efter totalt 20 mål och 60 poäng på 53 matcher med Charlotte Checkers i AHL och slutspelet förra säsongen, samt ett mål på elva matcher i Carolina, var det dags för honom att kliva in i det kraftigt ombyggda NHL-laget till den här hösten.
Känns det som att du är här för att stanna nu?
– Ja, så känns det väl. Tycker också att jag har tagit ytterligare kliv. Det är ju här man vill vara och då är det extra skönt att man kan leverera direkt, säger Lucas, som svarat för en fullträff i år också, i segern mot New York Rangers.
Varför har det gått så bra för dig i höst, tycker du?
– Jag fått mycket förtroende och skapat otroligt mycket chanser. Men även förtroende defensivt. Vi flyttar ofta fram spelet och får rätt bra tryck. Samtidigt, går det bra för laget går det ofta bra för en själv också. Gäller bara ta vara på lägena lite mer bara och hoppas det lossnar ordentligt där också.
Carolina var NHL:s svensklag i fjol. Men i ombygget, som följde med en ny ägare, tog förre tränaren med sig Elias Lindholm till Calgary, Marcus Krüger skickades till AHL redan under våren och är nu tillbaks i Chicago, Joakim Nordström hamnade i Boston och backen Klas Dahlbeck spelar numera i KHL. När nu också Victor Rask fattas efter att ha skurit sig illa i ett par fingrar hemma i köket, återstår bara den 23-årige Ume-födde forwarden i laget, som virvlat fram i serien så här långt. Fem segrar på sju matcher och etta i Metropolitan Division. Bara Toronto har tagit mer poäng i hela östdelen av NHL.
– Vi har något bra på gång. Det är lite nytt tänk vad gäller många detaljer och ny tränare och mycket nytt runt omkring. Tror det var välbehövligt. Det kom i rätt tid. Känns som det är en ny energi runt gruppen och i omklädningsrummet, säger Lucas och lägger snabbt till apropå de andra svenskarna:
– Samtidigt tråkigt att många polare, bra killar, försvann härifrån.
Var det ett bra läge för dig att komma in i ett läge där inget är satt med den ny lagledning?
– Ja, det tycker jag. Sen tycker jag efter säsongen jag hade i fjol att det känns som att man går i rätt riktning.

Lucas Wallmark, ende svensk i Carolina just nu, tränar tekningar.

Mycket nytt och en ny röst från tränare Rob Brind’Amour, som var med 2006 och vann Stanley Cup med Carolina, är en del av förklaringen. Mer konkret?
– Vi gör jobbet varje kväll. Alla kedjorna, alla spelarna gör ett otroligt jobb och det har betalat av sig. Sedan har vi bara spunnit vidare på det. Också visat att det inte var någon engångsföreteelse när vi började vinna. Det kommer vara viktigt för hela säsongen att ha fått den här bra starten.
Kan man säga att er framgång är lite som Vegas förra året, ni når den med hårt jobb från alla formationerna, som också är lika viktiga för laget?
– Lite åt det hållet är det. Alla bidrar, alla lirar och alla jobbet. Det får man ut mycket av i längden. Sedan har vi förstås stjärnor också som levererar.
Lucas sneglar ytterligare ett steg åt vänster där Sebastian Aho står och intervjuas av ett tv-team. Den 21-årige finländaren har gjort fyra mål och tolv poäng och har både spelsinne, snabba ben och målkänsla.
På lördagen väntar Colorado hemma. Då ska Lucas och Carolina försöka vända förlusttrenden med två raka med att vräka anfallsvåg efter anfallsvåg mot Semjon Varlamov i Colorados mål.
– Vi åker mycket skridskor. Tror många lag som möter oss får lite av en känsla av att vara tröga, för vi jobbar så otroligt hårt. Jag tycker det är kul att spela så också, att vi går väldigt hårt, nästan går bort oss för mycket än för lite. Ganska roligt spela sådan hockey, säger Lucas inför Colorado.
Men det är bara några matcher in på säsongen. Massor återstår och även om Carolina har imponerat är det mycket skridskoåkning och hårt jobb kvar innan laget når slutspel igen. Det var tio år sedan sist.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.